hirdetés

Válogatós a kutyád, alig eszik meg bármit is? Hogyan szoktathatod le erről?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 9

Fontos tudnod, hogy kedvenced szimplán unalmában válogat, vagy súlyos egészségügyi probléma áll-e a jelenség hátterében.

hirdetés

Az első és legfontosabb szempont, amit meg kell határoznod, hogy kutyád egész életében válogatós volt-e, vagy hirtelen jelentkezett ez a furcsaság minden előjel nélkül. Általában az utóbbi esetben érdemes betegségre vagy sérülésre gyanakodnod. A rendszeres étvágytalanságot az alábbi egészségügyi panaszok okozhatják:

Ételintolerancia vagy allergia

Az érzékenységi reakciót kiváltó összetevők elfogyasztását követően jelentkező tünetek igen feltűnőek. Erről árulkodik kutyád hasának “kutyorgása”, amelyet puffadás és egyéb emésztési problémák okoznak, esetenként a hányás, hasmenés, továbbá a viszketés, melyet feltűnő vakarózással igyekszik enyhíteni kedvenced.

Fog- és ínyproblémák

Ha a kutya csak nyalogatja, kerülgeti azt az ételt, amit egyébként örömmel be szokott habzsolni, illetve a keményebb jutalomfalatoknak sem örül annyira, szinte biztos, hogy a foga vagy az ínye fáj. Nem feltétlenül kell komoly fogproblémára gyanakodni, az is bőven elég, ha egy vadabb rágcsálás során a kutya felsértette az ínyét vagy a szájpadlását, ami akár be is gyulladhatott.

Belgyógyászati rendellenességek

Étvágytalanságot vagy bizonyos ételektől való idegenkedést okozhatnak egyes szervi problémák, mint például a máj- vagy a vesebetegségek, nőstény kutyák esetében a belső nemi szerveket érintő fertőzések, illetve a rák is. Fontos tehát, hogy ha a kutya már egy jó ideje nem eszik szívesen, vidd orvoshoz, mert előfordulhat, hogy az élete múlik rajta!

Kölyköknél ez az intervallum 24 óra, nekik sürgős segítségre van szükségük, hiszen nincs annyi tartalékuk, mint egy kifejlett példánynak. Felnőtt ebeknél a 48 órán át tartó étvágytalanság lehet kifejezetten gyanús.

Semmi baja a kutyámnak egészségügyileg, akkor miért csinálja ezt?

Sajnos a legtöbb esetben a gazdi a ludas a válogatás kialakulásáért. Még ha nem is szándékosan szervezi úgy a kutya táplálását, ahogy azt nem kéne, öntudatlanul helytelen és a kutya egészségére nézve veszélyes szokásokat plántál kedvencébe.

A kutya alapvetően ragadozó állat, és ehhez mérten alakult ki az emésztőrendszere, illetve az anyagcseréje. Bár utóbbit a háziasítás némiképp módosította, a farkasokhoz hasonlóan az ebnek akkor kellene ennie, amikor elejti a vadat, és nem egész nap “legelésznie”, mint egy lónak vagy egy gazellának.

Ha a kutyus a nap folyamán végig jutalomfalatokat és asztali maradékot majszolgat, nyilván nem lesz éhes a főétkezés(ek) időpontjában. Ez nem csak a gyomorkorgásra vonatkozik, mentálisan sem fogja már feldobni az egyszerű száraztáp vagy konzerv eledel, hiszen sokkal izgalmasabb a sokféle textúra és íz, amiket a jutalomfalatok rejtenek magukban.

Hogyan szoktassam le a kutyámat a válogatós evésről?

Néhány egyszerű változtatással általában sikeresen visszaterelheted a kutyus étkezési szokásait a normális mederbe. Lássuk, melyek ezek!

Ne hagyd kint a tápot egész nap!

A már említett legelésző életmód nem csak a viselkedés terén eredményez nemkívánatos elcsúszást, egészségügyileg sem tesz jót a kutyának. Ha enni adsz a kedvencednek, az történjen minden nap nagyjából azonos időpontban, és fél óra múlva vedd vissza a tálat, ha evett, ha nem! Ezt akár napokig folytathatod, hidd el, egy testileg egészséges kutya enni fog, ha már nagyon éhes!

Óvatosan a jutalomfalatokkal!

Csak és kizárólag akkor kapjon ilyesmit a kedvenced, ha az a kiképzési folyamat részeként épül be az étrendjébe! Így egyrészt megtanulja, hogy a nassolás feltétele az előzetesen produkált teljesítmény, másrészt elkülöníti magában a rágcsálnivalók fogalmát a valódi étkezésekétől.

Kérdezz meg egy szakértőt!

Ha a helyzet nem javul, és már aggódsz a kutyád egészségéért, érdemes lehet felkeresni egy kutyadietetikust vagy az állatorvost. Ők javasolhatnak néhány otthon is elkészíthető fogást, amelyek tápértéke, összetétele megfelel kedvenced igényeinek. Ha azt veszed észre, hogy az egyik táplálási módról a másikra való áttérést sínyli meg a négylábú, jó ötlet először összekeverve adni neki a kétféle élelmet, hogy hozzászokhasson. Példának okáért: nedves eledelről száraztápra történő áttérés esetén öntsd fel a tápot egy kis meleg vízzel!

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség etetés kölyök kutya válogat kutya kisokos válogatós kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!