hirdetés

Magyar kutyás történelmet írt a border collie: a világ terelőkutyáinak élvonalába jutott

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 30 - Kép: Getty Images Hungary

Dr. Szarvas Petra állatorvos kutyáival két rangos versenyen bizonyított. Csapatban és párosban is a kimagasló helyet értek el a világ legjobbjai között.

hirdetés

Dr. Szarvas Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatalának főállatorvosa két világversenyen is megmérette magát, valamint kedvenceit. Két hete Svédországban, a Terelőkutya Európa Bajnokságon két kutyájával a magyar válogatott tagjaként. A csapat az előkelő 4. helyen végzett, amilyen hazai sikerre korábban nem volt példaszámol be büszkeséggel kollégája sikeréről a Kormányhivatalok oldala.

Ám a doktornő és Nordevind Novel nevű border collie-ja ezt követően is remekelt. Észak-Írországban, a Terelőkutyák Világbajnokságán is rajtvonalhoz álltak.

A fajta dicsérete

Mint fajtaleírásunkból is kiviláglik, a collie-k méltán örvendenek jó hírnévnek a kutyás sportok szerelmeseinek körében. Ahogy Novel, úgy fajtatársai is kiváló képességekkel vannak megáldva. Kiemelten intelligens, igen aktív, ügyes és gyorsan tanuló kutyák, akikkel szép sikereket lehet elérni. Erre a magyar border collie kiváló példa. Nem véletlenül tartják a világ egyik legokosabb kutyájának.
Ehhez a fáradhatatlansághoz és eszességhez pedig nagyon kedves, simulékony jellem társul. Ezek a négylábúak így nemcsak kimagasló munkakutyák, de igazi családi kedvencek is, akik a gyerekekkel is könnyen megtalálják a hangot. Roppant ragaszkodóak is, fontos nekik a gazdi közelsége és elismerése.

Páratlan magyar sikerek

Ezúttal sem maradt el a bravúr: a 240 versenyző közül jutottak be a 16 fős döntőbe, ahol a páros a 13. helyen végzett. Ez olyan szempontból egyedülálló, hogy dr. Szarvas Petra volt az egyedüli nő ebben a szűk mezőnyben.

Ez pedig azt jelenti, hogy ő lett a világ legjobb női versenyzője. Ezt megelőzően még arra sem volt példa, hogy hazai versenyző kvalifikálta volna magát. Ezen felül a magyar border collie-k történetében sem született még ilyen kiemelkedő eredmény.

Mindezeket sorra véve túlzás nélkül mondhatjuk, hogy kiváló szereplésükkel magyar kutyás történelmet írtak, amihez ezúton gratulálunk!

border collie terelőkutya verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink