hirdetés

Az állatorvosok figyelmeztetnek: agresszívebbek lettek a kutyák a Covid miatt

Szénási Szimonetta

2023. június 27 - Képek: Getty Images Hungary

Főként a fiatalabb kedvencek körében emelkedett meg jelentősen az agresszív viselkedés aránya, amelyet az állatorvosok a koronavírus számlájára írnak. Ésszerű magyarázat van az összefüggésre, és szerencsére javítható a helyzet.

hirdetés

Az Egyesült Királyságban praktizáló állatorvosok mintegy fele arról számolt be, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt azon gazdák száma, akik kedvencük viselkedése miatt fordulnak hozzájuk segítségért. Ráadásul az esetek többségében (87 százalék) – ahol a doktor tisztában volt az állat életkorával –, az ebek még nincsenek három évesek, tehát fiatal jószágokról van szó. A rendkívül aggasztóként jellemzett növekedés a szakembereket is foglalkoztatja. Szerintük sok agresszív kutya a Covid miatt vált kezelhetetlenné.

A szocializáció hiánya miatt könnyen lesz agresszív a kutya.

Másokra is veszélyesek

A felmérés szerint a jelenség kapcsán a kutyatámadások száma is magasabb lett: minden negyedik orvos számolt be erről a tapasztalatról. Mint elmondták, az elmúlt 12 hónapban a megszokottnál több olyan háziállatot láttak el, akik egy agresszív kutya miatt sérültek meg. (Arra nem tér ki a beszámoló, hogy milyen jellegű sérülésekről van pontosan szó, de feltételezhetően harapásról.)

A pandémia következménye

A Brit Állatorvosi Szövetség (British Veterinary Association) szerint mindez a koronavírus-járvány idején tapasztalat kutyavásárlási dömpinggel hozható összefüggésbe. A 2020-2021-es lezárás idején ugyanis az átlagosnál sokkal többen vásároltak maguknak kutyát – ezzel kompenzálva a bezártságot, illetve a társaság hiányát.

Becslések szerint az Egyesült Királyságban 3,2 millió háztartás szerzett be háziállatot a járvány első évében. A kutyatartók aránya is nőtt a 2020 elejéhez képest. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az újdonsült gazdák között nagy volt az első kutyások száma (tehát akik korábban nem tartottak kutyát). Emellett kisebb hangsúlyt fektettek arra, hogy megbízható tenyésztőtől vásároljanak.

Fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől vásárolj, vagy fogadj örökbe!

A tapasztalatlanság következtében rosszul nevelt, valamint a nem leinformálható tenyészetből származó ebek nagyobb eséllyel lesznek deviánsak, rosszul szocializáltak, s ebből kifolyólag agresszívak – ahogy ezekre már mi is számos alkalommal felhívtuk olvasóink figyelmét!

Várható volt a baj

A 2022-es Royal Veterinary College tanulmánya, amelyet a BVA állatjóléti alapítványa, az Animal Welfare Foundation finanszírozott, előre jelezte a viselkedési problémák kockázatát néhány, 2020-ban vásárolt Covid-kiskutya esetében.

Justine Shotton, a Brit Állatorvosi Szövetség vezető alelnöke a következőket mondta: „Bár ezek az új statisztikák rendkívül aggasztóak, nem váratlanok.”

Az állatorvosok, valamint az állatvédelmi szervezetek aggodalmukat fejezték ki a világjárványos kölyökkutya-boom hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Amint hangsúlyozták, az, hogy a tulajdonosok nem fértek hozzá a megfelelő képzési lehetőségekhez (hiszen zárva voltak a kutyaiskolák, illetve a trénerekkel való érintkezés is lehetetlen volt az előírások miatt) a kiskutyák első, egyben legmeghatározóbb hónapjaiban, előirányozta a fent vázolt jelenséget.

A nevelés a kezdetektől alapvető.

Kérj segítséget!

Mivel nem csak az Egyesült Királyságot sújtotta a koronavírus, valamint a pandémia következtében meghozott korlátozások, így a jelenség nagy valószínűséggel más országokban, köztük hazánkban is tapasztalható (még ha nem is készítettek statisztikát róla.) Itthon is az átlagosnál többen döntöttek úgy, hogy egy házi kedvenccel teszik könnyebbé az otthonlét nehéz időszakát. S meglehet, hogy hasonló módon nem volt lehetőségük megfelelő képzést biztosítani az új családtag számára. Ezért ha hasonló cipőben jársz, és nehezen tudod kezelni nemrég hozzád került kedvencedet, érdemes elgondolkodni, nem hozható-e a összefüggésbe az eddig vázoltakkal. Másrészt ajánlott megfogadni a szakemberek tanácsait a probléma kezelésére.

A Brit Állatorvosi Szövetség arra kéri a kutyájuk viselkedése miatt aggódó gazdákat, hogy beszéljenek állatorvosukkal, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzésével képes eldönteni, nem áll-e valamilyen egészségügyi probléma a nem kívánt viselkedés mögött. Amennyiben pedig az állat egészséges, úgy viselkedésszakértőt tud ajánlani az állattartónak.

Az állatorvos számos hasznos tanáccsal tud szolgálni.

Hangsúlyozzák, hogy ne halogassák a segítségkérést, mivel a kutya viselkedése súlyosbodhat, és az idő előrehaladtával egyre nehezebben kezelhető lesz. Emellett felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy csak megbízható tenyésztőtől szabad vásárolni. Ehhez hozzátennénk, hogy az örökbefogadást is érdemes számba venni. A gondozói számos fontos tapasztalatot tudnak átadni mind a jellemét, mind a szokásait tekintve. Ezeknek hála könnyen találhatsz olyan jószágot, aki illik az életritmusodhoz.

agresszió agresszív kutya állatorvos covid képzés koronavírus koronavírus-járvány nevelés pandémia szocializáció szocializáció hiánya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink