hirdetés

Kavicsevés kutyáknál – kiváltó okok, veszélyek, megelőzés

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 9 - Képek: Getty Images Hungary

Portrait of a purebred red hair dog laying on the floor next to the sofa at home and looking sad

A kedvencek sok, nekünk, gazdik számára elképesztő dolgot megesznek. Egyvalami elfogyasztása azonban különösen veszélyes lehet, ha nem szoktatod le róla.

hirdetés

Sétáltatás közben a kutyák szeretnek szaglászni, felfedezni és olykor ezt-azt megenni. Ez teljesen természetes viselkedés – de mi a helyzet akkor, ha az állat kedvenc szokása a kavicsevés?

Kiváltó okok

Ha azon kapod a kutyád, hogy kavicsot, kisebb köveket eszik, a legvalószínűbb, hogy a pica nevű evészavara van, amely miatt nem ételként szolgáló tárgyakkal tömi a hasát. A kavicsokon kívül a picás ebek gyakran fogyasztanak földet, fémet, műanyagot vagy ruhadarabokat – például zoknikat vagy alsóneműket.

Egy másik gyakori ok, hogy a kutyának viselkedési problémája van. Stresszes, szorong vagy egyszerűen unatkozik, és így akarja felhívni magára a figyelmet. További kiváltó ok lehet valamilyen tápanyaghiány vagy parazita – a helyes diagnózis felállításához mindenképp állatorvosi konzultáció és alapos kivizsgálás szükséges.

A kavicsevés veszélyei

A kavicsok, kövek elfogyasztása több okból sem biztonságos a kutyád számára, hiszen betegségekhez és sérülésekhez vezethet, amelyek következtében orvosi ellátásra, esetenként költséges műtétekre lehet szükség.

Bélelzáródás
Ha a kutyusnak elég nagy kavicsot sikerül lenyelnie, bélelzáródást kaphat, amelyet csak műtéti beavatkozással lehet orvosolni. A bélelzáródás megakadályozza, hogy a kutya elegendő táplálékot kapjon, és hányást vagy levertséget okozhat. Ha úgy gondolod, hogy a kedvenced lenyelt valamit – nem csak kavicsot, bármit –, ami elzáródást okoz, azonnal keresd fel az állatorvost, aki röntgenfelvétellel beazonosítja a lenyelt tárgyat, és szakszerűen eltávolítja.

Hasüregi- vagy vastagbél perforáció
A hegyesebb, élesebb kövek a kutya emésztőrendszerén áthaladva hasüregi- vagy vastagbél perforációt okozhatnak. Ha a kedvenced fájdalmat érez, vagy perforáció jeleit mutatja (hányás, hasmenés, rektális vérzés, haspuffadás), azonnal vidd el az állatorvoshoz.

Fogak megrepedése, törése
Ha a kutyád kemény köveket, kavicsokat rág, megsérülhetnek a fogai – akár úgy eltörhet, hogy fogászati műtétre lesz szükség. Ezt természetesen altatásban végzik, ami főleg egy idősebb kutya számára igen kockázatos lehet.

Gyomorproblémák
Még a legapróbb kavicsok is irritálhatják a kutyád gyomrát. Csupán néhány kavics elfogyasztása is hányingert vagy hasmenést okozhat.

Így akadályozhatod meg

Kerüld a kavicsos területeket, hiszen ha a kutyád nincs közel a kavicsokhoz, nem eszi meg azokat. Ha városban élsz, keress füves parkokat és olyan helyeket, amik inkább homokosak.

Kínálj a kutyádnak alternatívát, például a kedvenc jutalomfalatját a kavics eldobásáért cserébe. Pozitív megerősítéssel megszüntetheted a kavicsok utáni vágyát.

Ha az állatorvos megállapította, hogy tápanyaghiány vagy parazita okozza az evészavarát, a szakemberrel közösen dolgozzátok ki a kezelési tervet – és tartsd is magad és kedvencedet hozzá.

Ha a kutya viselkedési problémák miatt dönt a kavicsevés mellett, gondoskodj arról, hogy elegendő mozgást és mentális stimulációt kapjon. Néhány munkakutyafajtának, például a border collie-nak vagy a huskynak a pórázon sétálás nem nyújt elegendő mentális stimulációt. Találj ki edzésfeladatokat, akár rejtvényjátékokat, hogy megtornáztasd az agyukat, vagy taníts rendszeresen új trükköket. Ha a kutyád munka- vagy juhászkutya-fajta, érdemes lehet konzultálni egy kiképzővel.

Hasonlóan a megfelelő testi és szellemi torna biztosításához, ha a kőevés viselkedési probléma, gondoskodnod kell arról is, hogy a kutya elegendő figyelmet kapjon. Ha a kavicsok evésével próbálja felhívni magára a figyelmedet, akkor aktívan foglalkozz vele, hogy elejét vehesd a bajnak.

evészavar kavicsevés pica

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!