hirdetés

A legtöbben csak ritkán tisztítják, pedig ilyen gyakran kellene

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 17 - Képek: Getty Images Hungary

A saját ágyneműink rendszeres cseréje a takarítás szerves része – de mi a helyzet a kedvenced ágyával?

hirdetés

Gazdiként fontos feladatunk, hogy biztosítsuk a kutyánk számára megfelelő életkörülményeket. Jó minőségű eledel, megfelelő mennyiségű testmozgás, közös játékok – és természetesen egy kényelmes, pihe-puha fekhely, ahol az állat kipihenheti magát. Egy tönkrement kutyajáték cseréje evidens, de mi a helyzet a kutyaággyal? Ahogy az egyéb, mindennapos használatban lévő tárgyakat, úgy a kutya fekhelyét is karban kell tartani az állat egészségének és kényelmének megőrzése érdekében. Mutatjuk a kutyafekhely tisztítás alapszabályait.

Milyen gyakran kell tisztítani a kutya ágyát?

Sok gazdi úgy gondolja, hogy ha megvásárolta a kedvence méreteinek és igényeinek megfelelő fekhelyet, akkor a feladatot ki is pipálhatja. Ám itt nem ér véget a dolog, ugyanis a kutya ágyát is rendszeresen kell tisztítani. A közhiedelemmel ellentétben nem csak akkor kell kimosni az ágyat, ha láthatóan piszkos lett. A kutya egészségét ugyanis a láthatatlan kórokozók is veszélyeztetik. Csakúgy, ahogy egy ember sem szívesen fekszik olyan ágyba, amin hónapok óta nem cseréltek ágyneműt, egy kutya számára is kényelmetlenséget okozhat egy nem megfelelő tisztaságú fekhely.

Lehet, hogy most meglepődsz, de a kutya ágyát kéthetente (!!!) javasolt kimosni. Ez a gyakoriság azonban számos tényezőtől függően változhat: mennyi időt tölt a kutya a szabadban, mennyire vedlik, vagy van-e bárki a háztartásban, aki allergiás.

Az utcai sétákat követően – hacsak nincs minden alkalommal lábmosás – számos baktériumot és egyéb kórokozót hordhat be az állat. Emellett ha valamilyen folyadék került véletlen a fekhelyre, penészgombák is megtelepedhetnek, amelyek légzőszervi megbetegedést okozhatnak.

Hogyan tisztítsd a fekhelyet?

Ha mosógépben mosható a kutya ágya, nincs nehéz dolgod. Először alaposan porszívózd le a huzatot és dobd be egy hideg mosásra. Arra azért figyelj, hogy illatmentes, érzékeny bőrűek számára is használható mosószert válassz, és kerüld az öblítőt. A tisztítószerekben található illatanyagok ugyanis allergiát okozhatnak a kutyáknál. Hogy biztosan ne maradjon az anyagban semmi olyasmi, ami árthat az állatnak, érdemes használni a dupla öblítés funkciót, vagy még egy sima vizes mosást elindítani.

Az a legjobb, ha a szabad levegőn hagyod megszáradni, de ha mégis a szárítógépet választod – és a termék címkéje sem tiltja – alacsony hőfokot válassz, nehogy összemenjen.

Ha a fekhely nem mosható gépben (vagy a kutya mérete miatt be sem férne a mosógépbe), kézzel is ki tudod tisztítani az alábbi lépések követésével.

Kutyafekhely tisztítás lépésről lépésre

Első lépés: alapos porszívózás
A kézi mosást megelőzően is fontos, hogy először a nagyobb szennyeződéseket (apróbb kavicsokat, homokot stb.) és a kutyaszőrt távolítsd el. Sőt, ha mosás közben nem szeretnéd, hogy szőrszálak ússzanak a víz felszínén, a ruhákon lévő szöszök eltávolítására használt hengerrel is végig mehetsz rajta. Meg fogsz lepődni, mennyi szőr és kosz tapad majd rá még akkor is, amikor látszólag tiszta a felszín.

Második lépés: folttisztítás
Ha beazonosíthatatlan foltok vannak a huzaton, használj folteltávolítót. Mivel itt is fontos, hogy ne erős vegyszert alkalmazz, érdemes kipróbálnod például a marhaepe szappant. Remekül kiszedi a szennyeződéseket, és nem káros a környezetre.

Harmadik lépés: áztatás
Engedj egy lavórba vagy a kádba kézmeleg vizet, és önts bele illatmentes, érzékeny bőrűek számára is használható mosószert. Áztasd be a fekhelyet, és hagyd a vízben legalább 10-15 percet. Ha nagyon koszossá válik a víz, ismételd meg a műveletet annyiszor, ahányszor csak szükséges.

Negyedik lépés: elő a szódabikarbónával
Még vizesen szórj a fekhelyre szódabikarbónát, vegyél egy dörzskefét, és mehet a sikálás. Alaposan dörzsöld át a fekhely eldugott kis zugait (főleg a varrásoknál). A szódabikarbóna nemcsak remek tisztítószer, de a kellemetlen szagok kiiktatásában is verhetetlen.

Ötödik lépés: alapos öblítés
Újra áztasd be az ágyat, és alaposan nyomkodd ki belőle a mosószert és szódabikarbónát. Valószínűleg többször is tiszta vizet kell majd engedned – addig ismételd a lépést, amíg a víz teljesen tiszta nem marad.

Hatodik lépés: kicsavarás és szárítás
Amint az ágy tiszta, csavard ki belőle a vizet, majd tedd egy ruhaszárítóra. Napsütéses időben érdemes kitenni az erkélyre, teraszra, vagy nyitott ablakhoz. Az ágy töltetétől függően a teljes száradás akár egy napig is eltarthat, de annyi baj legyen. Így legalább lesz alibi, hogy a kutya a kivételesen a kanapén fekhessen.

kutya ágya kutya fekhely tiszta kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink