hirdetés

Így reagálj, ha morog a kutyád

Szénási Szimonetta

2024. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Állatorvos magyarázta el, milyen hiba vezethet ahhoz, hogy egy eb hirtelen harapjon.

hirdetés

Tipikus jelenet: a kutya valami miatt elkezd morogni, mire a gazdája azonnal rászól, „Mit csinálsz? Nem szabad! Fejezd be!” Rosszabb esetben helyére is zavarja, ne adj’ isten meg is suhintja érte az ebet. (Komolyabbat nem is szeretnénk feltételezni…)

A morgás fontos jelzés az állat részéről

Üzen vele

Ezzel az a gond, hogy az állat egy nagyon fontos jelzését ignorálja, sőt, bünteti. Ugyanis, ahogy a megfogalmazásunk sem véletlen, a kutya valami miatt morgott. Valaki túl közel ment hozzá, meg akarta simogatni, vagy olyan helyen nyúlt hozzá, ami fájdalmas a számára. Sok okot fel tudnánk sorolni, de a lényeg, hogy a kutya részéről a morgás egy jelzés volt: ne közelíts, ne nyúlj hozzám, fejezd be, hagyj békén.

Mint azt dr. Balatonyi Lilla is hangsúlyozta, a kutyák alapvetően konfliktuskerülők, és hacsak tehetik, elkerülik a fizikai összecsapást. A morgás is erre szolgál: az állat meg szeretné előzni azt, hogy tettlegességig fajuljon a dolog. Ha ezt a gazda semmibe veszi, sőt, egyenesen megrója érte az állatot, azzal azt éri el, hogy az a jövőben már nem fog élni ezzel az eszközzel – hiszen úgysem ér el vele semmit, vagy csak büntetik érte –, és helyette azonnal támadni, harapni fog. Ugye, hogy mekkora hibát követtünk el?!

A kutya egyre markánsabb jelekkel adja tudtodra, hogy valami nincs rendben

Értened kell a testbeszédét

Állattartóként pláne ismerned kell kutyád, illetve tágabban a kutyák jelzéseit. Utóbbi a saját védelmedet szolgálja, míg az, hogy érted társad testbeszédét, jobbá teszi a kapcsolatotokat, és neki is sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb élete lesz melletted. Hiszen megérted, és tudsz is reagálni az általa kommunikált dolgokra. Ehhez egy nagyon fontos kifejezést ismertetünk, az úgynevezett agressziós létrát.

Az elnevezés igen találó, hiszen az állat jelzéseinek fokozatait mutatja be, kezdve a legenyhébb figyelmeztetéstől a tényleges agresszív gesztusig. Mint az alábbi ábrán is láthatod, már a szapora pislogás vagy az orr heves nyalogatása is azt üzeni, hogy az állat feszült. Ha erre nem érkezik meg a kutya részéről várt válasz (például nem hagynak fel a simogatásával), akkor markánsabb jelzések következnek, mondjuk az említett morgás. Ám ha ezzel sem ér célt, akkor kénytelen lesz a legegyértelműbb módon megálljt parancsolni a neki kellemetlenséget okozó tevékenységnek.

Agressziós létra

Grafika: Az Én Kutyám; adatok forrása: myanimalcare.org

Fontos kiemelni, hogy a gyerekek gyakran nemcsak figyelmen kívül hagyják, de félre is értik az eb testbeszédét. Gyakorta megesik, hogy a vicsorgást mosolyként értelmezik, amin felbuzdulva csak tovább folytatják az aranyos négylábú „szeretgetését”.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Derítsd ki, miért morog a kutya

Az eddigieket összefoglalva tehát nem azt mondjuk, hogy soha, semmilyen körülmények között ne szólj rá a kutyádra, ha morog. De először mérd fel a helyzetet, és derítsd ki, mi a baja. Ha az állat rámorog egy őt dögönyöző kisgyerekre, akkor a kutya megregulázása helyett a kicsit kell eltávolítani annak közeléből. Mégpedig az ő védelmében.

Bár sok kutya toleránsabb a gyerekekkel, illetve a kölykökkel, nekik is vannak határaik, amiket tiszteletben kell tartani. Gazdiként pedig a te feladatod képviselni kedvenced érdekeit; többek közt dönteni afelől, egy idegen megsimogathatja-e az utcán (tipikus kérdés).

Ám abban az esetben, ha az eb mindenre és mindenkire azonnal agresszióval reagál, sőt, gyakran ok nélkül vagy tőle teljesen szokatlan módon, akkor szólaljon meg a vészcsengő! Mint a doktornő hangsúlyozta, a fájdalom egyetlen mérőeszköze az állatok esetében a viselkedésváltozás. Lehet, hogy kedvenced megsérült vagy beteg. Mindenképp keressétek fel az állatorvosotokat, hogy kiderüljön, egészségügyi problémáról van-e szó. Amennyiben a kutya egészséges, akkor pedig érdemes egy kiképzővel felvenned a kapcsolatot, hiszen se neked, se az ebnek nem jó, ha folyamatos feszültségben van.

Tudtad, hogy a kutyák tudnak hazudni is a morgásukkal? Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogyan és miért is teszik.

agresszió agressziós létra dr. Balatonyi Lilla jelzés kommunikáció Morgás nevelés testbeszéd videlkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink