hirdetés

Elképesztő mennyiségű gumikacsát evett meg egy kutya

Molnár Enikő

2023. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák kíváncsiak, és szeretik felfedezni a körülöttük lévő világot. Megszagolnak mindent, és néha még meg is rágcsálják az ismeretlen eredetű, vagy érdekesnek tűnő dolgokat. Viszont ez a jellemzőjük gyakran nagy bajba keveri őket.

hirdetés

A kutyák egyik legaranyosabb jellemzője a kíváncsiságuk. Legtöbbször úgy néznek körbe a világban, mintha minden egy felfedezésre váró rejtély lenne, és ha biztonságban érzik magukat, akkor az ismeretlent megpróbálják feltérképezni szaglászással vagy éppen kóstolgatással (természetesen nem az összes kutya ennyire magabiztos és nyitott, de ez egy teljesen más téma). Ez amennyire elbűvölő, annyira veszélyes lehet is. Főleg a fiatalabb kutyáknál jelent problémát, de az idősebbek is beleesnek ebbe a csapdába, hogy rendre megkóstolnak olyan dolgokat, amik nem tesznek jót nekik. A kölyköknél a világ megtapasztalásának része a rágcsálás, így náluk már-már elvárható, hogy még nem tudják, mi ehető, és mi nem. Így esetükben nem elképzelhetetlen, hogy a kutya megrág néhány gumikacsát, de felnőtt kutyáknál már más a helyzet.

Amilyen aranyos, annyira veszélyes játék lehet a gumikacsa.

Ha az állat furcsa tárgyakat, például követ, földet vagy éppen műanyag dolgokat eszik meg, akkor picáról beszélünk. Az elnevezés a szarka latin nevéből (Pica pica) származik. Embereknél is előforduló étkezési zavar, ami nem emberi fogyasztásra való termékek iránti sóvárgással jár. Kutyák esetében ennek okai a következők lehetnek: figyelemfelkeltés, stressz, egészségügyi okok, vagy éppen kíváncsiság. A furcsa tárgyak egyik legfurcsábbika a gumikacsa, és bár nem elképzelhetetlen, hogy miért találják érdekesnek  (hiszen kicsi, sípol, puha és könnyen rágható), a műanyag tárgyak lenyelése veszélyes lehet.

Kellemetlen találkozások

A kutyák képesek a legfurcsább dolgokat a szájukba venni, és gyakran le is nyelik ezeket. A sürgősségi ellátás a legtöbb esetben szükséges, így ha a következő tüneteket észleljük kedvencünkön, mindenképp vigyük el állatorvoshoz:

 • Hányás
 • Hasmenés
 • Öklendezés
 • Kemény, felpuffadt, fájó has
 • Roham
 • Összeesés
 • Letargia
 • Nyáladzás
 • Felgyorsult légzés
 • Széklet hiánya
 • A normálistól eltérő viselkedés

Fontos, hogy inkább előzzük meg az orvossal való találkozást, és felügyeljük kedvencünket, amikor játszik. Lehetőleg megfelelő méretű játékokat vegyünk neki, hogy a lenyelés esélye minimálisra csökkenjen, illetve ellenőrizzük az eszközök épségét. Ha úgy látjuk, hogy egy játék már a végét járja, inkább ne adjuk oda kedvencünknek. Természetesen így is történhetnek balesetek, és egy csintalan kutya megtalálja a módját arra, hogy elérje az elérhetetlent, de tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne keverje magát bajba.

A röntgen megmutatja, ha a kutya lenyelt egy gumikacsát.

Devil, aki akár rekordot is dönthetett volna

Valamiért számos esettel találkozhatunk az interneten, hogy egy kutya bizonyos számú gumikacsát megevett. Valószínűleg az egyik legextrémebb példa erre az amerikai bulldog, Devil esete, aki Thaiföldön lakik. Gazdája vett egy 50 darabos gumikacsa készletet, amivel a medencéjét akarta díszíteni. Valószínűleg nem tette eléggé biztonságos helyre, mert mire hazaért, a 2 éves kutya öklendezett. Amikor körülnézett, hogy vajon mi okozhatta a problémát, felfedezte, hogy a csomagban már csak 12 kacsa volt, ami azt jelentette, hogy 38 kacsát lenyelt az eb. Ezután nem sokkal kihányt 6 darabot. Amikor a sürgősségire értek, és röntgennel megvizsgálták, kiderült, hogy mind a 32 hiányzó kacsa a hasában landolt, ezért rögtön elkezdték a műtétet, ami szerencsére sikeres volt.

Már korábban is volt, hogy eltávolítottam gumi játékokat kutyák hasából, de még soha nem találkoztam ennyivel. Hihetetlen volt.

– Nyilatkozta Muy, az állatorvos, aki megmentette a bulldogot. EBBEN a cikkben, amelyben közzétették az esetet, sokkoló képek láthatóak.

 

Nem minden találkozás végződik a gumikacsa lenyelésével, de érdemes figyelemmel kísérni, amikor kedvencünk játszik.

Benji szerencséje

A gumikacsák “következő áltodaza” Benji volt, egy aktív és csintalan labrador retriever, akinek nem ez volt az első, hogy lenyelt valami olyat, amit nem kellett volna. 18 hónappal előtte egy sípolós játék sípját sikerült a szervezetébe juttatnia, ami miatt meg kellett műteni. A mostani incidens nem is olyan régen történt. Benji besurrant a garázsba, és megtalált néhány gumikacsát. 8-at meg is evett, majd mintha mi sem történt volna, folytatta a napját. Gazdája az esti sétán vette észre, hogy valami nincs rendben. A kutya füvet evett, majd kihányt egy alig megrágott kacsát. Miután hazaérkeztek, újra rosszul lett, és még 4 gumikacsát adott ki magából. Ezután azt hitték, hogy minden rendben van vele, mert evett és nem tűnt betegnek. Másnap másik kettő kacsa került elő Benjiből, aki  estére rosszul lett, így elvitték a sürgősségire.  Ott kiderült, hogy még van egy kacsa, ami bennakadt az éhbelében, ami a vékonybél középső szakasza, így műtétre volt szüksége. Sajnos nem vitték el rögtön orvoshoz, így a kutya nagyon közel került ahhoz, hogy a kacsa perforálja a vékonybelét, ami hamar szepszishez vezetett volna. Szerencsére Benji története is jól zárult, hála az állatorvosok odaadásának és gyors reakciójának.

gumikacsa kutya műanyagot eszik műtét pica szerencsés esetek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink