hirdetés

Fél a kutyád a viharban? Így nyugtasd meg hatékonyan

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 23

A legtöbb kutya retteg a viharoktól. Egy állat számára nagyon félelmetes lehet a hangos zaj, a villámlás és főleg a mennydörgés. Ha a kutya nagyon megijed, netalán pánikba esik, akkor jó, ha tudod, hogyan kell megnyugtatni a rémült állatot.

hirdetés

Fontos arra felkészülni, hogy amikor esetleg az eb megijed, ott legyél mellette és megnyugtasd. Erre a helyzetre léteznek viszonylag jól bevált praktikák, melyeket érdemes alkalmazni.

Nagyon sok kutya problémája, hogy retteg a vihartól.

Mit lehet tenni, ha bepánikol a kutya?

Elsősorban ajánlott állatorvos véleményét kikérni abban a tekintetben, hogy szerinte mi lenne specifikusan a legjobb megoldás. Hiszen nemcsak a kutyák személyisége, hanem a félelmük mértéke is teljesen más, így ezektől függ az, hogy mi lesz a leghatásosabb módszer a pánik csökkentésére. Miután számos olyan praktika létezik, ami működhet,érdemes kísérletezgetni és azt megtalálni, ami a te kutyádnak a legjobban segít ezekben a helyzetekben.

Egy hely, ami biztonságot nyújt

Az egyik legjobban működő módszer egy biztonságos és zajcsökkentett hely kialakítása. Ha tudja a kutya, hogy létezik egy hely, ami az ő számára biztonságot nyújt, máris sokkal könnyebben tudja elviselni az ilyen jellegű szituációkat. Például amikor nagyon fél a vihar hangjától, érdemes egy külön szobába beengedni, még abban az esetben is, ha kinti kutya, hogy a biztonságot nyújtó helyen meghúzza magát. Segíthet a relaxáló zene is, ami eltereli a figyelmét és megnyugtatja.

Sokszor nemcsak a mennydörgés ijesztő számukra, hanem a villámlás is.

Legyél mellette

Szintén jó megoldás lehet, ha a félős kutyát ilyenkor magad mellé veszed és játszol vele. Így nagyon valószínű, hogy elterelődik a figyelme, és elkezd rád koncentrálni. Hasonlóképpen bevált módszer, hogy ha ügyesen átvészeli a vihar elvonulását, akkor megjutalmazod és megdicséred. Ennek köszönhetően nemcsak negatív, de pozitív élmények is társulnak majd a vihar asszociációjához.

Nyugi-csomó

Egyre elterjedtebb megoldás az úgynevezett nyugi-csomó. Ennek a lényege, hogy kötést alkalmazol a kutyán, ami olyan speciális pontokat érint a testén, aminek köszönhetően megnő a biztonságérzete. Ehhez használhatsz fáslit, kendőt, sálat, a lényeg csupán az, hogy ne szorítsa a kutyát és komfortos legyen számára. Azt fontos megjegyezni, hogy 15 percnél tovább nem szabad alkalmazni ezt a módszert.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan kell elkészíteni a nyugi-csomót.

Kutyaruha vagy viharkabát

Szintén hasonló alapelven működik a kifejezetten e célra kifejlesztett viharkabát, viharmellény vagy más néven kutyaruha. A szűkre szabott anyag komfortos érzetet nyújt a kutyusnak, aki ettől megnyugszik és sokkalta könnyebben átvészeli a vihart. Ezt a módszert szokták alkalmazni tűzijátékoktól és petárdáktól való félelem ellen is.

Érzéketlenné tevés is megoldás lehet

Hasznos módszer lehet az is, ha megpróbálod hozzászoktatni a kutyát a vihar hangjaihoz, és videofelvételeken keresztül megismerteted vele ezeket a jelenségeket. Amennyiben többször hallja, valószínűleg egyre immunisabbá válik az adott hangra, és elkezdi megszokni. Ezt lehet még azzal is fokozni, hogy amennyiben jól reagál ezekre a videofelvételekre, akkor megjutalmazod. Természetesen ezzel a módszerrel nem válik teljesen immunissá a kutya, de jelentősen javítható a helyzet.

Ha a kutya nagyon fél, akkor sokszor elbújik.

Nyugtató?

Amennyiben kórosan fél a kutyád a vihartól, akkor érdemes állatorvossal egyeztetni, hogy jó megoldás-e az orvos által felírt nyugtató. Természtesen ez csak a legvégső esetben ajánlott, és kizárólag orvosi egyeztetéssel. Kiemelten fontos, hogy soha semmilyen esetben ne adj a kutyádnak embernek való gyógyszert, ugyanis nagyon komoly károkat okozhat a szervezetében.

( Képek: Getty Images Hungary)

fél a kutya kutya és a vihar kutya ugatja a vihart kutya vihar félelem viharfóbia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink