hirdetés

Bemutatjuk az amerikai bulldogot: érdekes kettősség jellemzi a rajzfilmekből is ismert kutyafajtát

Csupor Erik

2022. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenki ismeri és mégis alig néhányan. A Tom és Jerry című rajzfilmsorozatban Spike-ot, a macskák nagy ellenségét egy amerikai bulldog személyesítette meg a képernyőkön. Milyen kutyák ők és mit érdemes tudni róluk?

hirdetés

A középkori és kora újkori Angliában az egyik legszéleskörűbben használt munkakutya az akkor élő ős bulldog volt. Ezt az akkoriban még rendkívül erős és nagyon mozgékony kutyatípust a legveszélyesebb feladatok megoldására tartották és szelektálták évszázadokon át. Ők fogták le a vágóhidakon a marhákat, részt vettek bikahecceléseken és kutyaviadalokon, de a gazda tulajdonát is védeniük kellett mindennel szemben. Az Amerikába történő kivándorlás során ezek a kutyák jutottak el az új kontinensre, ahol még az addigiaknál keményebb körülmények között kellett helyt állniuk, hiszen a telepesek életében új elemként, hatalmas termetű ragadozók és természetesen az őslakos indiánok is állandó veszélyforrást jelentettek. Míg Angliában az ős bulldogok feladatok híján a 19. század második felében eltűntek, egyenesági leszármazottjaik legtisztább formában az USA-ban maradtak fenn. Habár az FCI mind a mai napig nem ismeri el önálló fajtaként, az amerikaiak rendkívül büszkék rájuk és mindig kiemelt figyelem övezi őket.

Az amerikai bulldog személyisége

Az amerikai bulldogok személyiségére egy érdekes kettősség jellemző, ami más fajták esetében ritkán található meg. Ez az alapjában véve nyugodt viselkedésű kutya csak kétféle üzemmódot ismer. Egyrészt csendesen és passzívan figyeli a környezetét, ha azonban „történik valami”, és veszélyt érez, szabályosan robban, és elképesztő vehemenciával aktiválja magát. A fajta szerelmesei gyakran fogalmaznak úgy, hogy amerikai bulldog kizárólag az üres és az 5. fokozatot ismeri átmenet nélkül. Kifejezetten családbarát kutyafajta, más ebekkel és idegenekkel szemben azonban kifejezetten domináns és szilaj, fiatal éveiben igen határozott kéz szükségeltetik a megfelelő szocializációjához.

Méret és szőrzet

Az amerikai bulldogoknak két alaptípusa ismert, egyrészt az úgynevezett Johnson vagy bully típus, amelyik robusztusabb, izmosabb és nagyobb, rövid orrú fejjel rendelkezik, másrészt az úgynevezett Scott vagy standard típus, amelyik nyurgább, fürgébb, hosszú nyakkal és orrszerkezettel rendelkezik. Típustól függően súlyuk 30 és 58 kg között mozoghat, alapszínük a fehér, de az őzbarna, barna, fekete és vörös foltok elfogadottak. Szőrük rövid, testhez simuló és selymes tapintású.

Az amerikai bulldog képezhetősége

A mondás ugye úgy szól, hogy „makacs, mint a bulldog”. Nos, az amerikai bulldog nem hazudtolja meg a nevét, esetükben egy rendkívül akaratos és makacs fajtáról van szó. A korrekt tenyésztők minden alakalommal kihangsúlyozzák, hogy egy amerikai bulldogot erőszakkal és az akarata ellenére semmire nem lehet rávenni, képzésük lényege éppen az, hogy olyan helyzetet teremtsünk, ahol az amerikai bulldog is meg akarja oldani a feladatot és együttműködni a gazdával. Ha ez sikerül, ez a fajta csodákra képes, hiszen félelmetes képességei vannak: kiváló az őrző-védő munkában és elképesztő ereje miatt az amerikai rendőrség például tömegoszlató kutyaként is használja őket.

Aktivitás, egészség és élettartam

A bully típusú amerikai bulldogok inkább a rövid ideig tartó, nagy erőfeszítést követelő mozgásformákban kiválóak, míg a Scott típusúak a hosszú ideig tartó, repetitív mozgásokkal járó tevékenységekben teljesítenek jól. Ez a fajta a közepes mozgásigényű fajták közé tartozik, és habár szüksége van a hatalmas izomtömeg rendszeres karbantartására, nem igényel napi, hosszú ideig tartó futtatást, főként nem az év meleg időszakaiban.

Ezek a kutyák a múltjuk miatt általában jó genetikával rendelkeznek és nem nevezhetjük őket beteges kutyafajtának. Amire általában szűrik őket, az a diszplázia különböző formái és az úgynevezett ICH és NCL örökletes betegségek. Tartásuk során természetesen az etetésre is koncentrálni kell, hiszen hízásra hajlamosak és, mint már említettük, különösen a bully típusnál a hőguta elkerülésére.

Kinek ajánlható?

Az amerikai bulldogok képességeit óriási hiba lenne egy napjainkra jellemző angol vagy francia bulldoggal összehasonlítani. Ez a fajta nem ideális választás egy kezdő kutyás számára, sokkal inkább gyakorlott, erős akaratú és nagy erejű kutyákkal már tapasztalatot szerzett gazdák kezébe való. Aki még nem látott egy felnőtt amerikai bulldogot munka vagy támadás közben, elképzelni sem tudja, milyen elképesztő energia és erő kifejtésére képesek ezek a gyönyörű, ősi múlttal rendelkező kutyák. Ugyanilyen nehéz lehet elképzelni azt is, hogy egy magát megmakacsoló bulldoghoz képest egy öszvér a fasorban sincs, és valóban igaz, hogy amit egy amerikai bulldog nem akar megcsinálni, azt nem is fogja, bármit is tesz a „zöldfülű” gazda.

Tévhit azt gondolni ezekről az ízig vérig munkakutyákról, akik évszázadokon át az arénák sztárjai is (!) voltak, hogy majd egész életükben békésen elücsörögnek a sarokban, vagy a kanapén. Egy nem kontrollált, vagy rosszul szocializált amerikai bulldog, főként az első éveiben, könnyedén leamortizálhatja és ledarálhatja a környezetét, legyen szó bútorokról, más állatokról, vagy egy gyengekezű, hozzájuk nem értő gazdáról.

amerikai bulldog bull típusú kutya Csupor Erik kutyatartás őrző-védő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!