hirdetés

Láttál már németjuhászt terelni? Videón mutatjuk

Hangai Lilla

2024. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

Ha ez a fantasztikus munkakutya kerül szóba, kevesen gondolnak arra, hogy képes jószágot is terelni. Pedig nem is akárhogy teszi ezt!

hirdetés

Bár a fajta kitenyésztése során nem volt külön szempont, hogy terelőkutyaként is brillírozzon, azt azonban határozott célként fogalmazták meg, hogy egy mindenes munkakutyát szeretnének létrehozni, úgymond a kutyafajták svájci bicskáját. Max von Stephanitz a fajta atyja a tenyésztés során használta a Németország középső és déli részén található terelőkutyákat, így tulajdonképpen a németjuhásznak az ösztöneibe van kódolva ez a viselkedés is. Ami képzéssel előhívható, de akár spontán is jelentkezhet. (És az is rendben van persze, ha soha nem mutat tehetséget a tereléshez.)

Ebben a videóban például láthatod, hogyan irányítja a kutyát a gazda füttyjelekkel, aki aztán a nehéz terepen is gyorsan és ügyesen tereli vissza a jószágokat: 

Vasfegyelem marhák terelésekor: 

Ebben a videóban pedig egy border collie-val kontrasztban láthatod dolgozni: 

Ha téged is annyira lenyűgöznek a terelőkutyák, mint minket, ebben a cikkben összegyűjtöttünk egy csokorra valót. Videókkal illusztrálva megmutatjuk, milyen eltérő stílusban végzik a munkájukat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

nyájat terel terelés terelőkutya videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!