hirdetés

Így képzik ki a lavinamentő kutyákat: fantasztikus videó mutatja be, hogyan jutnak át a havon

Kövess Péter

2024. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Hosszas képzésüknek köszönhetően a lavinamentők kutyák elképesztő képességekkel rendelkeznek, melyeknek segítségével több méter hó alatt is megtalálják az embert.

hirdetés

Noha a legtöbb gazdi egyszerű házi kedvencként gondol kutyájára, napjaink legnépszerűbb fajtái közül sokat kemény feladatok elvégzésére tenyésztettek ki. Ilyenek többek között a különleges képességekkel bíró vadászkutyák, a szánhúzó kutyák, a terelőkutyák vagy a mentőkutyák. Az utóbbiak közé tartoznak a lavinamentő kutyák is, akiket hajlamosak vagyunk az Alpokban, egy kis hordóval a nyakukban mászkáló bernáthegyiként elképzelni. A valóságban azonban az ilyen mentőkutyák mindenféle formában és méretben léteznek (és nem hordanak rumos hordót a nyakukban).

A lavinamentő kutyák nagyon fontos munkát végeznek

Ilyen hatékonyan dolgoznak a lavinamentő kutyák

A mentési feladatokat gyakran retrieverek vagy juhászkutyák végzik, de lehetnek akár keverékek is. Egy jó kutató-mentő kutyánál elengedhetetlen a megfelelő intelligencia, mozgékonyság, kitartás és a vadászatra való hajlam. Emellett fontos szempont az is, hogy kellően barátságos legyen.

A kutyák azért is jeleskednek annyira a mentésben, mert akkor is képesek megtalálni a bajba jutott embert, amikor egy lavina minden nyomot eltöröl. Ilyenkor kapóra jön érzékeny szaglásuk, melynek révén rövid idő alatt nagy területeket vizsgálhatnak át.

Egy jól képzett mentőkutya 30 perc leforgása alatt egy két futballpálya nagyságú területet is képes átfésülni. Ugyanaz egy húszfős emberi mentőcsapatnak több mint 8 órájába telne.

Márpedig egy vészhelyzet során az idő a legfontosabb tényező, hiszen a hegyek zord körülményei között az emberek viszonylag gyorsan megfagyhatnak, belehalhatnak sérüléseikbe, vagy akár meg is fulladhatnak egy lavina fogságába esve.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Évekig tanítják őket

A mentőkutyák kiképzése hosszú évekig tart. Ennek csak egy kis része az, hogy megtalálják az embert a hó alatt. Ugyanakkor kétségkívül ez munkájuk egyik leglátványosabb vonulata, ahogy azt az alábbi videó is jól tükrözi.

@matadornetwork Meet @Dolly, the furry hero of Park City, Utah 🐾 Saving lives and stealing hearts, one snowy adventure at a time. Share this with someone who needs to see this 🥹 🎥 @parkcitydolly #parkcity #utahtravel #avalancherescue #doglovers #parkcityutah #avalanche ♬ original sound – Matador | Travel + Adventure

Az állatok a képzés során megtanulják, hogyan kövessék a szagokat az akár több méter mély hóréteg alá, ahol aztán jutalmat kapnak, de különféle játékokon és egyéb gyakorlatokon keresztül is tökéletesítik tudásukat. A mentőkutyákat megtanítják, hogy ugatással jelezzék, ha embert vagy a közelségére utaló nyomot találnak, ahogy arra is, hogy miként reagáljanak kísérőik kézjeleire, vagy képesek legyen kibírni a hosszas kutatást rossz időjárási körülmények között is.

Mindezeken túl olyan speciális készségeket is elsajátítanak, amelyek lehetővé teszik, hogy elviseljék a sítalpas mentők hátán való hurcolást, vagy éppen azt, hogy egy kötélen keresztül engedjék le őket a mentőhelikopterről.

Kíváncsi vagy arra is, hogyan dolgoznak a magyar mentőkutyák? Akkor olvasd el róluk szóló cikkünket is.

képzés kutya lavinamentő kutya mentés mentőkutya tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!