hirdetés

Felkapta az autót a tornádó és megpördítette: sétáról tartott haza a gazdi és kutyája

Hangai Lilla

2023. július 16 - Képek: Getty Images Hungary

Zack Means csak egy rövid sétára akarta vinni a kutyáját, Marlint, aki fél a vihartól és ezzel könnyen meg lehet nyugtatni. Ám a tornádó kérlelhetetlenül csapott le és felkapta az autójukat.

hirdetés

Zack csak a szokásos rutint követte, ugyanis Florida déli részén megszokottak a heves viharok, hurrikánok és tornádók; félős kedvencét pedig egyetlen dolog nyugtatja meg ilyenkor, az pedig a séta. De vajon hogyan élte túl ezt a félelmetes találkozást a kutya és a gazdi?

A tornádó megjelenése hazánkban is egyre gyakoribb.

Tornádó, hurrikán: mi a különbség?

Először is a legfontosabb, amit tisztázni kell ebben az esetben az az, hogy mi a különbség a tornádó és a hurrikán között. Többször megfigyeltük már, hogy egymás szinonimájaként használják a két szót, de teljesen különböző dolgokról van szó.

A tornádó egy 10-100 m átmérőjű mindent elsöprő légörvény, ami bárhol kialakulhat. Hazánkban nem is olyan régen, július 6-án is rögzítettek egyet Balmazújváros közelében. Okozója a szupercella, vagyis a nagyon erős zivatarban fellépő forgó légáramlás. Körülbelül 1-60 percig tart és maximum 100 km-t tesz meg. Ezzel szemben a hurrikán óriási szélviharral, árvizekkel, háborgó tengerrel járó trópusi vihar. A pusztítás, amit végez több ezer kilométerre is kiterjedhet és akár 3 hétig is eltarthat.

Tehát mielőtt felelőtlennek bélyegeznénk meg a gazdit, ezt érdemes végiggondolni. Egy tornádó a semmiből is felbukkanhat, de egy átlagos vihar még Floridában sem jelenti azt, hogy feltétlenül kialakul tornádó is.

Egy kutya esetében nem ritka, hogy fél a vihartól.

Már úton voltak, mikor megérkezett a riasztás

„Néhány perce vezettem, amikor a tornádóriasztás érkezett a telefonomra. Abban a pillanatban, ahogy megláttam, azt gondoltam, jobb, ha visszamegyünk a házba. Néhány háztömbnyire otthonról az időjárás nagyon gyorsan rosszabbra fordult. A szél megerősödött, egy rakás törmelék repkedett a levegőben, az eső pedig nagyon zuhogott; szóval leállítottam az autót.

A szélben repkedő törmelékek, egyre őrültebb látványt nyújtottak. Ezért úgy döntöttem, hogy előveszem a telefonomat, és elkezdek filmezni; még soha nem láttam ehhez foghatót.” – nyilatkozta a weather.com-nak a gazdi.

A videón hallani lehet, ahogy Marlin az 5 éves border collie egyre hangosabban nyüszít. Means még beszél a kutyához valamit, aztán az autó már a levegőben is van.

Sodródtunk és megpördültünk néhányszor, majd az út ellenkező oldalán kötöttünk ki, a másik irányba fordulva. Amikor realizáltam, hogy mi történt, még kicsit hitetlenkedtem, mert az autó felborult, az ablakok betörtek, a légzsákok kioldottak.” – folytatta a beszámolót.

Itt nézheted meg az eredeti felvételt és meghallgathatod a gazdi nyilatkozatát is: 

Ez történt a kutyával

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megerősítette, hogy egy EF2-es tornádó pusztított a térségben, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy akár 209 km/h-val tomboló szél is átsöpörhetett a térségen. Nem is csoda hát, hogy játszi könnyedséggel kapta fel az autót. Marlin a terepjáró rakterében kötött ki, miután megpördültek.

„Amint meggyőződtem arról, hogy egyenesben, mozdulatlanul ülünk, egyből megfordultam, hogy megnézzem, mi van Marlinnal. Ő egyből visszaugrott a hátsó ülésre, én pedig csak ültem ott, és átöleltem, amíg felfogtam mi is történt. Nagyon-nagyon szerencsések voltunk, hogy az autó újra a kerekeken landolt és nem kellett kimásznunk egy törött ablakon. – magyarázta a gazdi.

Az autó ugyan teljesen tönkrement, a férfi és négylábú barátja is sértetlenül megúszták az esetet. Ha a te kedvenced is fél a vihartól, itt összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel megkönnyítheted számára ezeket a nehéz időszakokat.

Plusz tipp, hogy nyáron viharos időben érdemes figyelni az időjárásjelentő oldalakat, ott ugyanis mindig jelzik, hogy lehet-e tornádótól tartani. Ez itthon is érvényes, hazánkban is egyre gyakrabban rögzítik a megjelenésüket!

fél a kutya kutya és a vihar kutya vihar félelem szél szélvihar valóság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!