hirdetés

9 gyakori ok, amiért a kutya állandóan a helyét keresi és nem tud megnyugodni

Hangai Lilla

2022. szeptember 6 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kutyatartó tapasztalja időközönként, hogy kedvence nyugtalan és folyton keresi a helyét. A magától értetődő magyarázat az izgatottság vagy a gazdi figyelmének felkeltése, de nem mindig ilyen egyértelmű az indok. Így jogosan merül fel benned a kérdés, hogy ez a magatartás mennyire normális?

hirdetés

Lehet, hogy csupán unatkozik, éhes vagy nem találja a kedvenc játékát. Esetleg olyan hangokat hall, melyek az emberi fül számára nem észlelhetők. De ha az eb rendszeresen zaklatott és szinte lehetetlen megnyugtatni, annak nagy valószínűséggel fizikális vagy mentális egészségügyi probléma lehet az okozója. Ezeknek a lehetőségeknek jártunk ma utána.

1. Izgatott, stresszes, szorong

Egy pontba gyűjtöttük őket, nem véletlenül. Sűrűn írtunk már arról, hogy az izgatott kutya nem boldog, egyszerűen túl van stimulálva. Ez pont olyan káros lehet hosszú távon mint a szorongás vagy a stressz okozta idegesség.

Az izgatottságot kezelni leginkább a napi rutin biztonságával lehet és neked is nagyon oda kell figyelned, hogy milyen energiával feltöltődve érkezel haza a nap végén. Kedvenced egész nap nem látott, így nagyon fontos, hogy higgadtan és nyugodtan, de szeretettel telve közelíts felé.

A hangos zajok, a napi rutinban beállt változás, a költözés, egy új családtag érkezése mind okozhat kedvencednél stresszt. De talán a legnagyobb rizikófaktor az unalom és a félelem, amely gyakran nyilvánul meg szeparációs szorongás formájában. Ha mindent megpróbáltál, hogy megnyugtasd kedvencedet és még mindig ugyanazokat a tüneteket tapasztalod, érdemes kikérni az állatorvos tanácsát.

2. Unatkozik, kevés mentális és fizikális stimulációban van része

Ha egy blöki unatkozik, tehát hiányt szenved mozgásban és játékban, az szintén okozhat nyughatatlan viselkedést. Kedvenced értelmi képességei egy 2 éves totyogóéhoz hasonlatosak, így nagyon fontos, hogy elegendő időt szánj a sétára és játékra egyaránt.

Hagyj mindig sok lehetőséget a szaglászásra és a szocializációra is. Ha ezek után még mindig úgy látod, hogy kutyusod változatlanul nyugtalan, akkor valószínűleg másban keresendő a probléma gyökere.

3. Hall valamit, amit te nem

Ha csak időközönként tapasztalod ezt a jelenséget, lehetséges, hogy olyan zajt hall, amit te nem. A kutyák hallása 4x jobb, mint a miénk, így nem csoda hát, ha rengeteg olyan zajra is reagálnak, amire mi nem. Rágcsálók a falban, utcákkal arrább ugató kutya vagy egy közeledő vihar mind felzaklathatja kedvencedet.

4. Elvesztett valamit

A kutyák emlékeznek a számukra fontos dolgokra és természetesen olyanokra is, amelyek örömet okoznak nekik. A kedvenc játék kiváló példa erre. Előfordulhat, hogy négylábú barátod elvesztette labdáját vagy rágókáját, így körbe-körbe járkál a lakásban vagy a fekhelye körül, hogy felkutassa.

Ha kutyusod éppen a gyász időszakát éli át, nagy valószínűséggel elhunyt barátját vagy családtagját keresi olyan keservesen. Szívtépő ezt tapasztalni, de hidd el, hamarosan jobban lesz. Nyújtsatok egymásnak vigaszt ezekben a nehéz pillanatokban.

5. Kényelmetlen az ágya

Milyen régi már a blöki fekhelye? Ha Krisztus előttre tehető a dátum, érdemes elgondolkodni a cseréjén. Esetleg most kapott új, memóriahabos párnát? Nem minden eb rajong ezért a különös technológiáért.

6. Nem megfelelő az étrendje

Az ebek pont olyan érzékenyek lehetnek az ételek magas cukortartalmára vagy az alacsony fehérjetartalmára mint mi, emberek. A kevésbé jó minőségű eledelekben sok a szénhidrát és a cukor, de kevés a fehérje.

A megfelelő táp kiválasztása kedvenced egészségének szempontjából az egyik legjelentősebb lépés. Ha bizonytalan vagy, kérd ki nyugodtan az állatorvos tanácsát. A jó minőségű táplálék fizikálisan és mentálisan is szuper hatással lesz majd négylábú barátodra, a nyugtalanságnak pedig búcsút inthetsz.

7. A figyelmedre vágyik

Néha a nyugtalan járkálás nem több, mint a figyelmed felkeltése. Elfoglaltabb voltál az utóbbi időben, sok volt a túlóra vagy az utazás? Érdemes számba venni ezeket a lehetőségeket is. Kutyusod érző és érzékeny lény, nagyon fáj neki, ha a világon a legszeretettebb személytől nem kapja meg a kellő időt és törődést.

Ha most magadra ismertél, még ne ess pánikba! Gondold át, hogyan tölthetnél vele több időt, de ha ez a mostani életkörülményeidnek köszönhetően nem lehetséges, érdemes fontolóra venni a kutyanapközit. Egy dolog biztos: a nyugtalan járkálás miatt semmiképpen sem szabad megszidni az ebet. Okkal teszi, még akkor is, ha ez egyelőre rejtély előtted.

8. Romlik a látása

Ha kedvenced elveszíti látását, az idegessé teszi, így nem csoda, ha folyton fel-alá járkál. A másik ok, hogy igyekszik feltérképezni a környezetét, hogy újra visszanyerje a biztonságérzetét.

Ha úgy látod, hogy bizonytalanul közlekedik a lépcsőn vagy a futtatóban már nem olyan aktív, esetleg előfordul, hogy elbotlik különböző tárgyakban, mindenképpen javasoljuk, hogy látogassatok el az állatorvoshoz.

9. Fájdalmai vannak

Legrosszabb esetben ez a fajta viselkedés utalhat valamilyen fizikális problémára. Izom- és ízületi fájdalmakra, májat érintő betegségekre, főként az idősebb egyedeknél szóba jöhet a Cushing-szindróma, de sajnos számolni kell a daganatos megbetegedésekkel is vagy a szenilitással.

Ha az előző pontjainkat ki tudod zárni, akkor mindenképpen irány az állatorvos. A legtöbb betegséget jó eséllyel tudják kezelni, ha időben diagnosztizálják, így nem érdemes elvesztegetni egy percet sem.

beteg a kutya cushing-kór cushing-szindróma étrend fájdalma van a kutyának fekhely figyelem felhívás figyelemfenntartás gyászfeldolgozás gyenge látás ideges kutya fekhely kutya gyászol kutya hallása kutya kedvence kutya stresszes kutya szeparációs szorongás látásromlás mentális stimuláció mozgáshiány napirend nyugtalan kutya rutin stressz szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink