hirdetés

Ezért szeretnek annyira botokkal játszani a kutyák

Kövess Péter

2024. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutya szemében egy egyszerű bot többet ér, mint a legdrágább játék. Vajon mi lehet ennek az oka? És lehet belőle gond, ha kedvenced megrágcsálja?

hirdetés

A bot által képviselt csábításnak kevés kutya tud ellenállni. Ha kedvenced séta közben talál egy botot, és elkezd játszani vele, úgy ragaszkodhat hozzá, mintha valamiféle kincs lenne. Szakértők szerint erre a következő lehet a magyarázat.

A botokért szinte minden kutya rajong

Ezért olyan csábító a kutya számára a bot

„Természetüknél fogva a kutyák kíváncsi lények, így egy séta a parkban rengeteg érdekes látnivalót, és izgalmas ingert tartogat számukra” – mondja dr. Antoinette Martin, a Petfolk állategészségügyi vállalat szakembere.

A botoknak egyedi illatuk és textúrájuk van, ami kiválóan alkalmassá teszi őket egy kis rágcsálásra.

A kutyák – különösen a kölykök – a szájukon keresztül fedezik fel a világot, így a bot utáni kutatás és az azzal való játék kiszolgálja ösztöneiket.

Ösztöneik hajtják őket

Mivel a botok mindenféle formában és méretben megtalálhatóak a természetben, a kutyák könnyedén találhatnak közöttük olyat, ami megfelel az igényeiknek. Valójában előfordul, hogy a kutyák minden sétánál ugyanazt a méretű botot keresik.

Általában azt a méretet szeretik a legjobban, ami a bot súlyától, átmérőjétől és hosszától függetlenül kényelmesen elfér a szájukban.

A szakember szerint néha kutya szereti a gigantikus botok hurcolásával járó kihívást, míg mások inkább a kisebb, kompakt darabokat kedvelik.

Kicsit olyan, mint egy csont

Bár nem lehetünk egészen biztosak abban, hogy honnan ered a kutyák botok iránti rajongása, erre vonatkozóan többféle elmélet is létezik. Az okok között általában az alábbiak merülnek fel:

  • A botok a csontokra emlékeztetik a kutyákat, mivel hasonló formájúak és méretűek.
  • Szivacsos textúrájukkal a botok rágcsálásra ingerelnek.
  • A kutyák szeretnek felfedezni és új dolgokat találni, a botok pedig általában könnyen elérhetőek.
  • A botok jutalomnak tűnhetnek számukra a séták során.
  • A botok az erdők és a vadon élő állatok pézsmás, földes illatát hordozzák, ami csábító lehet.

Vonzalmuk egyik fő mozgatórugója azonban nagy valószínűséggel az, hogy nagyon szeretnek a szájukban tartani dolgokat. A retrieverek például szabályosan rajonganak azért, amikor egy játék, például egy labda vagy plüssállat lehet a szájukban.

Sok kutya a nagy botokat szereti

Viselkedésükben emellett az is közrejátszhat, hogy megerősítést kapnak a gazditól. Így aztán ha megdicséred kedvencedet (vagy akár nevetsz rajta), amikor egy nála kétszer nagyobb botot hurcol haza, később ugyanerre törekedhet.

Veszélyes is lehet

Ha kutyád szeret bottal a szájában sétálni, azzal önmagában nincs probléma, ha viszont meg is rágja azt, az felvethet bizonyos kockázatokat. Bár a rágás nagyszerű módja annak, hogy a kutya eltávolítsa a fogkövet a fogairól, erre nem alkalmasok a botok, mert azok darabkái lenyelve bél-elzáródást okozhatnak.

Ráadásul a fából származó apró szilánkok beszorulhatnak a kutya fogai közé, ami jelentős fájdalommal és fertőzésveszéllyel járhat.

Éppen ezért ha nem akarsz kockáztatni, jobb, ha a kutya inkább csak a kifejezetten ilyen célra szánt rágókat és szájhigiéniai termékeket rágcsálja.

A botok rágcsálása kockázatos lehet

Rizikós lehet a bottal történő apportírozás is. A bot éles szélei ugyanis játék közben felsérthetik a kutya nyelvét vagy száját (persze nem törvényszerű, hogy megtörténik, de van rá esély). Ha ezt el akarod kerülni, a sétához vigyél magaddal otthonról egy labdát vagy játékot, amellyel kedvenced szívesen játszik.

Arról, hogy a kutyák miért szeretik annyira a labdákat, szintén ősi ösztöneik tehetnek. A témáról ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

 

apportírozás bot játék kutya ösztön szájsérülés viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink