hirdetés

Így használd helyesen a jutalomfalatokat kutyusod tanítására

Molnár Enikő

2023. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

A jutalmazás fontos része a kutyák tanításának, éppen ezért érdemes róla tudni egy-két dolgot, hogy minél jobban ki tudjuk használni az előnyeit.

hirdetés

Talán az első és legfontosabb dolog, hogy egy jól nevelt eb elsősorban nem áldás, hanem eredmény. Természetesen vannak könnyebb és nehezebb esetek, hiszen nem lehet minden kutyát egy kalap alá venni. De általában elmondható, hogy minél több időt és energiát fektetünk kedvencünk nevelésébe, annál jobbak lesznek az eredményei. Hogy mi számít nekünk eredménynek, és mit szeretnénk elérni négylábú társunkkal, az személyenként és kutya-gazdi párosonként változik. Nem kell rögtön kétórás gyakorlásra gondolni, a legtöbb kutya ugyanis nem munkamániás, és számukra fontos, hogy érdekesek, változatosak maradjanak a tanulási alkalmak. Viszont prioritás, hogy konzisztensek legyünk, és gyakran dolgozzunk együtt kedvencünkkel. Enélkül ugyanis bármilyen szuper is a jutalomfalat, amit használunk, nem lesz olyan eredményes a munkánk.

A jutalomfalat a barátunk

Kedvencünk tanítása nem jön ösztönösen, és az elején nagyon nehéz lehet eligazodni az információ tengerben, még akkor is, ha leszűkítjük az oktatásra. Mit kell tudnia a kutyánknak? Hogyan kell végrehajtania a feladatokat? Mennyi időt kell tölteni a gyakorlással? Mikor és mennyi jutalomfalatot adjunk kedvencünknek? Még hosszasan lehetne sorolni a kérdéseket, amik felmerülhetnek egy „zöldfülű” gazdiban. (Azért fontos megjegyezni, hogy ezek a kételyek nem limitáltak a kezdő kutyatartókra, egy tapasztaltabb személy is megakadhat néha, és ezzel nincsen semmi baj). Ahhoz, hogy minden oktatással kapcsolatos kérdésünkre választ kapjunk, érdemes ellátogatni egy kutyaiskolába, vagy felkeresni egy megbízható trénert, aki segít eligazodni ebben a világban. Addig is beszéljünk a jutalmazásról.

Ahogyan mi se szeretünk jutalom nélkül dolgozni, kutyánk is kedveli, ha van motivációja a gyakorlatok elvégzésére. A jutalmazással elősegítjük a feladatok megértését, és hozzáadunk egy élményfaktort a tanuláshoz, ergo ösztönözzük kedvencünket. A tanulás egy folyamat, ezért az elején, amíg még körvonalazódik, hogy mit várunk el tőle, a gyakori (tehát minden helyesen végrehajtott gyakorlat utáni) jutalmazás kulcsfontosságú lehet. Ha már tudja, hogy mit szeretnénk tőle, összekötötte a mozdulatot a vezényszóval (vagy a kézjellel, vagy éppen a helyzettel), akkor csökkenthetjük a jutalomfalatok számát és gyakoriságát. Viszont nem érdemes teljesen elhagyni őket, mert nagyon jó motivációs eszközök.

A jutalomfalat használata egészen kis kortól ajánlott.

Milyen jutalomfalatot adjunk kedvencünknek?

Erre a kérdésre kutyánként változó választ lehet adni. A legtöbb eb jól motiválható étellel. Általában a kisebb, könnyen elfogyasztható, puha falatokat preferálják, sokuknak értékes (tehát erősebb motiválóerővel bíró) jutalomfalatnak számít a sajt (laktózmentes), a főtt csirke (vagy bármilyen hús) vagy a sült máj. Adhatunk párizsit vagy szalámit is, de ellenőrizzük az összetevőiket, hogy ne legyen bennük olyan fűszer vagy adalékanyag, ami ártalmas lehet kedvencünk számára. Emellett természetesen ott vannak a bolti jutalomfalatok is, amikből mindenki kedvére válogathat. Sokan kedvencük száraz eledelét használják, hogy könnyebben monitorozni tudják a napi bevitt mennyiséget, hiszen fontos, hogy a jutalomfalatokat is számoljuk bele a napi kalóriabevitelbe

Jutalom értékű lehet egy játék, vagy éppen a közös játék is, ezért érdemes lehet kipróbálni a lehetőségeinket, hogy lássuk, kedvencünk miért lelkesedik leginkább. Érdemes úgy gondolni a jutalmazásra, mint egyfajta kommunikációs eszközre, amivel tisztán megértetjük kedvencünkkel, hogy mit várunk el tőle.

Ha a jutalomfalat nem érdekli kedvencünket, játszhatunk is vele.

Kedvencünk jólneveltségét mutatja a jutalomfalat mennyisége?

Az egyszerű válasz erre az, hogy nem. Nem az határozza meg egy kutya jólneveltségét, hogy mindig jutalmazás nélkül engedelmeskedik. Igen, fontos, hogy kedvencünk finom falatok nélkül is megcsinálja, amit kérünk tőle, hiszen ezért gyakorlunk vele olyan sokat. Hogy berögzüljön egy kívánt viselkedés, és megtanulja, hogy mit várunk el tőle, illetőleg éles helyzetben is érjen valamit a szavunk. De ez nem zárja ki azt, hogy megjutalmazzuk a jól végzett munkáért.

Egy átlagos kutyánál igazából nem érdemes teljesen elhagyni a jutalmazást. Meglehet, hogy amikor már berögzült a kívánt viselkedés, nem fog minden egyes leülésnél jutalomfalatot kapni, csak néha-néha, illetve nehezebb helyzetekben. Vagy, ha éppen otthon gyakorlunk kedvencünkkel, csinálhatjuk a következőt is. Állítsunk össze egy gyakorlatsort a már ismert feladatokból, és ha kutyánk jól teljesítette azt, honoráljuk néhány finom falattal vagy egy kis játékkal. Fontos, hogy ne gondoljunk a jutalmazásra úgy, mint megvesztegetésre, hiszen igen messze áll tőle. Jobb, ha úgy tekintünk rá, hogy ez egy olyan nyelv, amit a kutyánk egészen kiskorától kezdve ért, és amivel meg tudjuk értetni magunkat kedvencünkkel.

Természetesen egy idő után nem csak a jutalomból fog érteni, hanem a vezényszavakból és a helyzetekből is, amiket a pozitív megerősítés segítségével megtanítottunk neki. De egy kis emlékeztető, hogy „még mindig jól csinálod”, soha nem árt. Ha még nem tudod, hogy mik azok az alapok, amiket kedvencednek mindenképpen tudnia kell, olvasd el ezt a cikkünket, amiben összeszedtünk az öt legfontosabb vezényszót.

játék jól nevelt kutya jutalmazás jutalomfalat kutya tanítása pozitív megerősítés kutya tanítás tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink