hirdetés

Így segíthetsz, ha kutyád fél a vihartól – Tornóczky Anita tanácsai

Tornóczky Anita

2023. augusztus 13 - Képek: Getty Images Hungary

Terrified little dog lying on the floor below bed.

Egy hangos dörgésekkel, villámlásokkal érkező vihar még az emberekben is rossz érzést kelt, de a kutyák különösen érzékenyek lehetnek rá. Mi lehet ennek az oka és hogy segíthetünk kedvenceinknek megbirkózni a félelmükkel?

hirdetés

Először is fontos leszögeznünk, hogy nem minden kutya fél a vihartól, bár az, hogy ilyenkor biztonságos búvóhelyet keresnek (akár a kádban), egy normális dolog, hisz a természetben is ezt teszi a legtöbb faj. Mivel mostanában egyre gyakoribbak és durvábbak hazánkban is a viharok, fontos megértenünk a folyamatot és azt, hogyan tudjuk ebben támogatni négylábú barátainkat.

Nem minden kutya fél a vihartól

A kutyák félelme a mennydörgéstől – az ősi ösztönös búvóhely keresés mellett – több tényezőre vezethető vissza:

Érzékeny hallás: A kutyák rendkívül érzékeny hallással rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy alacsonyabb frekvenciájú hangokat is észleljenek, mint az emberek. A mennydörgés által okozott hirtelen és hangos zajok túlburjánzhatnak számukra.

Megértés hiánya: A kutyák lehet, hogy nem értik meg a mennydörgés forrását vagy jellegét, ami zavarodottságot és félelmet okozhat.

Korábbi traumás élmények: Ha egy kutya korábban negatív élményeket szerzett mennydörgés közben, például villámlás által sérült meg, vagy esőzés közben kint rekedt, tartós félelemreakciót eredményezhet.

A félelem jelzéseinek felismerése:

Fontos, hogy a kutyatulajdonosok felismerjék a félelem és szorongás jeleit kedvenceiknél a mennydörgés közben. Gyakori jelzések közé tartozik :

  • remegés
  • lihegés
  • rohangálás
  • elbújás
  • túlzott ugatás
  • gazdi biztonságának keresése
Bújósabb lehet a kutya, ha fél a vihartól

Hogyan Segíthetünk?

Néhány stratégia, amely segít enyhíteni a kutyák félelmét a mennydörgés alatt:

Teremtsünk Biztonságos Területet: Jelöljünk ki otthonunkban egy biztonságos és kényelmes területet, ahol a kutya menedéket kereshet a mennydörgés idején. Ezt a teret felszerelhetjük ismerős játékokkal, takarókkal és olyan tárgyakkal, amik nyugalmat nyújtanak. Értelemszerűen a kinti kutyáknak zárt teret biztosítunk, ahol magukban nem tehetnek kárt, ahonnan bepánikolva nem tudnak elrohanni

Nyugtató Hangok Lejátszása: A mennydörgés hangját enyhítsük megnyugtató zenével vagy fehér zajjal, hogy csökkentsük a kutya stresszét.

Deszenzitizációs Technikák: Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát a mennydörgés hangjaihoz alacsony hangerőn lejátszott felvételek segítségével. Eleinte a számára kellemes tevékenységek közben. Később függetlenül mindentől. Jutalmazzuk őket falatokkal és dicsérettel, ha nyugodtan viselkednek.

Viselkedési Tréning: Pozitív megerősítéses tréninggel fejlesszük a kutya magabiztosságát és tanítsuk meg nekik a mennydörgés pozitív élményekkel való asszociálását.

Professzionális Támogatás

Súlyos mennydörgés-fóbia esetén ajánlott szakértő állat-viselkedés terapeutát vagy állatorvost felkeresni. Ők személyre szabott megoldásokat tudnak nyújtani, és szükség esetén gyógyszereket írhatnak fel, hogy enyhítsék az erős szorongást. Viharmellény, illetve gyógynövényes, erre a célra kifejlesztett természetes nyugtatók, feromonok használata mindenképp megfontolandó a gyógyszerek előtt.

fél a kutya kutya és a vihar kutya vihar félelem mennydörgés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!