hirdetés

Norvégiában betiltják két kutyafajta tenyésztését: valóban jó döntés ez?

László Enikő

2022. február 5 - Képek: Getty Images Hungary

Az Oslói Kerületi Bíróság nemrég döntött az „etikátlan tenyésztésről” szóló perben, és egyhangú ítéletet hozott.

hirdetés

Egészségügyi és állatjólléti okokból betiltották Norvégiában az angol bulldogok és a Cavalier King Charles spánielek tenyésztését. Az Animal Protection Norway azért perelt, mert szerintük az országban nincs olyan egészséges angol bulldog és Cavalier King Charles spániel, „amelyet” etikusan fel lehetne használni egészséges kutyák tenyésztésére.

Mi a gond ezekkel a fajtákkal?

A Cavalier King Charles spánielek hajlamosak szívproblémákra, krónikus fejfájásra, syringomyeliára, szembetegségekre és ízületi problémákra, patellaficamra.

Az angol bulldogok széles koponyájuk és rövid orruk miatt hajlamosak a légzési problémákra. Bőrproblémákkal, befelé forduló szemhéjjal (entropium), vesebetegséggel és patellaficammal küzdhetnek.

Etikátlan tenyésztés?

Az Őszintén (Honestly) nevű kampányával a Norvég Állatvédő Társaság (NSPA) több éven át azon munkálkodott, hogy felhívja a figyelmet az etikátlan tenyésztésre. 2018-ban a csoport bírósági eljárást indított a Norvég Kennel Klub, a Norvég Cavalier Klub, a Norvég Bulldog Klub és hat angol bulldog és Cavalier King Charles spániel tenyésztő ellen az állatjóléti törvény tenyésztési rendelkezésének megsértése miatt.

Åshild Roaldset állatorvos és az NSPA vezérigazgatója azt mondta, reméli, hogy az új törvény segít véget vetni a fajták szélsőséges genetikai jellemzőinek, a rosszul tenyésztett almok szenvedésének és sok gazdi szívfájdalmának.

Åschild így nyilatkozott: „Ez mindenekelőtt a kutyáink győzelme, és a Norvég Állatvédelmi szervezeté. Ez egy történelmi ítélet, amely nemzetközi figyelmet kelt fel. A bulldog ember okozta egészségügyi problémái a 20. század eleje óta ismertek. De a kutyáknak joguk van ahhoz, hogy egészségesen tenyésszék őket.”

„Sok európai országban hasonló jogszabályok vannak, és hasonló betegségek terhelik a kutyákat. Reméljük, hogy ez az ítélet segíthet az ebek egészségének javításában a határainkon túl is. Őszintén szólva, a kampány és a tárgyalás a világ számos pontjára eljutott. (…) Mindenkinek, aki szereti a kutyákat, ma van oka ünnepelni.”

Nem mindenki örül

A Norvég Kennel Klub egyáltalán nem örül az ítéletnek, meglepettek és csalódottak is egyben, várhatóan fellebbezni fognak. Az NKK elnöke, Tom Øystein Martinsen szerint a döntés negatív hatással lesz a kutyák jóllétére. Mivel a fajtákat nem, csak a tenyésztésüket tiltják be, félő, hogy ezzel a szaporítók veszik át a piacot. Mivel a két fajtára nagy a kereslet, szinte garantált, hogy a későbbiekben sem fog csökkenni népszerűségük. Aki pedig ilyen kutyát szeretne, lehetséges, hogy szaporítóktól fog vásárolni rossz egészségügyi állapotban lévő példányokat. Senki nem fogja ellenőrizni őket, ami az állatok jóllétét fogja veszélyeztetni. Az NKK úgy véli, az ebek jólléte, megfelelő egészségügyi háttere a törzskönyv által biztosított.

Az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) a hírekre közleményben reagált, melyben szintén aggodalmát fejezi ki, hogy a határozattal csak a szaporítók száma fog növekedni, és nem az ebek jólléte. Az FCI támogatásáról biztosította az NKK-t.

angol bulldog cavalier king charles spániel kutyatenyésztés tenyésztés tiltott kutyafajták törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!