hirdetés

Vízimentő kutyák: akiknek ez a hivatásuk, és aki csak a finom falatokért mentett életet

László Enikő

2021. augusztus 14

Vízimentő kutyák már régóta dolgoznak, mégis viszonylag keveset tudunk róluk. Pedig munkájuk rendkívül fontos, hiszen számos életet mentettek már meg ezek a bátor ebek.

hirdetés

A hazai strandokon nem szokványos látvány, de külföldön néhány helyen már évek óta dolgoznak a vízimentőkkel képzett kutyák is. Az ő feladatuk az, hogy mentőmellényt vigyenek a bajbajutottaknak, akik nem tudnak kijönni a vízből, esetleg túl messzire sodródtak. De ezek az ebek ki is húzzák a pórul járt fürdőzőket, ezzel számos életet megmentve.

Milyen kutyából lehet jó vízimentő?

Tipikusan jó vízimentő kutyafajta az újfundlandi, aki imádja a vizet és roppant erős eb. A feladatra szinte minden kutya alkalmas, aki az utóbbi kettő tulajdonságot birtokolja. Emellett pedig az is fontos, hogy tanulékony és okos állatról legyen szó. Ilyen fajta például a portugál vízikutya, illetve a labrador retriever is. Sok eb ösztönösen berohan a vízbe, ha azt látja, segítő mancsot tudna nyújtani egy bajbajutottnak. Erre persze nem lehet alapozni, és a hivatásszerűen dolgukat végző kutyáknak komoly kiképzésen kell átesniük.

Labradorok mentettek életet

Néhány évvel ezelőtt posztumusz díjjal tüntettek ki Nagy-Britanniában egy hős újfundlandit, aki élete során kilenc embert és egy kutyát húzott ki a vízből.

Néhány napja pedig három labrador került a figyelem középpontjába, akik összesen tizennégy embert, köztük nyolc gyereket mentettek meg Olaszország egyik tengerpartjánál. A három családot egy nagy áramlat sodorta be gumicsónakjaikkal, matracukkal együtt, ahonnan nem tudtak kijutni. Egy szemtanú értesítette a vízimentőket, akik a három labradort, Erost, Myát és Mirát küldték a bajbajutottak segítségére. Az akció húsz percig tartott, és mindenki épségben kijutott a partra. A hős kutyákat hatalmas tapssal és rengeteg simogatással, jutalommal ünnepelték.

A rafinált újfundlandi

1908-ban egy francia újfundlandi hihetetlen népszerűségre tett szert, hiszen számos kisgyereket mentett ki a folyóból. A helyiek igazi hősként tekintettek rá, miután egy alkalommal egy gyerek a vízparton játszott, és véletlenül a vízbe esett. A kutya, ahogy meghallotta a kiabálást, a bajbajutott segítségére sietett. Utánarohant és kihúzta a gyereket a vízből, ezzel pedig hatalmas dicsőséget vívott ki magának. A szülők hálájuk jeléül pedig egy finom steakkel jutalmazták meg az állatot.

Később egy újabb gyerek esett a Szajnába, a kutya pedig rögtön ki is mentette. Két nappal az eset után megint megtörtént egy szerencsétlen eset. Természetesen az újfundlandi ennek a gyereknek is a segítségére sietett. Minden mentése után kapott egy-egy ízletes steaket. Úgy tűnt, a helyi fiatalok egyre ügyetlenebbé váltak, hiszen sorra estek bele a folyóba, ahonnan ki kellett menteni őket. A környékbeliek gyanakodni kezdtek, hogy lehet, hogy valaki direkt löki bele a gyerekeket a vízbe. Még jó, hogy itt van nekik a bátor kutya, aki minden alkalommal a segítségükre siet!

Nos, a helyiek nem tévedtek nagyot. Csupán abban, hogy a titokzatos gonosztevő nem egy embertársuk, hanem a hős négylábú, aki kimentette a bajbajutottakat. Kiderült, hogy a rafinált újfundlandi direkt lökte bele a gyerekeket a folyóba, mivel az első mentés alkalmával olyan finom jutalmat kapott. Természetesen ekkor még tényleg véletlenről volt szó, és nem ő okozta a balesetet.

Habár sokan gondolhatnák, hogy ez a kutya gonosz volt, erről szó sincs. Ő csak a jutalomért dolgozott, igen kirívó és rafinált módon. Vitathatatlan, hogy a fenti történet szereplője rendkívül okos volt, még ha intelligenciáját nem is a legjobb módon kamatoztatta.

(Képek: Getty Images Hungary)

életmentés életmentő kutyák kutya a vízben mentőkutyák újfundlandi vízimentő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!