hirdetés

Ők a legjobb vízimentő kutyák

Gerhát Petra

2023. július 25 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

A munkakakutyák az állatvilág négylábú hősei. Látássérülteket kísérnek, nyomokat szagolnak ki, embereket mentenek terepen, balesetek helyszínén vagy éppen ki a vízből. Utóbbiaknak a tengerparti településeken rendszeresen akad dolguk. De miben lehetnek kétlábú kollégáik segítségére?

hirdetés

Bár a hazai standokon, sőt még a Balaton partján sem általános a segítő kutyák jelenléte, vannak olyan országok, ahol mindennapos a látványuk a fürdőzők között a vízimentő kutyáknak.

A vízimentő kutyák kiképzésének komoly kritériumai vannak

Szállítanak és mentenek

Míg a romok alatt életjeleket kutató mentőkutyákkal kapcsolatban szemernyi kétségünk nincs, vajon miből állhat munkájuk és képesek-e az emberek alkotta egységek segítségére lenni, sokkal nehezebb elképzelni, hogy a hullámok között mit tehetnek, mire képesek az ebek. A partok mentén és a folyókban, tengerekben mentési feladatokat ellátó négylábúak komoly kiképzésen és vizsgákon vesznek részt, mielőtt munkába állhatnának. A 18 hónapos tanulási idő alatt nem csak teljesen összehangolódnak kétlábú kollégáikkal, de készségfejlesztő gyakorlatokat is végeznek.

Olaszországban nagy hagyománya van a kutyák partmenti alkalmazásánal, jelenleg is mintegy 30 strandon közel 350 speciális vízimentő kutya vigyáz a turistákra. A kutyák figyelik a parton és a vízben mozgó embereket, szükség esetén képesek mentőövet vinni nekik, ha pedig kell, partra is tudják húzni őket. Képesek mentőcsónakból, hajóból, de még helikopterből is a vízbe ugrani, hogy elvégezzék feladatukat.

A vízimentők speciális segítői azokból a négylábúakból lesznek, akik az alábbi két tulajdonsággal rendelkeznek. Elengedhetetlen a víz szeretete és a magabiztos vízi mozgás, de ugyanolyan fontos, hogy könnyen tanítható és okos, feladattudatos állatról legyen szó. A külföldi és a hazai vízimentő kutya képzések tapasztalatai alapján jó néhány fajta alkalmas lehet erre.

Néhány országban a strandokon is szolgálatot teljesítenek

A víz szeretete nem elég

Sok eb ösztönösen berohan a vízbe, ha azt látja, segítő mancsot tudna nyújtani egy bajbajutottnak, de megfelelő képzés híján mindig kétséges ennek eredménye. Az emberek nagy része jóval nagyobb a kutyáknál, s hiába a víz felhajtóereje következtében könnyebb súly, nem minden kutya tudja, hogyan lehet segítségére  a sokszor pánikoló vagy magatehetetlen bajbajutottaknak. Vannak azonban olyan kutyafajták, melyek tökéletesen alkalmasak ezekre a feladatokra.

A négylábú segítők feladata nem csak annyiból áll, hogy kihúzzák a bajba jutottakat

Újfundlandi

Az északi vizek mellett őshonos újfundlandi profi úszó, híres bátorságáról és lélekjelenlétéről, ami kiejezetten alkalmassá teszi arra, hogy stresszhelyzetekben alkalmazzák. Már több száz évvel ezelőttről ismerünk olyab feljegyzéseket, melyek az újfundlandiak által vízből kimentettekről szólnak. A halászok hű társai hatalmas erejükkel még a hajókat is képesek voltak megmozgatni, a parton szekérhúzásra használták őket. Remek tájékozódási képességük is hozzátesz ahhoz, hogy manapság számtalan területen mentő kutya kerül ki közülük.

Labrador retriver

Ősei az északi jeges vizekben szintén a halászok mellett dolgoztak. Minden érzékszerve kiválóan működik a vízben is és a hirtelen irányváltásokkal sincs problémája. Testfelépítése is igazolja, hogy mintha vízi alkalmazásra teremtették volna, kemény és rövid szőre ellenáll a nedves hidegnek, farkát mozgatva pedig szinte evez a hullámok között. Imádja a vizet, a nap első pillanatától az utolsóig készen áll feladata végrehajtására.

Portugál vízikutya

Már elnevezése is mutatja, mennyire szeretheti ennek az európai fajtának minden képviselője a habokat. A fajtát arra tenyésztették, hogy a halászok hálójából kiszökött halakat vízipásztorként visszaterelje, ma hivatásos vízimentőkként is használják őket. Sűrű bundája vízlepergető hatású, úszóhártyás lábainak köszönhetően pedig remek úszó és búvár.

 

 

 

életmentő kutyák labrador portugál vízikutya újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink