hirdetés

Jutalomfalat vagy játék: kiderült, hogy melyik a vonzóbb a kutya számára

Kövess Péter

2023. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

A Floridai Egyetem pszichológusai által végzett kísérletből kiderült, hogy a kutya a jutalomfalat gyanánt adott étel vagy a játék mellett dönt-e, ha választás elé állítják.

hirdetés

A kutatók a kísérlethez 10 kedvtelésből tartott kutyát toboroztak  Minden kutyának 6 ételtköztük jutalomfalatokat, sajtot, sárgarépát és virslit – illetve 6 játékot, például teniszlabdát, műanyag csontot vagy plüssállatot mutattak meg. Ezután a kutyáknak lehetőségük volt a kedvenc jutalomfalat és játék kiválasztására.

A kutya motiválására a játék és a jutalomfalat is alkalmas, de az egyiket jobban szereti a másiknál

Az étel vagy a játék a nagyobb jutalom a kutya számára?

A próba során a kutyák erősebben reagáltak az ételjutalomra. Sőt, ami azt illeti, 10 kutyából 9 az ételt választotta a játék helyett. „Meglepett az eredmény, de korábban senki nem végzett ilyen összehasonlítást” – mondta Nicole Dorey, a Floridai Egyetem Pszichológiai Tanszékének oktatója, aki diákjai és munkatársai segítségével folytatta le a kísérletet.

Szinte mindig az étel a nyerőbb

Egy másik kísérletsorozat részeként a kutyáknak egyre keményebben kellett dolgozniuk a jutalmukért. Ennek az lett a vége, hogy

a legtöbb kutya előbb adta fel, amikor kedvenc játékát ajánlották fel neki, mint amikor a kedvenc csemegéjét.

De ha fel kéne állítani egy rangsort, hogy a kutya mit szeret a legjobban, valószínűleg nem az étel kerülne az első helyre. Korábbi tanulmányok legalábbis kimutatták, hogy a kutyák többre értékelik az emberi figyelmet a táplálékkal szemben.

„Úgy gondolom, hogy a következő tanulmánynak együtt kéne vizsgálnia mind a három tényezőt – az emberi figyelmet, az ételt és a játékokat –, hogy kiderüljön, a kutyák mivel motiválhatók a legjobban” – jegyezte meg Dorey.

A játékkal való jutalmazást következetesen kell csinálni

A játék is alkalmas a tréningre

Egyes kutyakiképzők úgy gondolják, hogy a tréning során az étel helyett jobb játékokat használni a jutalmazásra a felesleges kalóriák elkerülése végett, illetve hogy szórakoztatóbbá tegye a kutya számára az élményt. Ezt azonban következetesen kell csinálni, hogy működjön.

Kiképezheted a kutyád játékokkal is, ha kellően korán kezded.

Ez a szokás a kereső- és mentőkutyák tréningjénél is, náluk már nagyon korán megkezdik a játékokkal való megerősítést. A kutyák oktatásánál sok tényezőt kell figyelembe venni. EBBől a cikkünkből azt is részletesen megtudhatod, hogy a Magyar Honvédség hogyan képzi ki a robbanóanyag-kereső kutyákat. 

játék jutalom jutalomfalat kutya tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink