hirdetés

Ez a három dolog teszi tönkre a leggyakrabban a kutyák fogát

Hangai Lilla

2024. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák olyanok, akár az emberi gyerekek; hihetetlen, hogy mi mindent vesznek a szájukba.

hirdetés

Vannak olyan dolgok, amelyek minden parkban, minden udvarban és a legtöbb kutyás háztartásban megtalálhatók, mégis súlyos veszélybe sodorhatják a kutyák fogát.

Ártatlannak tűnik a bot, de komoly problémák forrása

Ez a 3 hétköznapi dolog sodorja a legnagyobb veszélybe a kutyák fogát

Számtalan cikkünkben írtunk már arról, hogy a kutyák általános egészsége mennyire függ attól, hogy a fogaik rendben legyenek. Valószínűleg nem is gondolnád, hogy a következő dolgok milyen rendkívüli mértékben kompromittálhatják a fogak egészségét. Ha egy állatorvos elkopott fogakat lát, a tapasztalatok szerint a következők tehetők érte felelőssé:

1.) Teniszlabda

Talán meglepően hangozhat, hogy egy ilyen ártatlannak tűnő tárgy ilyen hatalmas probléma forrása lehet. Nagyon sok megszállott labdakergető és labdarágcsáló eb fogain korai és jelentős kopás figyelhető meg. Ennek oka, hogy a teniszlabdák sárga műszövet szálai és kemény gumiból készült alapja elég masszív ahhoz, hogy ellenálljon a kemény pályákon történő ütéseknek és pattanásoknak. Egy teniszlabda körülbelül úgy funkcionál a kutya szájában, mint egy csiszolópapír.

A teniszlabda is veszélybe sodorhatja a kutyák fogát

2.) Kövek, kavicsok

Nem is gondolnád, hogy hány kutya vesz a szájába köveket vagy kavicsot játék gyanánt. Néha egyszerűen csak vonzódnak ezekhez, mások akkor fanyalodnak rájuk, ha nincs más éppen mancsközelben. A kövek kemény felülete pedig pillanatok alatt károsítja és koptatja el a fogak felületét.

3.) Botok

Egyes kutyák megszállott botvadászok. Ha csak egyszerűen a szájában tartja az eb a botot, abból nagy baj nem lehet, ám ez a ritkább felállás. Ha sokat rágcsálja ezt a kemény felületet, az komoly károsodást okozhat a fogaiban, arról nem is beszélve, hogy a letört darabok megsebezhetik a száját, az emésztőrendszerbe kerülve pedig sérülést, elzáródást okozhatnak. Itt megemlítenénk a csontokat is, amikkel szintén ugyanezek a problémák állnak fent.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Mit tehetsz akkor, ha kedvenced rajongója a fentieknek?

Elsőként nagyon fontos lehet, hogy az „Ereszd” parancsszó megtanítása a kutyának. Ez más szempontból is nagyon jól jöhet, sőt, akár megmentheti az eb életét is kényes szituációkban. Ha pedig konkrét dologra szeretnéd leváltani a teniszlabdát vagy a botot, akkor válassz olyan jó minőségű, kifejezetten a kutyák számára gyártott labdákat, játékokat, amelyek nem túl kemények, és nem sértik meg az állat fogait, száját.

Ide kattintva megtudhatod, miért rajonganak a kutyák olyan nagyon a botokért.

fog fogak kavicsevés kutya botot eszik kutya bottal játszik kutya kavicsot eszik kutya teniszlabda

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!