hirdetés

Nem akar pihenni a kutyád? 7 trükk, melynek segítségével úgy alszik majd, mint a bunda

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ha a kutyusod semmiképpen sem akar elaludni, mennyire nehéz rábírni arra, hogy feküdjön le. Ezért hoztunk néhány praktikát, melyek segítségével könnyebb lesz kedvencednek álomra hajtania a fejét.

hirdetés

Sok kutyust nehéz elaltatni, pláne abban az esetben, ha nagyon eleven vagy kevéssé van lemozgatva. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 13 olyan trükköt, ami mind abban segít, hogy az eb minél gördülékenyebben aludjon el. 

1. A mozgás elengedhetetlen

Ez az első dolog, amit minden kutyatulajdonosnak meg kell vizsgálnia: eleget mozog-e nap mint nap a kutyusa? Ha nincsen kellően lemozgatva az eb, sokszor komoly alvászavarok jelentkezhetnek. Itt fontos tudni, hogy minden fajtának más az igénye, tehát egy nagytestű vadászkutya bizonyosan több mozgást igényel, mint mondjuk egy kis öleb.

2. Alvás előtt mindig végezze el a dolgát!

Ahhoz, hogy az ebnek nyugodt éjszakája legyen, mindig le kell vinni előtte a kertbe vagy az utcára, hogy el tudja végezni a dolgát. Enélkül sokuk képtelen nyugodtan elaludni. Arról nem is szólva, hogy így téged sem fog felkelteni éjszaka, hogy most azonnal le kell menni sétálni. Az is elkerülhető, hogy a fekhelyére vagy a lakásba piszkítson.

3. Tedd kényelmessé a fekhelyét!

Az, hogy kedvenced milyen gyorsan fog elaludni, attól is függ, hogy milyen kényelmes a hálóhelye. Míg egy kemény, nyirkos helyen valószínűleg nem szívesen fog aludni, addig egy puha, kényelmes ágyon hamar álomba szenderül. Érdemes lehet ehhez mérten választani fekhelyet neki, figyelembe véve egyéni adottságait. Ezentúl érdemes ezt a kis hálósarkot olyan helyen kialakítani, ahol amúgy is imád megpihenni kedvenced. Amennyiben több állat van a háztartásban, az alvás idejére próbáld elszeparálni őket, és privát teret adni számukra, így nem fogják zavarni egymást.

4. Alakíts ki egy rutint!

A kutyák lételeme a napi rutin. Ehhez megtanulnak alkalmazkodni, és rosszul viselik, ha megváltozik. Ha azt szeretnéd, hogy a kutyusod megszokja, mikor szükséges elaludnia, érdemes este ugyanabban az időben utoljára levinni sétálni, és a lámpaoltás idejét is betartani.

5. Csökkentsd minimálisra a zavaró tényezőket!

Ha a kutyusod nem a legkiválóbb alvó, annak az is lehet az oka, hogy állandóan zavarja valamilyen külső tényező. Érdemes zajmentes helyet és időt biztosítani számára, és kiszűrni az állat számára zavaró vagy éppen figyelemelterelő dolgokat. Megpróbálhatsz nyugtató zenéket, esetleg fehér zajokat lejátszani az ebnek a háttérben. Ez amellett, hogy kiszűri a többi zajt, még el is lazítja és meg is nyugtatja az állatot.

6. Adj neki egészséges ételeket!

A jó alvás egyik legfőbb kulcsa az, hogy egészségesen táplálkozzon az állat. A jó étrend, az egészséges életmód, és a megfelelő hidratálás csodákra képes. Az esetleges allergia okozta vakarózás, vagy az éhség viszont akár egész éjszaka fenntarthatja.

7. Kevesebbet stresszelj!

Végezetül egy tipp, ami nemcsak kedvencednek, de neked is sokat fog segíteni a nyugodt éjszakák elérésben: vezesd le hatékonyabban a feszültséget! Kutyád lehet, hogy azért nem tud aludni, merta te szorongásodat érezve ő is stresszel. Próbálj meg te is kikapcsolni és lazítani az alvás előtti órákban, így mindkettőtöknek nyugodtabb lesz a pihenése.

alvás kutya alszik kutya fekhely kutya nem alszik kutya stresszes nyugtalan kutya rosszul alszik a kutya stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!