hirdetés

Meg is ölheti kutyánkat ez a táplálási hiba

Molnár Enikő

2023. július 3 - Képek: Getty Images Hungary

A zsíros, olajos ételek sokaknál tiltólistán vannak, mert nem egészséges a túlzott fogyasztásuk. De ez nem csak az emberekre igaz, hanem négylábú társainknál is figyelni kell a bevitt mennyiségre.

hirdetés

Bár egy egészséges kutya diétáját általában nem kell túlmisztifikálni, vannak bizonyos aspektusai, amire kifejezetten figyelni kell. Ezek egyike az zsírtartalom, és nem csak azért, mert a túl zsíros ételek elhízáshoz vezethetnek, annál sokkal súlyosabb problémákat is előidézhetnek. Ilyen, akár életveszélyes állapot a kutya hasnyálmirigy-gyulladása, aminek egyik fő okozója a nem megfelelő tápanyagbevitel.

Mit kell tudni a hasnyálmirigyről?

Mielőtt a hasnyálmirigy-gyulladásról beszélnénk, először fontos tudni, hogy mi is az, ami ilyenkor begyullad. A hasnyálmirigy egy szerv, külső-belső elválasztású mirigy, aminek az emésztésben, illetve a vércukorszint szabályozásában van kiemelkedő szerepe. Orvosi nevén a pankreász a zsírok, keményítők és fehérjék emésztéséhez szükséges enzimeket termeli, nevezetesen a lipázt, amilázt, tripszint és kimotripszint. Ezek mellett hormonokat is a véráramba juttat, az inzulint, glukagont és a szomatosztatint. Mint látjuk, ez az arányaiban kis szerv sok feladatot lát el, és roncsolódása komoly problémákhoz, esetlegesen halálhoz vezethet.

A hasnyálmirigy a képen láthatóan helyezkedik el.

Hasnyálmirigy-gyulladás

Kialakulásának okai

A gyulladást az okozza, hogy a hasnyálmirigy emésztőnedvei (az enzimek) megtámadják a szervet. Ez amiatt történhet, mert valamilyen tényező miatt még a hasnyálmirigyen belül aktiválódnak, így előidézik a gyulladást. Mik lehetnek ezek a tényezők? Kutyák esetében leggyakrabban a helytelen étrend váltja ki, de nem csak a zsírban gazdag házi-koszttal és lepattanókkal lehet probléma:

Tünetei

A pankreatitisz, azaz hasnyálmirigy-gyulladás komoly probléma, ami kezeletlenül könnyedén kedvencünk életébe kerülhet. Ha a következő tüneteket tapasztaljuk, főleg, ha egynél többet, akkor ne késlekedjünk egy állatorvos felkeresésével.

 • Ismétlődő hányás
 • Hasmenés
 • Púpos hát
 • Hasi fájdalmak
 • Étvágytalanság
 • Kiszáradás
 • Gyengeség, letargia
 • Láz

Formái

A hasnyálmirigy-gyulladás lehet akut vagy krónikus. Az akut hirtelen jelentkező, és gyorsan lezajló betegséget jelent, ami a pankreatitisz esetében azt takarja, hogy akár egy óra alatt belobbanhat, és egyik pillanatról a másikra magas lázat, hányást, hasmenést okozhat kedvencünknek. Hamar rosszabbra fordulhat az állapota, még a felállás is komoly kihívást jelenthet számára.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás megnehezítheti kedvencünknek a felállást is.

A krónikus formája hosszú lefolyású, lassan alakul ki és tünetei gyakran nem jelentkeznek azonnal annak ellenére, hogy az okozott károk kifejezetten súlyosak. A mirigy szövetállományának akár 80%-a roncsolódhat, és felléphetnek anyagcserét érintő komplikációk, mint vizeletkimaradás vagy májműködési problémák. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladásnak a következő tünetei lehetnek:

 • megnövekedett szomjúságérzet, sok folyadék fogyasztása és több vizelés
 • túl intenzív étvágy, szokatlanul sok bélsárürítés
 • a széklet lágy, világosbarna, savanykás szagú

Hasnyálmirigy-gyulladás kezelése

A kutya hasnyálmirigy-gyulladása nem az az állapot, ami otthon kezelhető, ezért minél hamarabb vigyük állatorvoshoz! A rendelőben mindent megtesznek annak érdekében, hogy pozitív fordulatot vegyen a kutya állapota, illetve több vizsgálatot is elvégeznek. Vizelet-és vérvizsgálat biztosan lesz, hogy ellenőrizhessék az emésztőenzimek aktuális szintjét, de emellett veseműködést is nézhetnek, kiegészítve röntgennel, ultrahanggal vagy éppen biopsziával, hogy teljesebb képet kapjanak kedvencünk állapotáról.

Mivel a folyadék és étel lenn tartása ilyenkor többé-kevésbé lehetetlen, súlyos esetekben az ebet infúzióra kötik, és benntartják a rendelőben addig, míg el nem múlik a láza, a hányás és a hasmenés.

A kutya hasnyálmirigy-gyulladása lázat is okozhat.

A kutya hasnyálmirigy-gyulladása megelőzhető!

Elsősorban fontos figyelni kedvencünk táplálkozására. Ne adjunk neki rendszeresen, vagy egyszerre nagy mennyiségben zsíros ételeket. De mivel nem csak zsíros falatok okozhatják a problémát, megpróbálhatjuk megelőzni a kialakulását. Fontos megjegyezni, hogy mielőtt étrend-kiegészítőket adnánk kedvencünknek, érdemes állatorvossal egyeztetni.

Vannak, akik emésztőenzim tartalmú táplálékkiegészítőket ajánlanak. Többen esküsznek a halolajra, E- vitaminnal kiegészítve. Annak ellenére, hogy magas a zsírtartalma, csökkenti a vér lipid-szintjét, így nincs „túldolgoztatva” a hasnyálmirigy.

Már azzal is megelőzhetjük a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását, ha nem a zsíros falatokat hagyjuk kedvencünknek.

A kutya hasnyálmirigy-gyulladása komoly probléma, amit legtöbb esetben egyszerűen megelőzhetünk megfelelő diéta betartásával. Akut formája gyakran az ünnepek körül alakul ki, ami nem véletlen. Semmi köze a naptárhoz, viszont kapcsolódik a karácsonyi, illetve a húsvéti ételekhez, amik gyakran nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak. Érthető, hogy kedveskedni szeretnénk kedvencünknek egy-két finom falattal, de lehetőleg ne a legzsírosabb részeket adjuk oda neki. Ez nem csak az ünnepi időszakban fontos, egész évben tartsuk magunkat hozzá, hogy egészséges maradjon négylábú barátunk.

egészség egészségtelen táplálkozás emésztés emésztési problémák kutya hasnyálmirigy gyulladás zsíros ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!