hirdetés

Miért eszik kavicsokat a kutya? Nemcsak kíváncsiság, hanem súlyos egészségügyi probléma is okozhatja

László Enikő

2022. április 9 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Egyes kutyák szívesen esznek kavicsot vagy köveket. Ez azonban semmiképpen sem ideális majszolnivaló számukra. Fontos időben felismerni a problémát, ugyanis ez a viselkedés súlyos egészségügyi problémára is utalhat.

hirdetés

Négylábú barátaink számos furcsa, és olykor veszélyes dolgot elfogyasztanak. Ide sorolható például a fű, az állati tetem, a kutyakaki és még sok más dolog is. A kő- vagy kavicsevés azonban rendkívül veszélyes szokás, ugyanis bélelzáródáshoz, fulladáshoz vezethet, de az éles kövek ki is lyukaszthatják a beleket vagy a gyomrot. Emellett a fogakat és az ínyt is jelentősen roncsolja a kemény vagy éles kövek rágása.

Miért esznek a kutyák köveket?

A kavicsevés lehet orvosi, viselkedési vagy pszichológiai probléma eredménye.

Kíváncsiság

„A kölyökkutyák fel akarják fedezni a világot, és olyanok, mint az emberi babák” – mondta Mindy Tusko, kutyakiképző és a Pawsitive Results Training tulajdonosa.

Egyes kölykök kíváncsiságból vonzódnak a kövekhez, mivel a különböző tárgyak megkóstolása lehetővé teszi számukra, hogy jobban megértsék környezetüket. A szaglás is szerepet játszhat ebben a vonzalomban, mivel a sziklákat más állatok is megjelölhették, vagy táplálékmaradványok lehetnek rajtuk.

Fogzás

A kölykök köveket rághatnak vagy nyelhetnek le, hogy enyhülést keressenek a fogzással járó kellemetlenségekre. Ebben a cikkünkben adunk néhány tippet, hogyan enyhítheted biztonságosan kedvenced fájdalmát.

A kölyökkutyák szinte mindent meg akarnak rágni.

Egészségügyi probléma

Más kutyáknak lehetnek még nem diagnosztizált egészségügyi rendellenességei, például cukorbetegség, férgek vagy daganatok. Ha kutyád köveket eszik, az annak a jele lehet, hogy bél- vagy gyomorproblémája van, amelyet állatorvosnak kell kezelnie. Gyomordaganatok, gyulladásos bélbetegségek és férgek okozhatják ezt a problémát. Ha kutyád kiegyensúlyozatlan étrenddel rendelkezik, megpróbálhatja megenni a köveket vagy a kavicsot.

A gyomor-bélrendszeri problémák ahhoz vezethetnek, hogy kedvenced azt gondolja, hogy éhezik, ami az agyból érkező jeleknek köszönhető. Amikor ez megtörténik, megpróbálhat mindent megenni, ami a közelében van. A vérszegénység, illetve a bélvérzés is okozhatja ezt a problémát.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A cukorbetegség súlyos, de kezelhető egészségügyi állapot, amely miatt kutyád köveket ehet a túlzott éhség vagy a rendellenesség miatt kialakuló tápanyaghiány miatt. A cukorbetegséghez általában más tünetek is társulnak, mint például a túlzott vízfogyasztás és a túlzott vizelés.

Pica

Amikor egy kutya megszállottan ismételten eszik nem ehető tárgyakat, annak oka lehet a pica. Ez egy étkezési rendellenesség, amely általában az étrendben lévő tápanyaghiány miatt alakul ki.

Figyelemfelhívás, szorongás

A kutyák azért is rághatják a köveket, mert fel akarják hívni magukra a figyelmet. Ezek az ebek valószínűleg úgy érzik, gazdájuk nem foglalkozik velük eleget. De okozhatja a problémát szorongás és frusztráltság is.

Unalom

Lehetséges, hogy a kutyád belefáradt abba a rutinba, játékokba és tevékenységekbe, amelyekben részt vesz. Vagy lehet, hogy épp ezek hiánya bírja rá a furcsa viselkedésre.

„Az unalom nagy probléma” – mondta Tusko – „Az egyik oka annak, hogy a kutyák köveket esznek, az az, hogy nincs más dolguk.”

Mivel az ebek rendkívül intelligensek, és mind mentális, mind fizikai stimulációra szükségük van, folyamatosan le kell kötni őket. A kutyák ugyanúgy unják a rágójátékaikat, mint az embergyerekek, ezért időnként újakat kell venni számukra.

Hogyan vehetem rá a kutyámat, hogy ne egyen kavicsot?

Az alapvető engedelmességi képzés az első döntő lépés e veszélyes viselkedés megállítására. A kutyák megtanítása két fontos parancsra az alapja ennek a szokásnak a megakadályozására. Ez a két vezényszó a „hagyd” és az „ereszd”.

„Ezek a [parancsok] rendkívül hasznosak” – mondta Tusko. – „Életmentő lehet a kutyák számára.”

Az „ereszd” parancs használatával a kutyák biztonságosan kiköpik a köveket a szájukból. A „hagyd” parancs megerősíti azt a szokást, hogy eleve ne is egyék meg azokat.

Amikor azt látod, hogy négylábú barátod kavicsokat eszik, nyugodt, de határozott hangon mondd neki, hogy „ereszd”. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor azt látod, hogy érdeklődik a kövek iránt és próbál a közelükbe kerülni. Csak használd a „hagyd” szót. Ha kiabálsz és megijeszted, az arra késztetheti, hogy lenyelve gyorsan megszabaduljon a kavicstól. Ha kedvenced követte utasításaidat, utána jutalomként egy játékkal vagy finomsággal irányítsd át figyelmét.

A képzés mellett a napi testmozgás és a játékidő növelése megakadályozza, hogy az unalom szerepet játsszon kutyád kőevési szokásaiban. Próbálj meg hosszabb sétákat tenni, vagy gyakrabban játszani kedvenceddel.

A kőevés figyelemhiányból is eredhet, ezért fontos, hogy több időt tölts kedvenceddel. Mivel minden kutyának szüksége van mentális és fizikai stimulációra is, az olyan kutyasportok, mint az agility vagy a terelés, ideálisak lehetnek a felesleges energiák levezetésére.

Ha kutyád sok időt tölt a szabadban egyedül, unalmában köveket rághat, vagy esetleg épp ezzel akarja felhívni figyelmedet. Érdemes a kertben is több játékot tartani, amivel kedvenced lekötheti magát.

Mi a teendő, ha kutyád köveket eszik?

Elsősorban a legfontosabb az, hogy felkeresd állatorvosodat, aki megvizsgálja kedvencedet annak megállapítására, hogy van-e alapbetegsége vagy táplálkozási hiányossága. Ha a viselkedés egészségi állapotból ered, az állatorvos speciális étrendet vagy gyógyszert fog javasolni.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Ha minden orvosi okot kizárnak, ideje a viselkedési problémák megoldására összpontosítani. Próbáld ki a fenti tippek bármelyikét, és fordulj kutyakiképzőhöz. Ha a gondot a pica okozza, kedvencednek speciális képzésen kell részt vennie.

figyelemhiányos kutya kutya betegségei kutya eszik kutya kavicsot eszik kutya követ eszik miért pica unalom viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!