hirdetés

A kutyáknak is fájhat a foguk, sőt el is törhet: így előzd meg a költséges fogászati beavatkozást!

Ferenczi Deborah

2021. október 17

Viszonylag gyakori jelenség a kutyák esetében a fogtörés. A túlzottan kemény, nem megfelelő kutyajátékok, rágókák és ételek, esetleg kisebb balesetek igencsak komoly fájdalmat tudnak okozni az ebnek.

hirdetés

A Pennsylvaniai Egyetem ezzel a témával kapcsolatos kutatása során a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a kemény tárgyak rágása komoly veszélyt jelenthet a kutyák fogazatára. Legalább annyi esetben okozhat fogtörést, mint a balesetek.

A kutyának is fáj a foga

A fogtörés gyakori probléma kutyák esetében, és a legtöbbször vagy a szemfogak, vagy a zápfogak az áldozatai. A leggyakrabban kemény tárgyak rágása okozza, vagy baleset, esetleg más trauma állhat a hátterében. Az érintett fogak fontos funkciót töltenek be a rágás, evés és a mindennapi élet szempontjából, így sérülésük meglehetősen erős fájdalmat okoz a kutyának. Ilyen probléma esetén érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kutyusunk minél hamarabb megfelelő ellátásban részesüljön és fájdalmát minél gyorsabban és hatékonyabban csillapítsuk.

Olykor előfordulhat, hogy gyökérkezelésre van szükség

Honnan tudod, hogy letört a kutya foga?

Feltűnő jel lehet, ha a kutya csak az egyik oldalán rág, vagy ha az evés folyamatában az étel gyakran kiesik a szájából. Szintén erre utalhat a túlzott nyáladzás, a fogkörnyéki terület feldagadása, a nyirokcsomók duzzanata. Gyakran azt veszik észre a gazdik, hogy kedvencük nem szívesen játszik húzóköteles játékokkal, nem fog rá úgy a játékra, mint korábban. Az is aggodalomra adhat okot, ha az eb visszautasítja a keményebb ételeket, és a mancsával gyakran a szájához kap, nem hagyja vizsgálni a szájüregét. Ezek a jelek természetesen nemcsak a fogtörésre, de egyéb fogászati problémákra is felhívhatják a figyelmet. A diagnosztizálás mindig az állatorvos feladata, ahogy a kezelés is.

Kutyák is kaphatnak fogszabályzót.

A fogtörés kezelése

Az elsődleges kérdés, hogy a sérült fog megmaradjon-e, vagy inkább ajánlatosabb kihúzni. Ez leginkább attól függ, hogy a törés maga érinti-e a gyökércsatornát (pulpaüreget). Abban az esetben, ha a pulpa kilátszódik, nem maradhat bent a fog. A nyitott gyökér ugyanis a kórokozók számára könnyen elérhető, így fertőzések forrása lehet. Emellett a fogmederből vérerek és idegrostok terjednek a pulpába, ami miatt komoly fájdalmat tud okozni egy ilyen jellegű törés. Ebben az esetben két lehetőség merülhet fel. Az első az, hogy ki kell húzni az adott fogat, a második pedig az, hogy gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés esetében ugyan a fog bent marad, de teljesen fertőzésmentessé válik, és az állat többé fájdalmat sem érez azon a területen.
Azért csak ez a két eshetőség él, mert a porcelánkorona nem jelent a kutyák esetében megoldást, egy nagyobb harapástól azonnal le is törne.

(Képek: Getty Images Hungary) 

fog fogak fogtörés kutya foga kitört kutya fogászat kutyának fáj a foga

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink