hirdetés

A kutyáknak is fájhat a foguk, sőt el is törhet: így előzd meg a költséges fogászati beavatkozást!

Ferenczi Deborah, 2021. október 17

Viszonylag gyakori jelenség a kutyák esetében a fogtörés. A túlzottan kemény, nem megfelelő kutyajátékok, rágókák és ételek, esetleg kisebb balesetek igencsak komoly fájdalmat tudnak okozni az ebnek.

hirdetés

A Pennsylvaniai Egyetem ezzel a témával kapcsolatos kutatása során a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a kemény tárgyak rágása komoly veszélyt jelenthet a kutyák fogazatára. Legalább annyi esetben okozhat fogtörést, mint a balesetek.

A kutyának is fáj a foga

A fogtörés gyakori probléma kutyák esetében, és a legtöbbször vagy a szemfogak, vagy a zápfogak az áldozatai. A leggyakrabban kemény tárgyak rágása okozza, vagy baleset, esetleg más trauma állhat a hátterében. Az érintett fogak fontos funkciót töltenek be a rágás, evés és a mindennapi élet szempontjából, így sérülésük meglehetősen erős fájdalmat okoz a kutyának. Ilyen probléma esetén érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kutyusunk minél hamarabb megfelelő ellátásban részesüljön és fájdalmát minél gyorsabban és hatékonyabban csillapítsuk.

Olykor előfordulhat, hogy gyökérkezelésre van szükség

Honnan tudod, hogy letört a kutya foga?

Feltűnő jel lehet, ha a kutya csak az egyik oldalán rág, vagy ha az evés folyamatában az étel gyakran kiesik a szájából. Szintén erre utalhat a túlzott nyáladzás, a fogkörnyéki terület feldagadása, a nyirokcsomók duzzanata. Gyakran azt veszik észre a gazdik, hogy kedvencük nem szívesen játszik húzóköteles játékokkal, nem fog rá úgy a játékra, mint korábban. Az is aggodalomra adhat okot, ha az eb visszautasítja a keményebb ételeket, és a mancsával gyakran a szájához kap, nem hagyja vizsgálni a szájüregét. Ezek a jelek természetesen nemcsak a fogtörésre, de egyéb fogászati problémákra is felhívhatják a figyelmet. A diagnosztizálás mindig az állatorvos feladata, ahogy a kezelés is.

Kutyák is kaphatnak fogszabályzót.

A fogtörés kezelése

Az elsődleges kérdés, hogy a sérült fog megmaradjon-e, vagy inkább ajánlatosabb kihúzni. Ez leginkább attól függ, hogy a törés maga érinti-e a gyökércsatornát (pulpaüreget). Abban az esetben, ha a pulpa kilátszódik, nem maradhat bent a fog. A nyitott gyökér ugyanis a kórokozók számára könnyen elérhető, így fertőzések forrása lehet. Emellett a fogmederből vérerek és idegrostok terjednek a pulpába, ami miatt komoly fájdalmat tud okozni egy ilyen jellegű törés. Ebben az esetben két lehetőség merülhet fel. Az első az, hogy ki kell húzni az adott fogat, a második pedig az, hogy gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés esetében ugyan a fog bent marad, de teljesen fertőzésmentessé válik, és az állat többé fájdalmat sem érez azon a területen.
Azért csak ez a két eshetőség él, mert a porcelánkorona nem jelent a kutyák esetében megoldást, egy nagyobb harapástól azonnal le is törne.

A cikket Dr. Richter Ádám, a Suttogó Állatorvosi Rendelő vezető állatorvosa lektorálta.

Richter Ádám, a Suttogó Állatkórház vezető állatorvosa

Tanulmányait 2009-ben kezdte, állatorvos doktori diplomáját 2014-ben szerezte a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán. Egyetemi évei alatt ösztöndíjjal egy hónapos gyakorlaton vett részt a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen. 2014 óta tagja a Magyar Állatorvosi Kamara Pest Megyei szervezetének, jelenleg a szervezet titkára. 2014-től 2020-ig a VeresVet Állatkórház és a Dunakeszi Állatkórház csapatának tagja volt, ahol jelentős gyakorlatra tett szert lágyszervi- és csontsebészeti beavatkozások elvégzése terén. Tapasztalatokat szerzett TPLO műtétek tervezésében és kivitelezésében, valamint egyéb csontsebészeti eljárásokban. Jelenleg résztvevője a 2020-ban indult kisállat szakállatorvosi képzésnek, a Suttogó Állatkórház vezető állatorvosa. Két border collie-jával rendszeresen agility versenyekre jár. Van még egy mentett keverék kutyája és három mentett macskája is.

(Képek: Getty Images Hungary) 

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon