hirdetés

Miért szeretnek a kutyák botot hazacipelni a sétáról?

Hangai Lilla

2024. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Minden bizonnyal te is szemtanúja voltál már annak, ahogy a kisebb-nagyobb kutyák a sétájuk végén büszkén cipelik haza a szájukban a kincsüket, a frissen szerzett botot.

hirdetés

Cikkünkből kiderül, miért szeretik a kutyák annyira a botot hazacipelni.

Ösztönöktől vezérelve

A tárgyak, illetve préda visszaszerzésének vágyát retriever- vagy apportírozóösztönnek is nevezhetjük. Ez arra készteti a kutyákat, hogy a szájukban hordják, és elvigyék az emberhez a kiszemelt dolgokat. Ez főleg a vadászkutyának tenyésztett fajtáknál lehet jelen nagyon erősen, de nem kizárólagosan. Biztosan megfigyelted már azt is, hogy ezek az ebek nemcsak botot, de más tárgyat, játékot is előszeretettel hordanak a szájukban, ami szintén az ösztön egyik megnyilvánulása.

Ha zavar a viselkedés, mindenképpen érdemes a kutyának az „Ereszd!” parancsot megtanítani, ami nem csak ebben a helyzetben lehet nagyon előnyös. Ide kattintva lépésről lépésre mutatjuk meg, hogyan sajátítsátok el a vezényszót.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Szórakoztató

A legtöbb kutya nem mond nemet egy kis szórakozásra. Ha jó élmények kötik a bothoz, mert rendszeresen játszatok úgy, hogy dobálgatod neki, akkor hajlamos lehet az eb arra, hogy magával hordja a újdonsült játékot, hátha egyszer újra úgy döntenél, hogy kezdődhet a móka.

Ehhez hozzákapcsolódhat a figyelem iránti vágy is. Tudja, hogy amikor botot dobálsz neki, akkor vele vagy, rá figyelsz, minőségi időt töltötök együtt. Ez nagyon fontos az ebek számára, így ez a gondolatmenet is közrejátszhat a viselkedésben.

Mert érdekes, mert izgalmas

Egy botnak a textúrája és az illata is nagyon vonzó lehet a kutya számára, arról nem is beszélve, hogy jutalomként is tekinthet rá, akárcsak egy hagyományos játékra vagy jutalomfalatra.

Az nem káros a kutya számára, ha cipeli a botot, de az már igen, ha rágcsálja is

Ezt mindenképpen tartasd szem előtt!

A bot cipelése önmagában nem jelent problémát, de persze, ahogy az elején írtuk, az „Ereszd!” parancs megtanulása nagyon hasznos lehet. Probléma akkor adódhat, ha a kutya rágcsálni is elkezdi azt, amiből így darabokat nyelhet le. Talán apróságnak tűnhet, de komoly problémákat okozhatnak a nyálkahártyában és az emésztőrendszerben ezek a faszilánkok, hasonlóképpen a csontszilánkokhoz; ezért ezt soha ne engedd kedvencednek!

Ide kattintva állatorvos mondja el, miért problémás csontot adni a kutyának.

bot erdei séta érdekesség közös séta kutya bottal játszik kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!