hirdetés

Professzor munkaruhában – kinek való a border collie?

Csupor Erik

2023. szeptember 16 - Képek: Az Én Kutyám ;  Getty Images Hungary

Border collie. A legendás kutyafajta, ami egyre népszerűbb és divatosabb a világ szinte minden részén, de igazán, kevesen ismerik a karakterét, még a vásárlás előtt állók között is.

hirdetés

Sokan tudnak e fajta rendkívüli intelligenciájáról, de kevesen vannak tisztában átlagon felüli mozgás- és munkaigényével. Mit érdemes tudni a border collie-ról és kinek is való igazán ez a fantasztikus fajta?

A múlt

A border collie az angol és skót határ környékéről származik. ahol évszázadokon át az állat tartók kedvenc munkakutyája volt. Már a XVI. századi leírások is megemlítenek egy okos, mozgékony és izmos kutya típust ezen a vidéken, aki a környékbeli juhászok kedvence volt és elképesztő teljesítményre volt képes. A tudatos tenyésztése a XIX. század második felében indult el, a border collie nevet pedig először 1915-ben használták. Az FCI meglehetősen későn, 1976-ban ismerte el önálló fajtaként. Sokáig ismeretlen fajtának számított, míg szélesebb körben az 1995-ben bemutatott „Babe” című amerikai film egyik főszereplőjeként vált népszerűvé. Azóta a nimbusza töretlen és egyre többen választják leendő kutya társuknak, sőt, családi kutyának is.

Jellem és küllem

A border collie kettős személyiségű kutya: egyrészt egy örömmel alkalmazkodó, rendkívüli intelligenciával bíró, könnyen alárendelődő, gazda-centrikus fajta, másrészt, egy kőkemény munkakutya, aki bizony állandó foglalkoztatottságot és feladatokat igényel. A világ egyik legintelligensebb kutyájaként tartják számon, ami egyrészt előny, hiszen bármit könnyedén megtanul, másrészt hátrány, hiszen egy ilyen szuper intelligens kutya, ha nem kap folyamatosan olyan ingereket és feladatokat, amik intellektuálisan is lefoglalja, akkor maga talál és kreál majd magának. Például rendesen átrendezi a lakást és a környezetét, vagy bringásokat kezd majd „hatékonyan” terelni.
Ez az izmos, középtermetű kutya súlya átlagban 15 – 20 kilogramm, magassága 45 – 55 cm. Szőre a lábain és a fején általában rövid, a teste többi részén viszont hosszú. Sztenderdje meglehetősen nyitott, szinte minden színben előfordul és az újonnan megjelenő színeket is hamar elfogadják. Leggyakoribb a fekete-fehér változat, de létezik merle, csokibarna, vörös és máj színű egyed is, valamint sok másik színárnyalat. Az egyetlen megkötés, hogy a fehér szín nem lehet domináns a kutyákon.

Egyáltalán nem túlzás, ha a border collie-t messze átlagon felül intelligensnek mondjuk az angolszász környezetben, hiszen a világ más részein léteznek hozzájuk hasonló képességű fajták, akik, szerencséjükre nem szerepeltek Hollywood-i szuperprodukciókban (lás mudi). Ezt a fajtát lenyűgöző látni munka közben, az általuk terelt és irányított állatokat szabályosan szuggerálják, tekintetükkel is irányítják. E mellett, szinte minden más feladatra bámulatosan gyorsan betaníthatóak. Jellemző rájuk a megfelelési vágyuk és maximalizmusuk. Szeretik, sőt, kifejezetten igénylik a bonyolultabb feladatokat is, hiszen ez jelenti az életük fő értelmét.

 

Perpetuum mobile

A border collie rendkívül mozgékony kutyafajta, megfelelési vágya miatt az összeesés határáig képes és szeret teljesíteni. Főként a munka vonalú egyedek gyakorlatilag egész nap dolgoznak, de a show-vonal képviselői is kiválóak szinte minden kutyás sportban a dog dancing-től az agility-ig. Minden mozgásforma örömet jelent a számukra, de igazán elemükben a nyáj körül vannak, kevés terelő kutyafajta képes ilyen elánnal és ennyit dolgozni, mint ők.
Átlagos élettartamuk magasnak számít a kutyák között, hiszen gyakran előfordulnak a 15 – 16 évet megérő egyedek is. Körükben előfordul a diszplázia, amit nehéz észrevenni, mert kis súlyuk miatt sok esetben nem jár komoly tünetekkel. A border collie-k között időnként előfordulnak örökletes szembetegségek is, ezek azonban a megfelelő szűrésekkel megelőzhetőek a felelős tenyészetekben.

Kinek való?

Aktív életmódú gazda jelölteknek igen, de inkább a show-vonalú tenyészetekből, azon belül is inkább az alacsony energia szintű egyedek. A munka vonalból származó border collie-k nem igazán javasolhatóak kezdő kutyásoknak, kényelmesebb életformára vágyóknak, de városokban élőknek sem, akik nem tudnak egész nap együtt lenni a kutyával és nem tudnak olyan feladatokat adni nekik, amik kellőképpen lefoglalják és kellőképpen megdolgoztatják őket. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a border collie egy hiperintelligens munkakutya fajta, amelyik, ha unatkozik, kitalálja magának, hogy mit csináljon. A „kreatív” lakásberendezésnek, a kerti „lövészárkoknak és tankcsapdáknak”, a gyerekek boka csipkedéssel történő terelésének pedig a gazdik nem feltétlenül fognak örülni. Ha viszont valaki rendelkezik azzal az idővel, energiával és kutyás tapasztalattal, ami egy border collie megfelelő intellektuális és testi lefárasztásához szükségeltetik, a „végeredmény” egy olyan kutya lesz, ami szinte kitalálja a gazda gondolatait és aki mindig teljesíti azokat.

border collie Csupor Erik intelligens kutya terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!