hirdetés

Kutyafajták mint emberi kreálmányok: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2022. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyos elképzelések szerint a kutyafajtákkal nem igazán kell foglalkozni, mivel azok nem természetes módon jöttek létre, hanem emberi kreálmányok.

hirdetés

A kutyafajtákhoz elég sok kérdéskör és vita kapcsolódik. A tudományos ismereteink hézagosak, emellett pedig számos elképzelés vert gyökeret, amelyek nem helytállók.

A tervezőasztal

Az ember kéznyoma a kutyafajták – sőt, az összes háziasított faj esetében – tényleg ott van. De ez nem úgy nézett ki, hogy egy napsütéses reggelen, valahol egy német faluban Jürgen épp a kávéját kortyolgatta, amikor felderengett benne, hogy mennyire jó is volna, ha lenne egy olyan kutyája, amelynek hosszú az arcorri része, nyurga a teste és rövidek a lábai. Mennyire jól tudná használni a kotorékokban, például nyúlvadászatkor. Aztán kiment a sufniba, délután pedig már készen is volt a tacskó!

Amikor embereket hallok arról érvelni, hogy a kutyafajták létrejötte az ember alkotása, az istent játszásának eredménye, valami ilyesmi kép rajzolódik ki előttem.

Nem, az emberiség nem így alkotta meg a kutyafajtákat. Nem egy tervezőasztal mellett készültek és nem a fajtaleírás volt előbb, ami alapján, mint egy szabásmintát használva, megteremtettek egyedeket. Lényegesen többről és összetettebb folyamatról van szó.

Istent játszva

Az ember egyvalamibe szólt bele: melyik egyed melyikkel párosodjon. Ezt hívjuk mesterséges szelekciónak. Én döntöm el, hogy melyik két egyed vigye tovább a következő generációra a benne rejlő, genetikailag kódolt tulajdonságokat és potenciált.

A fajták kialakulása és fejlődése roppant bonyolult folyamat, és ha a kialakulásuk történetét szeretnénk feltérképezni, nincs könnyű dolgunk. A szelekció alapvető eleme a funkció volt. Az elvégzendő feladat alapjaiban határozza meg a kutya temperamentumát, viselkedését, küllemét, anatómiai felépítését, egyéb testi sajátosságait (például a szőrzetet).

Ezen kívül pedig számos egyéb, el nem hanyagolható külső tényező játszott szerepet, mint például a népvándorlás, vagy hogy melyik földrajzi területről beszélünk. A domborzat sajátossága és a klíma alapjaiban határozza meg, hogy ott és akkor milyen tulajdonságokkal bíró kutya képes életben maradni, és elvégezni a rá rótt feladatot.

A kutyafajták formálódására kihatott és a fajták alakulását mind a mai napig befolyásolja az emberi társadalmak milyensége és a kutyákkal szembeni változó elvárások.
Számos feladatkör szűnt meg, alakult át vagy jött helyettük újabb. Mindez az életvitel változásának és a technológiai fejlődésének köszönhető.

Bizonyos kijelentések szerint a kutyafajták az elmúlt pár száz évben alakultak ki. Ez az időtáv igaz a jelenkori intézményesített tenyésztésre. A jelenleg megtalálható fajták viszont évszázadokon, sok esetben évezredeken keresztül alakultak olyanná, ahogy ma ismerjük őket.

Kellett hozzá a rendkívüli genetikai háttér, amely lehetővé tette, hogy ennyi, egymástól radikálisan eltérő változat kialakulhasson. És kellett hozzá az ember, aki függve a külső világ körülményeitől és követelményeitől, valamikor nagyon régen háziasította azt a négylábút, amely könnyebbé tette – és mind a mai napig teszi – az életét.

genetika kutyafajták kutyatenyésztés Márton Attila szelekció tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink