hirdetés

Ilyet még biztosan nem láttál: a pulykák ezreit terelik és őrzik ezek a pásztorkutyák

Hangai Lilla

2024. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

Gondoltad volna, hogy vannak kutyák, akik pulykák őrzésére és terelésére specializálódtak?

hirdetés

Hihetetlen, milyen professzionálisan és lelkesen végzik a munkájukat! Mutatjuk, hogyan terelik és őrzik a pulykákat ezek a fantasztikus kutyák.

Ford gazda és büszkeségei: 

A pulykák hatalmas, hófehér őrei

A blagdoni George Ford gazda abruzzói juhászkutyákat használ a 600 szabadtartású pulykájának őrzésére. A Nempnett Legelőn Bear (Medve) és Holly dolgoznak, akik nélkül nem működne ilyen hatékonyan a farm. A kutyák a hét minden napján 24 órában jelen vannak és tökéletes megbízhatók. Bár Bear megpróbált kölyökkorában megízlelni egy ilyen szárnyast, a nevelésnek köszönhetően ma már igazi pulykás szakértő, így eszébe sem jutna ilyesmi.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az abruzzói juhászkutya nagyon hasonló a kuvaszhoz és a pireneusi hegyikutyához, amelyek mind feltehetően ázsiai nomád népek őrző-védő, pásztor ebeinek leszármazottai. Az abruzzói juhászkutya Abruzzó régió hegyes területein őrizte a nyájakat olyan nagyragadozóktól, mint a farkas vagy a medve. Ivartól függően körülbelül 30-45 kg között vannak és ádázul védik a pulykákat a rókák, borzok és más ragadozók ravasz támadásaitól.

„Régebben egy nagy épületbe neveltük a pulykákat, és éjszakára bezártuk őket a biztonságuk érdekében. Most már nincs ilyen hely, a kutyák azért vannak, hogy távol tartsák a ragadozókat. Holly nem olyan gyengéd, mint Bear, ő csak úgy átrohan a pulykák tömegén, mintha ott sem lennének, de nagyon védelmező. Mindig kint vannak a legelőn, de persze biztosítunk nekik menedéket, amit nem vesznek igénybe. Egyedül nyáron keresnek egy kis árnyékot, ahol hűsölhetnek” – magyarázta lelkesen Ford gazda a BBC-nek.

Bear és Holly: 

Így terelik a pulykákat ezek a tehetséges kutyák

Steve Childerhouse ex-pásztornak 2 mentett border collie, Pip és Tilly segít abban, hogy gond nélkül terelhesse 10 000 pulykáját norfolki birtokán. Megtanította ugyanis a két ebnek hogyan végezhetik el azt a nagy koncentrációt igénylő feladatot mindössze 45 perc alatt úgy, hogy az állatokat nem teszik ki stressznek, mikor a nap végén a legelőről az alvóhelyükre érkeznek.

A kutyák tipikus border collie-s technikával összeterelik a pulykákat egyetlen nagy, homogénnak tűnő csoportba, hogy így könnyebben megmozgassák ezt a hatalmas állományt. A gazda elmondta, hogy az elején persze akadtak buktatók, de a gépezet mára olajozottan működik. Idővel a pulykák is nagyon szépen hozzászoktak a dologhoz és már tudják, hogy mit várnak el tőlük.

Ezen a gyönyörű drónfelvételen magad is láthatod milyen hatékonyak:

Ide kattintva megnézheted videón, hogyan terel egy border collie jellegzetes módszerével pelyhes kiskacsákat.

abruzzói juhászkutya border collie őrzőkutya pásztorkutya terelés terelőkutya videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink