hirdetés

Láttad már hogy tanítanak pulit terelni?

Hangai Lilla

2024. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Felfedeztünk egy fantasztikus YouTube csatornát, amelyen olyan magyar fajtákat láthatunk akcióban, mint a sinka, a komondor, a mudi vagy a puli.

hirdetés

Gyakran írunk a magyar fajtákról, és igyekszünk izgalmas képekkel, leírásokkal teletűzdelni a cikkeinket, hogy még látványosabbak legyenek az anyagok. Arra azonban ritkán van lehetőségünk, hogy autentikus videón, élesben is megmutathassuk, hogyan dolgoznak ezek az állatok, és hogyan képzik ki őket. Sajnos a taripuli csatorna hosszú évek óta nem frissül, de az eddig feltöltött videók között igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk. Ebből mutatnánk meg ma néhányat nektek. Lássuk hát, hogyan terel egy puli!

A puli technikája igen egyedi; nem csipkedi az állományt terelés közben. Magabiztos fellépésével és éles, azonnal felismerhető hangjával irányítja őket.  Ebben a videóban láthatod, hogyan oktatják a fiatal pulit: 

Itt hallhatod azt a semmihez sem fogható pulis ugatást, amint rackákat terel: 

Erdélyben: 

Itt pedig azt figyelheted meg, hogy küldik irányba a kutyát.  Az is remekül látszik, hogy milyen gyorsan reagál, amikor visszahívják, pedig még csak tanul: 

A következő talán a kedvencünk. Itt egy 6 hetes csöppséget láthatsz az első terelőtesztjén. Még a kakassal is nekiállt kakaskodni: 

Ide kattintva elolvashatod a Magyar Pumi Klub elnökével, Árkosi Józseffel készült interjúnkat, aki arról beszélt, hogyan alakultak ki a magyar terelőkutyák, a puli, a pumi és a mudi.

juhászkutya magyar kutyafajta puli terelés terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink