hirdetés

Ez a legmeglepőbb hatása annak, ha jutalomfalatot adsz a kutyádnak

Kövess Péter

2024. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a jutalomfalat adása jelentős hatással lehet a kutya viselkedésére, és meggátolhatja bizonyos dolgokban.

hirdetés

A jutalomfalat láttán szinte minden kutya izgalomba jön. Olyannyira, hogy a tanulmány szerint a kutyák egyfajta vakságot tapasztalhatnak, amikor finomságot kapnak, így gyakorlatilag semmit nem vesznek észre abból, ami a környezetükben történik.

Kevés olyan kutya van, aki a jutalomfalat csábításának ellen tud állni

Így hat a kutya viselkedésére a jutalomfalat

Régóta ismert, hogy az emberek úgynevezett „figyelmetlenségi vakságot” élnek át, amikor nagyon erősen összpontosítanak egy adott feladatra. Ez azt jelenti, hogy az ember egyszerűen nem vesz észre más dolgokat, miközben koncentrál valamire. Az Auburn Egyetem Pszichológiai Tudományok Tanszékének kutatói egy tanulmány keretében most arra keresték a választ, hogy vajon a kutyák tapasztalnak-e hasonlót. Az Applied Animal Behavior Science című tudományos folyóiratban közzétett eredmény azt mutatja, hogy nagyon is – legalábbis, ha jutalomfalatokról van szó.

A kutatók egy kísérlet keretében több csoportra osztották a kutyákat nemük és temperamentumuk alapján. Ezután az állatoknak végig kellett rohanniuk egy folyosón. Egy részüket a feladat teljesítése után jutalom várta, a többiek viszont nem kaptak semmit.

Ha jutalomfalatot kapnak, semmi másra nem tudnak koncentrálni

A következő lépésben elhelyeztek egy tárgyat a táv félénél lévő ajtóban, majd megfigyelték a kutyák reakcióját. Úgy találták, hogy azok a kutyák, akiket a folyosó végén jutalom várt, nagyobb valószínűséggel hagyták figyelmen kívül a tárgyat, ami arra utal, hogy

a csemege minden figyelmüket elvonta.

A tanulmány ebből arra a következtetésre jutott, hogy a jutalom hatására a kutyák az emberekhez hasonló mértékű figyelmetlenségi vakságot tapasztalhatnak.

„Ezek az eredmények a kutyák figyelmetlenségi vakságának első bizonyítékai, ami jelentős hatással lehet a viselkedésükre, és fontos tényező lehet a munkakutyák képzése és teljesítménye szempontjából” – fogalmaztak a tanulmány szerzői.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Elősegíti az információk szelektálását

Bár széles körben ismert tény, hogy a kutyákat az étel és a finomságok motiválják, ez az első olyan tanulmány, amely rámutatott, hogy a jelenségnek milyen konkrét hatásai lehetnek.

„Az ember szenzoros rendszere gyakran túlterhelt információkkal. A figyelmetlenségi vakság a szervezet megoldása a túlterhelésre, azáltal, hogy kiválasztja azokat az információkat, amelyekre figyelni kell” – állítják a kutatók.

A jelenséget figyelmetlenségi vakságnak nevezik

Valószínűleg ugyanez történik a kutyákkal is, amikor egyszerre különböző feladatokkal kell megküzdeniük. Ezek a felismerések nemcsak a nem emberi fajok figyelmetlen vakságáról árulkodnak, hanem segíthetnek a kutyák képzési és szocializációs gyakorlatának reformjában is. Az eredmények megerősítéséhez ugyanakkor további vizsgálatokra lehet szükség.

Rád sem hederít a kutyád, amikor tanítani akarsz neki valamit? Ebből a cikkünkből hasznos tippeket kaphatsz ahhoz, hogy megragadd a figyelmét.

figyelem jutalom jutalomfalat koncentráció kutatás kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink