hirdetés

6 jel, ami arra utal, hogy depressziós a kutyád

Kövess Péter

2024. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

Alertness, Animal, Animal Body Part, Animal Eye, Animal head

Összeszedtük, mik azok a tipikus jelek, amelyek felvetik a gyanút, hogy depressziós lehet a kutya. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogyan segíthetsz lelki beteg kedvencednek.

hirdetés

Szakemberek szerint egy kutya depressziós állapotának sokféle oka lehet. Ezt egyes betegségek mellett kiválhatják a családban bekövetkező változások, például egy válás, vagy egy kutyatárs elvesztése is.

A depressziós kutya szokatlanul viselkedhet

Innen tudhatod, hogy depressziós a kutyád

A kutya hasonló érzelmeket élhet meg, mint az ember, de nem tudja ugyanúgy kifejezni magát. Ezért is fontos, hogy odafigyelj az alábbi figyelmeztető jelekre, amelyek a depresszióval hozhatók összefüggésbe.

1. Állandó fáradtság

Sok depressziós kutya a megszokottnál több időt tölt fekve, miközben rá sem hederít környezetére. Ebben a viselkedésben közrejátszhat a kutya életkora is, de ha hirtelen jelentkezik, akkor valószínű, hogy inkább depresszióról lehet szó. Ha ezt tapasztalod, érdemes lehet többet játszanod kedvenceddel, vagy gyakrabban elvinni őt sétálni.

A friss levegő jót tesz az agynak is.

2. Étvágybeli változások

A szorongó, stresszes kutyáknál előfordul, hogy nem akarnak rendesen enni és inni. Megtörténhet az is, hogy megszokott eledelükből nem kérnek, de tovább ácsingóznak az emberi ételekre. Itt ugyanakkor megint csak igaz, hogy más tényezők is állhatnak a háttérben, ezért a többi potenciális ok kizárása érdekében ajánlott lehet állatorvoshoz fordulni.

Az étvágytalanság a testmozgás és a stimuláció hiánya miatt is felléphet, így ha nem betegség eredménye, segíthet, ha megpróbálod aktívabb életmódra sarkallni kedvencedet.

Az étvágytalanságnak testi és lelki okai is lehetnek

3. Rejtőzködés

Ha a kutyád gyakran tűnik el a szemed elől, vagy furcsa helyekre vonul el, elképzelhető, hogy rossz lelkiállapotban van. Ennek tipikus jele, amikor kutya az ágy alatt vagy a szekrényben alszik, és nem ott, ahol egyébként szokott.

4. Lábnyalogatás

Ha egy kutya depressziós, sokat nyalogathatja a lábát – azért, mert ez megnyugtató érzés lehet számára, és vigaszt találhat benne. Ha ebből rendszert csinál, vagyis hosszú távon teszi, a nyalogatás idővel szokássá válhat. A megoldás az lehet, hogy az elméjét stimulálva többet játszol vele.

5. A játék és séta iránti érdeklődés elvesztése

A depressziós kutyákra jellemző, hogy többé nem hozza őket lázba a séta. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy nem lesznek izgatottak, amikor előveszed a pórázt, vagy például nem rohannak előre az ajtóhoz.

A lelki beteg kutyáknál általában csökken az izgatottság és a boldogság érzése, ami abban is megnyilvánulhat, hogy nem hajlandóak játszani vagy sétálni menni.

6. Az emberek és más kutyák iránti érdeklődés hiánya

A kutyák természetüktől fogva szeretik az ember társaságát – pláne az olyan barátságos fajták, mint a golden és a labrador retriever. Ha tehát egy kutya nem tart többé igényt az emberi interakciókra, joggal feltételezheted, hogy valami gond van.

Ugyanez érvényes a más kutyákkal való viszonyra is. Amennyiben kedvenced már nem akar társaival játszani, könnyen lehet, hogy depressziós.

Ha már a papucsodat sem akarja megrágni, gond lehet

Így segítsd a kutyádnak

Első lépésként feltétlenül keresd fel az állatorvost, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy kedvenced megfelelő fizikai állapotban van, vagyis nem fájdalom vagy betegség következtében uralkodott el rajta a letargia.

Ha valamilyen nagy változás történt az életetekben (például költözés vagy egy családtag elvesztése), akkor a kutyát ez is megzavarhatta, ezért érdemes kialakítanod egy tartható napirendet, mivel az biztonságérzetet nyújthat számára. Emellett fontos, hogy elegendő időt hagyj a kutyának a pihenésre, illetve legyen egy kényelmes helye, ahol komfortosan érezheti magát.

De  vajon mennyi alvás normális a kutyáknál? Ebben a cikkünkben sorra vesszük azokat a jeleket, amelyek azt mutatják, hogy kedvenced kórosan sokat alszik.
depresszió depressziós étvágytalanság fáradtság kutya lelkibeteg mentális betegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!