hirdetés

Cukinak tűnik, de komoly problémákat okozhat ez a rendellenesség

Hangai Lilla

2023. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

Az internet megőrül az alulharapással és a kusza fogsorral rendelkező blökikért. Sajnos azonban bármennyire is cuki lehet egy ilyen eb, lehetséges, hogy egészségügyi problémákkal kell szembenéznie.

hirdetés

A fogsor rendellenes fejlődése egy kutya esetében is összetett téma. A következőkben szó lesz az okokról, a tünetekről, a hozzá kapcsolódó betegségekről, és arról is beszélni fogunk, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni vele.

Mopsz alulharapással.

Mit takar pontosan a fogsor rendellenes fejlődése egy kutya esetében?

Pontosan ugyanazt jelenti, amit az embereknél is. Esetében a kutya fogai nem illeszkednek egymáshoz megfelelően, legyen szó tejfogakról vagy maradandókról. Dr. Santiago Perleta fogászatra és szájsebészetre specializálódott állatorvos a PetMD-nek elmondta, hogy a nem megfelelő illeszkedést kicsit nehezebb definiálni az ebek esetében, mint nálunk. A kutyák vonatkozásában nincs szabványa annak, hogyan is kell a fogsornak kinéznie, ugyanis minden négylábú más. Különböző a méretük, és a harapási rendszerük is eltérő. Dr. Perleta ezért úgy fogalmaz, hogy nem az a fontos, hogy normális-e a harapás, hanem az, hogy az állat számára az funkcionális és kényelmes-e.

De mitől lesz egy harapás kényelmes? Erre már könnyebb választ adni. „Az alsó szemfogaknak az ínyvonal külső részén és a felső szemfogak előtt kell helyet foglalniuk. Az egyik leggyakoribb rendellenesség az, amikor az alsó szemfog annyira egyenesen áll felfelé, hogy a kemény szájpadba torkollik.” – magyarázza dr. Nadine Fiani, aki szintén a kutyák fogaira szakosodott. Alapvetés, hogy ha a kutya szájában a fog foggal vagy lágyszövettel érintkezik, az nincs rendjén, mert erózióval vagy szöveti traumával járhat.

A két orvos azt is kiemelte, hogy az alulharapás, vagy rokonértelmű párja, az előreharapás nem szakkifejezések. A kifejezések csak viszonyítás kérdései, emiatt zavarók lehetnek. Mi most mégis azért döntöttünk a használatuk mellett, hogy mindenki számára érthető legyen, miről is van szó.

Ez okozhatja a rendellenes fogsorfejlődést

A rendellenes fogsorfejlődés általában fogászati eredetű, de összefüggésbe hozható a csontváz kifejlődésével is. Előbbi esetben maguk a fogak nőnek abnormálisan, az utóbbi esetben a koponya vagy az állkapocs rendellenes fejlődése áll a háttérben. Például az alulharapás jellemző az olyan nyomott orrú fajtáknál, mint az angol bulldog vagy a francia bulldog, azért, mert a koponya a szelektív tenyésztés miatt rendellenes formát vett föl. De a probléma megfigyelhető a hosszú orrú fajtáknál is, mint például az agaraknál, hasonló okokból.

A tenyésztéstől függetlenül a fogazat növekedésének rendellenessége lehet genetikai eredetű is, amit örököl az állat. De megjelenhet azért is, mert valamilyen hiba csúszott az egyedfejlődés folyamatába a terhesség alatt (fertőzés, trauma, stb.) Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy baleset következtében is sérülhet az állkapocs, ami a már kifejlődött fogak torlódását, torzulását okozza.

Tünetek és egészségügyi következmények

A fogazat rendellenes fejlődésben az is nagyon trükkös még, hogy nem nyilvánvaló, mikor szenved tőle a kutya. Ha az állatorvos a viziteken jelzi, hogy a fogsorral problémák vannak, azt érdemes komolyan venni. Természetesen a kutya viselkedése is indikálja valamelyest, ha fájdalmat érez. Bár azt ugye tudjuk, hogy fájdalomküszöbük igen magas, ráadásul ösztönszerűen igyekeznek is elrejteni, ha valamijük sajog.

A megfigyelhető jelek a következők: érintés hatására meghátrál a kutya, esetleg elhúzza a fejét vagy a hangját is hallatja. Jellemző ilyenkor még, hogy az ételt nehezebben rágja meg vagy veszi fel, nyáladzik és mancsozza a pofáját vagy gyakran dörzsöli hozzá valamihez. Megjelenhet még bűzös lehelet vagy véres nyáladzás is.

Ha bármilyen hasonló tünetet észlelsz, azzal el kell menni az állatorvoshoz, hiszen tudod, egy apró, rossz fog nagyon hamar jelentős problémát okozhat, ami kihat az egész testre. Az egyik legveszélyesebb szövődmény az oronazális sipoly (a száj és az orr között egy lyuk keletkezik), ami később egyenes út lehet az orrot érintő problémákhoz is. Az összetorlódott fogak megkönnyítik a lepedék felhalmozódását is, ami fogínygyulladáshoz és különböző ínybetegeségekhez vezet.

Már kölyökkorban, az oltások beadásának alkalmával jelezheti az állatorvos, hogy problémás a fogak helyzete.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha fog és fog vagy fog és lágyszövet között rendellenes az érintkezés, azt kezelni kell! Amennyiben a fent említett jeleket észleled, mindenképpen keresd fel az állatorvost, még mielőtt nagyobb probléma nem alakul ki. Ne feledd, lehet, hogy nem látszik, de kedvencednek fájdalmai lehetnek!

Fontos azonban kiemelni, hogy a specialisták nem végeznek el kutyákon esztétikai okokból semmilyen beavatkozást. Csak akkor kezelik a kutyát, ha az egészségügyi szempontból indokolt. A kezelési lehetőségek a kutya konkrét problémájától, életkorától és egyéb tényezőktől függően változnak, de általában két kategóriába sorolhatók: foghúzás vagy fogszabályozás. A húzást a saját állatorvos is elvégezheti, a fogszabályozást csak szakorvos.

állkapocs alulharapás fog fog betegség fogbetegségek fogínygyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!