hirdetés

Népszerű kutyafajtákat „indítana újra” az elismert professzor

Kövess Péter

2024. június 15 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Cavalier King Charles Spaniel, puppy, blenheim, 11 weeks |Cavalier King Charles Spaniel, Welpe, Blenheim, 11 Wochen

A professzor szerint a keresztezés lehet a megoldás ahhoz, hogy örökre megszabaduljunk a kutyák fajtabetegségeitől.

hirdetés

A keresztezés módszerével élve „indítana újra” néhány népszerű fajtát Clare Rusbridge professzor. A cél, hogy a kutyák végérvényesen megszabadulhassanak az őket sújtó súlyos betegségektől. Az ötletről tenyésztői körökben is megoszlanak a vélemények.

Egyes kutyák, mint a francia bulldog, a keresztezés révén megszabadulhatnának fajtabetegségeiktől

Így segíthetne a keresztezés a kutyák fajtabetegségein

„A kutyafajtákat gondos keresztezéssel »újra kell indítani«, hogy megóvjuk őket a berögzült egészségügyi problémáktól” – vélekedett Clare Rusbridge, a Surrey Egyetem állatorvos-neurológus professzora. Ezzel többek között a gerinc- és légzőszervi problémákkal küzdő francia bulldogra, és az egy, ritka gerinc-rendellenességben érintett Cavalier King Charles spánielre utalt.

A szakember kiemelte, bár a problémás tulajdonságok szűrésével több erőfeszítés is történt annak érdekében, hogy az emberek egészségesebb törzskönyvezett kutyákat tenyésszenek ki, ennek a megközelítésnek vannak bizonyos korlátai. Mint mondta, sok betegség genetikai variánsok összetett sorából ered, miközben a fajták eredeti génállománya gyakran olyan kicsi volt, hogy nem állt rendelkezésre elegendő „hibátlan” egyed a továbbtenyésztéshez. Ezért szerinte

el kell fogadni az új genetikai anyagok bejuttatását.

A Cavalier King Charles spánielt is érintené

Ennél a fajtánál egy syringomyelia nevű fájdalmas állapot okoz gondot, ami akkor fordul elő, amikor a koponya túl kicsi az agy számára, de emellett gyakoriak a szívproblémák is.

Szinte mindegyiküknek zörög a szíve, mire eléri a 10 éves kort, és a legtöbbjük mixomatózus mitrális billentyűbetegségben (MMVD) veszíti életét.

A probléma súlyát mutatja, hogy 2022-ben Norvégia legfelsőbb bírósága megtiltotta a Cavalier King Charles spániel tenyésztését. A tudósok eközben olyan genetikai sajátosságokat fedeztek fel, amelyek védelmet nyújthatnak a szívbetegségekkel szemben.

A Cavalier King Charles spánielen is segítene

A professzor ezért úgy gondolja, az lenne a megoldás, ha a spánieleket más fajtákkal kereszteznék, hogy jobb egészségügyi állapotú kutyákat hozzanak létre, majd az utódokat visszakereszteznék az eredeti fajtába.

Valójában nem kellene sok keresztezés ahhoz, hogy visszatérjünk egy olyan kutyához, ami olyan, mint az eredeti.

A professzor célja nem az, hogy megváltoztassa a kedvelt kutyafajtákat, vagy hogy dizájnerfajtákat hozzon létre. A szándéka az, hogy azokat „újraindítva” mentse meg őket.

Rusbridge hozzátette, az ilyen irányú törekvéseknek magukban kell foglalniuk a keresztezési nyilvántartások létrehozását. Emellett olyan utakat kell találni, amelyek lehetővé teszik, hogy a későbbi generációkat az eredeti fajtájuknak megfelelően törzskönyvezhessék.

Nem példa nélküli

A fenti megközelítést már több skandináv országban is alkalmazták. Finnországban például külön keresztezési programot indítottak a Cavalier King Charles spániel és a francia bulldog számára. Vannak ugyan tenyésztők, akik szkeptikusak a hasonló programokkal kapcsolatban, de a köztük lévő konszenzus összességében nagyon magas.

Michael Levy, a brit Cavalier King Charles spániel klub elnöke elmondta, bár a szervezet érdeklődéssel figyeli az ilyen jellegű erőfeszítéseket, „jelenleg nem ezt látják a megoldásnak néhány egészségügyi problémára, amelyekkel a népszerű fajták szembesülnek”. Hozzátette, mint általában a tenyésztésnél, itt is a szelekció a legfontosabb, és a prioritás minden esetben az egészség.

Az egészségügyi vizsgálatokat minden fajtaklub támogatja.

Nem kivitél a brit Cavalier King Charles spániel klub sem.  Határozottan támogatja, hogy a tenyésztők DNS-tesztet végezzenek a mixomatózus mitrális billentyűbetegség kiszűrésére. Hamarosan egy új programot indítanak a syringomyelia előfordulásának csökkentésére.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A Guardian megjegyzi, a brit Kennel Club az évek során már több, a finnországihoz hasonló keresztezési projekteket is elfogadott különböző fajták esetében – igaz, sem a francia bulldog, sem a Cavalier King Charles spániel nem szerepelt köztük –, amelyek visszavezettek a törzskönyvi státuszhoz.

Kíváncsi vagy, mi történik, ha keresztezünk egy kutyát és egy vadon élő kutyafélét? Akkor olvasd el ezt a cikkünket is!

cavalier king charles spániel francia bulldog keresztezés kutyák tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!