hirdetés

A kistestű kutyák 5 leggyakoribb betegsége

Szénási Szimonetta

2023. november 1 - Képek: AÉK; Getty Images Hungary

A kutya testmérete befolyásolja azt is, hogy milyen betegségekre fogékonyabb, valamint a várható élettartamra is következtethetünk belőle.

hirdetés

Egyes egészségügyi panaszok gyakrabban jelentkeznek a kisebb ebeknél. Az állatorvosi statisztikák szerint az alábbi öt probléma a kistestű kutyák jellemző betegsége. Ám ez nem azt jelenti, hogy nagyobb ebeknél nem jelentkezhetnek! Pusztán a kis jószágok anatómiájuk okán veszélyeztetettebbek. Nézzük, melyek ezek!

A legveszélyeztetettebb fajták

Az olyan fajták, mint a boston terrier, az angol és a francia bulldog, a mopsz, a shih tzu, a Cavalier King Charles spániel, a pekingi palotakutya, a lhasa apso, a yorkshire terrier, a tacskó, a miniatűr uszkár vagy a csivava sorolhatók ebbe a kockázati csoportba. De ahogy terjednek az egyre kisebb méretűre tenyésztett, úgynevezett teacup-ebek, úgy növekszik ezen problémák aránya.

A nagyon apró kutyákat több betegség fenyegeti.

1.) Patellaficam

Patellaficam esetén az eb térdkalácsa mozdul el a normális anatómiai helyzetéből.
Ahogy korábban írtunk róla, ez bármely kutyafajtánál előfordulhat, ám a kistestű kutyák hajlamosabbak rá. Tünetei – az állapot súlyosságától függően – a furcsa, sántító járás, a három lábon való bicegés, valamint a rendellenes testhelyzet. Előrehaladottabb stádium esetén az állatorvos általában műtétet javasol

2.) Porckorongsérv (Intervertebral Disk Disease; IVDD)

Porckorongsérv esetén a csigolyák közötti porckorong kitüremkedik a helyéről, így érintkezve a gerincvelővel nyomni kezdi azt, ami klinikai tünetek egész sorát hozza magával. Amellett, hogy roppant fájdalmas állapot, súlyosságtól függően legyengüléshez, de akár teljes bénuláshoz is vezethet, illetve idegrendszeri tüneteket is produkálhat.

Hosszú törzsük miatt a gerincproblémák gyakoriak a tacskóknál.

3.)  Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy számos okból kerülhet gyulladásba, mint az elhízás, bizonyos anyagcserezavarok, valamilyen trauma, egyes fertőzések következtében. Tünetei lehetnek láz, hányás, hasmenés, illetve ezek miatt fellépő kiszáradás, továbbá érintésre mutatkozó hasi fájdalom.

4.) Brachicephal légúti szindróma

Ez a probléma az úgynevezett nyomott arcú, rövid orrú kutyák, mint a bulldogok vagy a mopszok tipikus betegsége. Ennek oka az anatómiájukban keresendő. Olyan légúti panaszok jellemzik, mint a nehezített, sípoló légzés, valamint a szörcsögés, a horkolás, és utóbbi miatt az alvási problémák.

Anatómiájuk miatt a bulldogoknál számos egészségügyi probléma jelentkezhet.

5.) Szemhéjállási rendellenesség (ektrópium)

Szintén a nyomott orrú kutyáknál jelentkezik gyakrabban az ektrópium nevű jelenség, amikor a szemhéj pereme kifelé fordul. Emiatt a szemhéjat bélelő szövetek (palpebrális kötőhártya) szabadon marad.

Ezekről is érdemes tudnod!

Ezeken kívül nemrég dr. Balatonyi Lilla állatorvossal arról beszélgettünk, miért jellemzőbb a kisebb kutyákra a fogkövesedés, valamint az azzal járó egyéb szájüregi problémák megjelenése. A doktornő arra is választ adott, miképpen lehet ezeket a leghatékonyabban megelőzni. A cikket ITT olvashatjátok.

Arra pedig, hogy miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák, mint kisebb méretű társaik, EBBEN a cikkünkben adunk választ.

állatorvos betega kutya betegség bulldog genetika nyomott orrú fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink