Etetési kalauz újdonsült kutyagazdiknak (x)

Az Én Kutyám

2023. június 26

Négylábú társaink számára a legkritikusabb időszak a kölyökkor.

A helytelen táplálás gyakran emésztési problémákban nyilvánul meg. A tápanyagokban szegény étrend az idő múlásával egyre inkább látszik, a kutyák bundájának állapota romlik és gyakran válik fénytelenné. A megfelelő tápanyagok biztosítása mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a kutya nevelésére is, amelyet ideális esetben korai életkorban kell elkezdeni. Ehhez elengedhetetlen, hogy az egészséges és boldog kisállatnak mindig meglegyen a saját helye, ahol bármikor megpihenhet, emellett pedig elegendő mozgást biztosítsunk számára. A kutyák túletetése általános és gyakori probléma világszerte, amire a Waltham Petcare Science Institute és a Liverpooli Egyetem közös kutatása is rávilágított: a túlsúlyos kutyák nagyobb valószínűséggel élnek rövidebb életet, mint az ideális testsúlyúak.

A kutyák egészségének alapja a megfelelő tápanyag és az adagok pontos betartása

Amikor egy gazdi új kiskutyát visz haza, egy ideig érdemes ugyanazt a táplálékot adnia neki, amelyet a tenyésztőnél is kapott.

„A kölyökkutyák megfelelő tápanyagellátása kritikus kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakában elkövetett táplálási hibák kedvencünk jövőjét egész életére károsan befolyásolhatják. Sokan azt hiszik, hogy ami jó az embernek, az a kutyák igényeit is kielégíti. Ez alapvető tévedés, hisz legjobb barátaink tápanyagigénye jelentősen különbözik a miénktől”

– magyarázza Dr. Király Péter, szakállatorvos.

A legkisebb kölyökkutyáknak más arányban van szüksége ásványi anyagokra és energiára, ezért számukra a JUNIOR feliratú táp a legmegfelelőbb, hiszen ezek speciális összetételű formulát kínálnak a növekvő szervezet számára. A brit Waltham Petcare Science Institute egyik ajánlása a Pedigree® Junior kutyaeledel, amelynek megfelelő vitamin- és tápanyagtartalma elegendő energiát és táplálékot biztosít a kölyökkutyák számára. Az összetevők mellett rendkívül fontos a megfelelő adagolás is, amelyről a csomagoláson található tájékoztató. Ennek betartásával megelőzhető az elhízás, valamint más egészségügyi problémák is. Célszerű az egész napra ajánlott napi adagot kezdetben öt kisebb adagra osztani, és ezeket fokozatosan csökkenteni.

Táplálási tévhitek

Az egyik gyakori tévhit, hogy a nagytestű kutyafajtáknak sok kalciumra van szükségük. A nagyobb kutyák gazdái sokszor adnak túrót vagy joghurtot a jó minőségű táp mellé, ez azonban oda vezethet, hogy a kutyák túl sok kalciumot kapnak, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

A másik tévhit, hogy egy kutyának élete első évében sok húsra van szüksége, ezért a gazdik ismételten túltáplálják kedvencüket. Ez viszont kevés kalciumot és sok foszfort tartalmaz, így egy kis kutya testét eláraszthatja a foszfor, és a csontokból kalciumot kell kimosnia, hogy fenntartsa a belső környezet homeosztázisát, ami a csontok meglágyulását eredményezheti. Dr. Király Péter állatorvos szerint akkor követjük el a legkevesebb táplálási hibát, ha az állat testméretéhez illeszkedő összetételű jó minőségű, kölyökkutyák számára gyártott állateledellel etetjük kedvencünket.

 

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Pedigree Junior.

etetés etetési rutin kutya etetése kutya táplálása kutyetetés megfelelő táplálás táplálás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink