hirdetés

Így imádják a félelmetes kangalt a farmállatok, míg a border collie-tól kiborulnak

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 24 - Kép: Getty Images Hungary

Ez a videó röviden és tömören foglalja össze, mi a különbség egy őrző-védő és egy terelőkutya között.

hirdetés

Többször írtunk már a farmokon szolgálatot teljesítő őrkutyákról és az állatokat terelő ebekről, ám azzal ezidáig nem foglalkoztunk, hogy vajon azok a haszonállatok, akikkel ezek a kutyák nap mint nap együtt dolgoznak, mit gondolnak társaikról. Az Instagramon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Raven Tree Ranch bepillantást nyújt a farm életébe. Különös tekintettel a területet és állatokat védelmező hatalmas kangal kutyák és a terelő border collie-k mindennapjaiba.

Egyik videójuk pedig tökéletesen bemutatja, mit is éreznek a kecskék, juhok és egyéb farmállatok a két fajtával kapcsolatban:

Mindenkinek megvan a maga helye

Egy farmon az állatok sokszínű családot alkotnak, mindegyiküknek megvan a saját szerepe. A kangal és a border collie két, nagyon más feladatra specializálódott kutya. Ebből fakadóan pedig a farmokon betöltött szerepük, és a szerep okozta megítélésük is nagyon más.

A kangal, mint őrző-védő kutyafajta rendkívül fontos a farm biztonságának tekintetében. Nagy termete, erős testalkata és bátorsága alkalmassá teszi arra, hogy megvédje a területet és az ott lakó állatokat a ragadozók támadásaitól. Ahogy a videóban is láthatjuk, a többi jószág bízik benne, és szeretettel fordul felé. Ezzel szemben a border collie-nak, mint terelőkutyának fő feladata az állatok gardírozása és irányítása. Annak ellenére, hogy ő is a gondjukat viseli közvetett formában, teljesen más érzetet kelt bennük, hiszen nyomást gyakorol rájuk azzal, hogy elmozgatja őket.

Ha szívesen megismernéd közelebbről a kangal, más néven anatóliai juhászkutya világát, ide kattintva olvasd el Bartha László pásztorkutya-szakértővel készült interjúnkat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

anatóliai juhászkutya border collie kangal őrkutya terelőkutya videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!