hirdetés

4 gyakori jel, ami megmutatja, hogy lelki beteg a kutyád: nem lustaság vagy lábfájdalom áll a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. április 24

Sokan úgy gondolják, hogy egy állat nem lehet depressziós, hiszen nincsenek olyan mély érzelmei, illetve fájdalmai, mint az embereknek. Számos kutatás bebizonyította, hogy ez a felvetés nem állja meg a helyét. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy vajon ténylegesen lehet-e egy állat lelkibeteg?

hirdetés

Ha a kutya nem érzi jól magát lelkileg, annak teljesen egyértelmű, szemmel látható jelei vannak. Ilyenek a kedvetlenség, esetleg az étvágytalanság vagy a komoly alvásproblémák. Hajlamos az ember ilyenkor azt hinni, hogy biztosan csak lusta vagy fáradt a kutya, pedig ha huzamosabb ideig ilyen tüneteket tapasztalsz, akkor komoly depresszió is állhat a háttérben. Ezt minél hamarabb szükséges kezelni, ugyanis hosszútávon akár fizikai betegséget is okozhat.

A balesetek nagyon komoly szorongást tudnak létrehozni a kutyákban, ilyenkor elképzelhető, hogy a poszttraumás stressz miatt lelki beteggé válnak.

Jelek, amik arra utalnak, hogy lelki beteg a kutyád

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb és leginkább egyértelmű jeleket:

  • sok alvás, mely akkor is folytatódik, ha hazaérsz és próbálsz az ebbel interakcióba kerülni
  • érdektelenség
  • étvágytalanság
  • a mancs nyalogatása önmaga megnyugtására

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulnod, ugyanis vagy mentális vagy fizikai betegség állhat a háttérben.

A lelki betegség okai

Kiváltó ok lehet, ha nagyon sokat van egyedül a kutya, vagy éppen a túl kicsi élettér, melyben nem igazán érzi otthonosan magát. A környezetváltozás vagy a komoly stresszhelyzetek is okozhatnak ilyesfajta tüneteket. Ezen felül a gazdi figyelmének a hiánya, vagy esetleg mély gyász is előhozhatja. Továbbá szintén ilyesfajta tüneteket tapasztalhatsz abban az esetben, ha például mentett kutyád van, és poszttraumás szindrómával küzd. Ilyen esetekben a múltbéli sérelmek jelentős hatással lehetnek az állat viselkedésére, illetve az emberekhez való viszonyulására. Az ilyen terheket cipelő kutyák esetében sokkalta gyakoribb a lelki betegség jelentkezése, így a türelem létfontosságú a nevelésükben. A legnagyobb probléma, hogy ezek a tünetek előidézhetnek akár betegségeket is, így mindenképpen érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

Az ELTE kutatócsoportja elsőként vizsgálta a poszttraumás stressz tüneteit a kutyák esetében, és arra jutottak, hogy ezek képesek lelki betegséget okozni.

Segítség, lelki beteg a kutyám!

Amennyiben a fenti tünetek együttesét tapasztalod, akkor nagyon fontos, hogy szakemberhez fordulj. Ahogyan az emberek esetében, az állatoknál is elengedhetetlen a hozzáértő segítség. A tüneteik rendkívül hasonlóak a humán depresszió jeleihez, így nem is kérdés, hogy ezeket kezelni szükséges. Fontos tudni, hogy ilyen jellegű problémákkal küzdő kutyák esetében nagyon gyakori az, hogy kényszeres betegségekkel küzdenek. Viszont ennek mielőbbi orvoslása létfontosságú, ugyanis minél tovább adsz teret ennek a viselkedésnek, annál jobban berögzül.

Hogyan lehet elkerülni azt, hogy lelki beteg legyen a kutyám?

Ugyan pontos recept nincsen erre, de annyi bizonyos, hogy vannak olyan lépések, melyek segítenek megelőzni azt, hogy a kutyád mentális problémával küzdjön. Nagyon fontos, hogy kialakíts rutinokat, melyek elősegítik azt, hogy kedvenced biztonságban érezze magát. Továbbá érdemes minimalizálni az úgynevezett stresszfaktorokat. Tehát ha tudod, hogy a kutyád valamilyen tevékenységet nem kedvel, akkor azt inkább kerüld el. A pozitív megerősítés technikája is hatásos lehet, nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutyusod motivált legyen. Ha rendszeresen  – és helyesen – foglalkozol négylábú barátoddal, nagy eséllyel elkerülheted azt, hogy mentális problémák jelenjenek meg.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség jelei betegség tünetei depresszió fáradtság kutya depresszió jelei kutya kimerült lelkibeteg szomorúság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink