hirdetés

A kutyák étvágytalanságának okai: lelki problémák is okozhatják, nem csak betegség

Ferenczi Deborah

2022. május 17

Előfordul, hogy a kutya nem eszik aznap, mert elrontotta valamivel a gyomrát. Ám ha ez hosszan fennáll, kedvenced étvágytalan, csak turkál az ételben vagy irreálisan válogatós, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy egészségügyi problémák állnak a háttérben.

hirdetés

Az egészségügyi problémákat mindig olyan külső figyelmeztető jelek kisérik, mint a kóros fáradtság, esetleg komoly étvágytalanság. Amennyiben többszörösen vagy éppen visszatérő módon ezt tapasztalod a kutyád esetében, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis akár komoly baj is állhat a háttérben.

Ha nem eszik eleget a kutyád és étvágytalan, fordulj orvoshoz.

Ha a kutya nem eszik, lehet, hogy beteg

A betegségek egyik leggyakoribb jele az állat étvágytalansága. Az immunrendszer küzdelme és a energia hiánya együtt hozza magával a passzív viselkedést is. Az okok nagyon szerteágazóak lehetnek. A könnyebb influenzától a súlyos betegségig bármi előfordulhat. Ezt kizárólag állatorvos segítségével lehet kideríteni, így elengedhetetlenül fontos, hogy ahogy felmerül az adott probléma, azonnal fordulj szakemberhez.

Mellékhatás is lehet az étvágytalanság

Amennyiben kedvenced az elmúlt időszakban új gyógyszeres kezelést kapott, esetleg beoltották, átmenetileg megváltozhat az ételhez fűződő viszonya. Előfordulhat, hogy olyan mellékhatások jelentkeznek ilyenkor, mint az bágyadtság, fáradtság, kedvetlenség, étvágytalanság. Ha csupán átmeneti panaszról van szó, nincs nagy ok az ijedtségre.

Sokszor lelki betegség állhat az étvágytalanság mögött.

Pszichés okok a háttérben

Szintén nagyon gyakori jelenség, hogy a kutya lelki élete van hatással az étvágyára, és egyfajta depresszió okozza az evés hiányát. Ennek indikátora lehet például az, hogy az állat ismeretlen körülmények közé kerül, esetleg új helyzetek adódnak körülötte. Ilyen lehet egy gazdi elvesztése, egy kisbaba születése a családban, a költözés, a gazdiváltás, a megszokott rutin megváltozása is. A szeparációs szorongás vagy stresszhelyzet is a lehetőségek között szerepel.

Idős kor és a fogproblémák

Az idősödő kutyáknál teljesen természetes folyamat, hogy az étvágyuk jelentősen csökken a kor előre haladtával. Ám ha ez az egyik napról a másikra történik, nem pedig fokozatosan, akkor nagyon valószínű, hogy inkább fogprobléma áll a háttérben. Az időskorú ebeknél a fogkő, a szuvasodás, a fogtörés, a foghullás, a szájüregi daganat igen gyakori. Fordulj orvoshoz, hogy meggyógyíthassák kedvencedet.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya étvágya kutya étvágytalanság kutya nem eszi a tápot kutya nem eszik nem eszik a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink