hirdetés

Mit tegyél, ha nagyon szeles az idő? Ezért ne tedd ki kutyád az ilyen időjárásnak

Ferenczi Deborah

2021. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Naturbild AB +46 8 411 43 30 info@naturbild.se

A szélviharok már önmagában is félelmetesek, kiváltképpen az általuk okozott zajok. Óriási károkat képesek okozni, sőt a komolyabb széllökések, akár ember- és állat életeket is veszélyeztethetnek. A viharos szél idején fokozottan oda kell figyelned állataidra is! A kutyák jelentős százaléka fél a viharban, és retteg a mennydörgésektől. Annak ellenére, hogy nem minden állat ijed meg ugyanolyan mértékben ezektől a jelenségektől, sőt némelyikül csak egészen kis mértékben mutatja a stressz vagy a félelem jeleit, mégis érdemes minden ebet ugyanannyira óvni ezektől az időjárási viszontagságoktól. Ugyanis számos nagyon komoly problémát okozhatnak.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a jelentősebb mértékű szélvihart nem feltétlen kíséri minden esetben mennydörgés vagy villámlás, a vihartól félő kutyák gyakran az erős szélre is nagyon érzékenyek. A fák és épületek között süvítő szél hangja már önmagában is nagyon félelmetes lehet, nem is beszélve az általa okozott zajokról, mint például a kidőlő fák recsegése, csapkodó zsaluk, kertkapuk, ajtók, ledőlő kémények robaja. Gondold csak el, hogy te magad is néha megrémülsz ezektől a zajoktól, akkor mennyivel rémisztőbb lehet ez a kutyád számára.

Mit tegyél, ha a kutya fél a szélvihartól? 

Ha teheted, mindenképpen vidd az állatot zárt helyre. Ez nemcsak azért nagyon fontos, mert megijedhet a szélvihar hangjaitól, hanem azért is veszélyes, mert egy erősebb szél belökheti a kertkaput, ahol akár ki is szökhet az eb. Az otthonról megszökő, bóklászó kutyák pedig könnyen rohanhatnak autó elé, amivel nemcsak saját, de a közlekedők biztonságát is veszélyeztetik. Éppen ezért, amennyiben kertes házban laksz, mindenképpen vidd be a kutyádat nagyobb szélviharok esetén.

Próbáld meg elnyomni a zajokat

Abban az esetben, ha a kutyád a szél hangjától fél, keress az otthonodban egy olyan helyiséget, ami viszonylag zajszigetelt. Továbbá segíthet az is, ha rádiót, tévét, vagy esetleg, ha nincsen más megoldás, akkor valamilyen háztartási gépet kapcsolsz be, mivel ezeknek a hangjai is tompítják a szél zajait. Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy ha a kutyád fél, maradj mellette, mivel ez egészen biztosan megnyugtatja. Ugyanakkor nem szabad babusgatni, ugyanis ez megerősíti benne, hogy valóban félni kell. Maradj inkább nyugodt és magabiztos, így kutyád is meg fog nyugodni! Továbbá érdemes bevetni a nyugi csomót vagy a viharkabátot abban az esetben, ha nagyon stresszes a kutyád.

Mindig pórázon sétáltasd, kiváltképpen szeles időben 

Séták alkalmával tartsad pórázon kutyádat, akár fél, akár nem! Ugyanis egy nem félős kutya is könnyen pánikba eshet, és elszaladhat, ha a szél valamilyen tárgyat felkap, és az pont mellette esik le. Emellett a zajok és a komolyabb széllökések is nagyon megrémiszthetik. Ügyelj arra, hogy kizárólag pórázon sétáltasd az állatot. Ha megijed valamitől, rémületében nagyon könnyen elfuthat, és ha ez olyan helyen történik, ami nem ismert számára, akkor bizony könnyen el is tévedhet. A legjobb megoldás, ha egyáltalán nem viszed ki a kutyádat szeles időben sétálni, mivel könnyen meg is sérülhetsz. Fontos, hogy kerüld az öreg fák alatt vezető sétákat, és semmi esetre se válassz erdei útvonalat. A nagy szélben ugyanis könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben egy egész fa is kidőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek a régi házak tetejéről meginduló cserepek is, így a lehető legjobb megoldás, hogy ha nagyon szeles az idő, maradj otthon és ne mozdulj ki!

fél a kutya kutya és a vihar kutya vihar félelem nyugicsomó szél szélvihar viharfóbia viharkabát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!