hirdetés

Egy egész farkasfalkától védte meg a nyájat a bátor kutya – videó

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 4 - Kép: Getty Images Hungary

A felvételek újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kangal született védelmező.

hirdetés

Ha juhászkutyáról van szó, van néhány fajta, amely kiemelkedik fajtársai közül. Természetesen minden munkakutya remekül helytáll a rá bízott feladatok ellátásában, de nem sok olyan eb létezik, ami képes harcba szállni a nagyragadozókkal – ráadásul sikerrel. A videón látható kangal – más néven anatóliai juhászkutya – nem tétovázott, amikor farkasok támadták meg a rá bízott nyájat. Láncát letépve rohant, hogy a sebesült jószágot védje, és három farkast is letepert. A ragadozók végül zsákmány nélkül menekültek el.

Az óriás gladiátor

A kangal híres erejéről, bátorságáról és önállóságáról, és ahogy a fenti videó is bizonyítja, egyike a legcsodálatosabb juhászkutyáknak. A fajta megítélése azonban rátermettsége ellenére sem minden esetben pozitív. Tudtad például, hogy Dániában teljesen betiltották? Több másik keleti juhászkutya-fajtával egyetemben tilos a tartása, és behozni sem lehet őket az országba.

Tény, hogy a kangal nem való mindenkinek (ahogy minden kutyafajta esetében megvannak azok az egyedi igények, amelyeknek egy leendő gazdinak meg kell felelnie), de a kangal nem egy vérengző fenevad. Egy nagyon komoly, erős munkakutya, aki lehet, hogy nem egy cuki házi kedvenc, de nagyon fontos szerepet tölt be az emberek életében – feltéve, hogy értő kezekben van.

Olvasd el interjúnkat Oláh Gáborral, a Karakán Klub elnökével (ez az egyesület gondozza hazánkban többek között a kangal fajtát is) arról, vajon miért ilyen negatív a keleti juhászkutyák megítélése.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

anatóliai juhászkutya farkas farkastámadás juhászkutya kangal ragadozó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink