hirdetés

A torzió a fajta sajátja, mégis tömegével tenyésztik: ez vár a francia buldogokra

Gerhát Petra

2024. április 21 - Képek forrása: Az én Kutyám

Magyarország és a világ egyik legnépszerűbb fajtája. Nem egy problémamentes fajta, mozgásszervi bajok, szemproblémák, sérv, szívproblémák, szaporodási nehézségek: mégis mi lesz a francia buldoggal?

hirdetés

Tüneményes külseje, emberszerű arca tette igazán vonzóvá a francia buldogot. Mivel könnyen tartható, kis mozgásigényű, az urbanizálódott ember számára ideális társ lehet ez a fajta, hisz igényeit városi környezetben is egyszerűen kielégíthetjük. Az elmúlt évszázad tenyésztési problémái azonban olyan, élettel összeegyeztethetetlen betegségeket valószínűsítenek, melyek csak felelős tenyésztéssel küszöbölhetők ki. A DOGZ Podcast Exkluzív következő adásában Tölösi Roland franciabuldog-tenyésztő volt a vendégünk, akivel a legnépszerűbb brachicefál fajta jövőjét és múltját érintő kérdéseket jártuk körbe.

Ha már előfizetőnk vagy, a beszélgetést megnézheted itt:

A hibás egyedekért is vállalni kell a felelősséget

A DOGZ Podcast 6. évadának második adásában már vendégünk volt Roland, és egy kicsit érintettük is az általa tenyésztett fajta sajátosságait, most pedig a téma mélyére ásunk: kiderül, mi az oka annak, hogy ezt a kutyafajtát tömegével érintik a genetikai betegségek, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy hosszú távon ez megváltozzon. Hogyan válasszunk egészséges példányt, milyen vizsgálatok elengedhetetlenek annak érdekében, hogy felelősen felkészülhessünk a tartásukra?

Fotó: Tölösi Roland / ThugLifeKennel

 

A legterheltebb kutyafajta tenyésztéséhez mindössze egyetlen térdízület-vizsgálat szükséges, hiába érinti számtalan egyéb, genetikai betegség ezeket a kutyákat, így gyűrűzik tovább a fajta példányainak életét megnehezítő betegségcsokor.

Hogyan alakult a mopszból kitenyésztett egyéb kutyafajták, a Cavalier King Charles spániel, a boston terrier, a palotakutya története, miért találni szinte alig egészséges példányt közöttük? Hogyan lehet mindezt a tenyésztésben kiküszöbölni, és milyen jövő áll a nyomott orrú kutyák előtt? Ha előfizetőnk vagy, máris meghallgathatod.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának

előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

brachicefál kutyafajta cavalier king charles spániel csípődiszplázia francia bulldog genetikai betegség mopsz mozgásszervi betegség palotakutya spániel szívbetegség tenyésztő Tölösi Roland

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink