hirdetés

Ezért morog az idegenekre a kölyökkutyád

Kövess Péter

2024. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Beautiful dog Jack Russell Terrier grimace on a black background

Nem véletlen, hogy a kutya az idegenekre morog – főleg, ha egy kölyökkutyáról van szó. A büntetés ilyenkor nem megoldás, mutatjuk, mi a teendő.

hirdetés

A kutyakölykök általában nagyon barátságosak, és mindig kaphatók egy kis játékra vagy simogatásra. Vannak azonban kivételek is. Előfordul, hogy a fiatal kutya nem viseli jól az idegenek társaságát, ami akár úgy is kiütközhet, hogy morog rájuk. Ez általában annak a jele, hogy valami nincs rendben: a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a kölyökkutya fél azoktól, akiket nem ismer.

Fontos jelzésként szolgál, ha a kutya az idegenekre morog

Nem feltétlenül utal agresszióra, ha a kutya morog

A morgás agresszív cselekedetnek tűnhet. Nem csoda, hiszen a harapást is megelőzheti. A morgás ugyanakkor alapvetően egy kommunikációs eszköz. A kutyák így jelzik, hogy kényelmetlenül érzik magukat vagy félnek egy adott helyzettől. Ha például egy másik kutya túl közel kerül hozzá, kedvenced így jelezheti, hogy: vigyázz, behatoltál a személyes terembe.

Mivel a morgás figyelmeztetésül szolgál, időt ad a helyzet kezelésre, mielőtt a kutya úgy érezné, hogy további lépéseket kell tennie. De azt is üzeni, hogy a kölyökkutya érzelmi állapota nem megfelelő, és segítségre van szüksége. Ilyenkor fontos, hogy beavatkozz, és megnyugtasd, éreztesd vele, hogy minden rendben van.

Ne büntesd a morgót!

Nem a morgás a valódi probléma, ez csak a kiskutya lelkiállapotának tünete. Gazdiként a te feladatod, hogy megfelelő képzéssel, szocializációval és kontrollal megelőzd a kellemetlen helyzeteket. A morgás büntetése kontraproduktív. Bár megakadályozhatja a jövőbeli morgást, nem kezeli a háttérben álló érzelmi problémát. Ha például a kölyökkutya morog a gyerekek társaságában, az azt jelentheti, hogy kellemetlenül érinti a jelenlétük. Ha válaszul megbünteted, lehet, hogy ezután csendben fog maradni, de így már a büntetéshez is társíthatja őket. Ráadásul a morgás így többé már nem érvényesülhet figyelmeztető eszközként.

A kutyák egymásnak is üzennek a morgással

Elengedhetetlen a szocializáció

A legjobb módja annak, hogy megakadályozd, hogy a kölyökkutya idegenekre morogjon, az emberekkel való szocializáció – hívja fel a figyelmet az American Kennel Club. Ennek azonban nem csak abból kell állnia, hogy mindenkinek hagyod megsimogatni a kutyát. Ez valójában ellentétes hatást válthat ki egy ideges vagy bizonytalan kutyánál.

Ha helyesen történik, a szocializáció lehetővé teszi a kölyökkutya számára, hogy a folyamaton a saját tempójában menjen végig. A kutyusnak kell megtennie az első lépést akkor, amikor ez kényelmes számára.

Ezt úgy tudod megkönnyíteni, ha a találkozást az idegenekkel valamilyen kellemes dologgal, például jutalomfalattal vagy egy különleges játékkal kötöd össze. Így amikor meglát egy idegent, inkább valamilyen kellemes dologban fog reménykedni, mintsem megijedjen vagy bizonytalanná váljon. Ezzel elérheted, hogy idővel a kutya alig várja majd, hogy új emberekkel találkozzon, függetlenül attól, hogy kik ők, milyen a külsejük, vagy hogyan viselkednek.

Változtasd meg a negatív asszociációkat

Ha a kölyökkutya már morog az idegenekre, akkor is szocializálódnia kell, de kisebb lépésekben. Akár egy rossz mozdulat is jelentős hátráltató tényező lehet. A cél az, hogy a kölyökkutya idegenekkel kapcsolatos asszociációit negatívról pozitívra változtasd deszenzitizáció (ami azt jelenti, hogy fokozatosan kell kitenni a kutyát az őt zavaró dolgoknak) és ellenkondicionálás (a kölyökkutya érzelmi reakciójának megváltoztatása) segítségével.

A jutalmazás hasznos eszköz a kutya viselkedésének megváltoztatásához

Kezdd biztos távolságból, ami nem frusztrálja a kutyát, és párosítsd az idegen jelenlétét valami pozitív dologgal, például a kedvenc jutalomfalatjával. Ha azt látod, hogy a finom falatokat várja, amikor észreveszi az idegent, menjetek hozzá egy kicsit közelebb, és kínálj újabb jutalmat. Mindaddig, amíg a kutyus kényelmesen érzi magát, és várja a csemegét, fokozatosan közelebb mehettek hozzá. Ha azonban morog vagy a szorongás jeleit mutatja, lehet, hogy túl gyors volt neki a tempó, és vissza kell lépnetek.

Ha sikerül elérnetek az idegenhez, a következő lépéseket érdemes követni:

  • Kérd meg az idegent, hogy 1-2 méterről dobjon jutalomfalatot a kutyának.
  • Kérd meg az idegent, hogy dobjon a lába elé egy jutalomfalatot.
  • Hagyd, hogy a kutya megközelítse az idegent, és elvegye a lábától a finomságot.
  • Hagyd, hogy a kezéből is elvegye a jutalomfalatot.
  • Kérd meg az idegent, hogy miután a kutya megette a csemegét, óvatosan simogassa meg az eb mellkasát.
  • Ismételjétek meg az előbbi lépést.
  • Kérd meg az idegent, hogy próbáljon jobban közeledni a kutyához, mielőtt átadná neki a jutalomfalatot.

Fontos még, hogy felhívd segítőd figyelmét, hogyan kell helyesen közelíteni a kutyához. Ne engedd, hogy fölé magasodjon vagy a szemébe nézzen, mivel ezt fenyegetésnek veheti. Inkább térdeljen le hozzá, forduljon oldalra, és nyújtsa ki az öklét, hogy a kiskutya megszagolhassa.

Ha a kutya továbbra is morog, fordulj kutyakiképzőhöz vagy állatviselkedési szakértőhöz. Ha érdekel a kutyakiképzők munkája, olvasd el ezt az interjúnkat.

jutalomfalat képzés kutya kutyakölyök Morgás szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!