Négylábú kritikusunk, Lola tesztelt: ezek a jelek utalnak arra, hogy megfelelően eteted kutyádat

László Enikő

2022. október 24 - A cikk támogatója a Purina Magyarország. /Képek: László Enikő

Lolát, a mentett yorkshire terriert érte a megtiszteltetés, hogy tesztelje a Purina ONE MINI eledeleket, melyeket száraz és nedves formában is kóstolhatott, három héten keresztül. Érdemes róla tudni, hogy bizony kemény kritikus, hiszen nem az a tipikus haspók kutya, akit könnyen le lehet venni hosszú lábairól néhány falattal. Sokkal inkább motiválja kedvenc sípolós labdája, mint az étel. Így hát, jöjjenek a tapasztalatai és az állatorvos véleménye!

Új kutyatáp bevezetésekor a legfontosabb teendő a fokozatosság elve. Nem szabad hirtelen váltani, ugyanis ez igen megterhelő az ebek gyomrának, Lolára pedig ez kifejezetten érvényes, mivel érzékeny teremtés. A megfelelő vegyítési arány a Purina ONE sikerprogramjának leírásában pontosan le van írva. Egy héten át fokozatosan nagyobb arányban kellett átállni a régiről az újra. A tájékoztatóban szerepelt, milyen változásokra érdemes figyelni, de megkérdeztük dr. Márton Kingát, a Purina Magyarország állatorvosát is a témával kapcsolatban.

Először kívülről kell megvizsgálni! /Fotó: László Enikő

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy jól eteted kutyádat

A doktornő szerint a megfelelő táplálás jeleit elsősorban a megfelelő kondíció jelzi, emellett a külső megjelenésen mérhetjük le, harmadsorban a kevésbé látható jelek, mint a mikrobiom épsége, és ebből következően az immunrendszer és az emésztés megfelelő működése mutathatják. Utóbbi kézzelfogható eredménye a megfelelő állagú, könnyen felszedhető bélsár.

Nos, Lola ürüléke valóban megfelelő állagú, színű és mennyiségű volt, de úrihölgy révén erről csak ennyit említünk. Immunrendszerének pedig nem is jöhetett volna jobbkor a támogatás a vitaminokat és antioxidánsokat tartalmazó tápokkal, mint a nedves őszi-téli időszak idején.

Fotó: László Enikő

„A külső megjelenésben az ép, nem száraz, nem korpázó bőr, a dús, fényes szőrzet (vagy adott esetben a gyorsabb vedlés, és a jobb minőségű új szőrzet), melynek színe is a genetikailag meghatározottnak megfelelő (itt arra gondolok, hogy a nem megfelelő táplálás mellett például a fekete kutyáknál gyakori a vöröses, tompa fényű, vattásodó szőr, de más színeknél is vannak jelek); emellett a csillogó, élénk tekintet, a megfelelő energiaszint és a jó közérzet is jelzi a jó általános állapotot. Végül a mikrobiom megfelelő összetétele a gazdi számára nem mérhető, de az állatorvos számára ez is informatív, a gazdi a bélsár minőségén veheti észre a változást vagy a megfelelő táplálás jeleit: könnyen felszedhető konzisztencia, nem bűzös, és az etetések számától függően napi 1-3 alkalommal van.” – mondta dr. Márton Kinga.

Várakozás az első falatokra. /Fotó: László Enikő

Mivel Lola számunkra eddig is gyönyörű volt, elfogultak lehetünk megjelenésével kapcsolatban. Mikor évekkel ezelőtt örökbe fogadtunk, bundája rendkívül fakó, yorkshire terrierhez képest igen sprőd és fénytelen volt. Természetesen az idők során ez jelentősen javult, így nem is gondoltam, hogy valóban észrevehető változás lesz bundáján az új táppal. Pedig így lett, ami vélhetően az eledelekben lévő omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, esszenciális vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. Bőre rugalmas, nem száraz, kellemesen rózsaszín, tekintete pedig különösen akkor csillog, amikor valaki megindul a spájzba, az eledel felé.

Dr. Márton Kingát arról is kérdeztük, hogy szerinte milyen az ideális kutyatáp.

„Megfelelően megválasztott eledel elsősorban a kutya korához, méretéhez és aktivitásához igazodik. Ideális, ha az összetevők között első helyen állati eredetű termék szerepel, vagyis hús, és megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű összetevőket, fehérje-, szénhidrát- és rostforrásként, valamint ásványianyag- és vitamintartalma kiegyensúlyozott (vagyis ha ez mind teljesül, az eledel teljes értékű). Ha a kutya bizonyítottan (és itt ezen maximális hangsúly van!) speciális táplálásra szorul, az elsődleges szempont az ennek a speciális igénynek való megfelelés alapanyagokban és összetételben. Célszerű még figyelembe venni az energiatartalmat és koncentrációt. A kondíció szempontjából egyértelmű miért, de az kevéssé ismert, hogy például a kistestű kutyák számára a kisebb mennyiségben nagyobb energiát tartalmazó eledelek (koncentráltabb) az ideálisak. Hiszen testméretükhöz képest nagyobb az energiaszükségletük, de kisebb az emésztőrendszerük befogadóképessége, mint a nagyobb méretűeknek” – mondta a doktornő.

Fotó: László Enikő

Bevallom, valóban megdöbbentem, mikor elolvastam, mekkora adagot kell a nedves eledelből a sóvárgó kutyám elé tenni a tálba, ugyanis korábban még nem evett efféle ínyencséget. De elégnek bizonyult, bár a tálka percekig való nyalogatása és ellenőrzése félrevezető lehetett.

Mint említettem, Lola nem kifejezetten haspók, étellel kevésbé motiválható, így a legmegdöbbentőbb az volt, hogy láthatóan nagyon ízlett neki a száraz- és a nedves táp is egyaránt. A tányér mindig is tisztára volt nyalva, de ilyen sok ideig korábban nem foglalkozott ezzel a művelettel. Az utóbbi hetekben a tálka mögötti, melletti és előtti részt is alaposan áttanulmányozta orrával, hátha még maradt valami. Vacsoraidő előtt pedig mindig megtette az elmaradhatatlan örömkörét a kertben.

Alaposan meg kell vizsgálni, maradt-e még! /Fotó: László Enikő

Mivel a Purina ONE MINI nedves és szárazeledelek nem tartalmaznak színezékeket, hozzáadott mesterséges ízesítőanyagokat és tartósítószereket, ezért megnyugtató tudni, hogy kutyám valóban az eledelért rajong, nem pedig a benne lévő mesterséges anyagok okozzák a lelkesedést. A kistestű kutyafajtákra jellemző gyorsabb anyagcsere és speciális tápanyagbeviteli igények miatt pedig ezek az eledelek magasabb fehérjetartalommal bírnak.

A száraz- és nedves eledelek előnyei

Dr. Márton Kinga szerint a szárazeledelek könnyű eltarthatósága, magasabb energiatartalma (koncentrációja) előnyükre szolgál. Emellett a fogakat mechanikailag tisztító hatásuk is jelentős, ami fontos szempont a megfelelő szájhigiénia érdekében. A nedves eledelek magasabb nedvességtartalma előny lehet bizonyos esetekben, emellett ínycsiklandóbb a textúrájuk, könnyebben emészthetőek akkor is, ha például hiányos fogazat miatt egészben nyeli le az állat a falatkákat (ilyen esetekben a száraz eledelt egyébként nedvesíteni szoktuk). A tulajdonosok számára a nedves eledelek vonzóbbak, alkalmasabbnak tartják a táplálásra, de oda kell figyelni, hogy teljes értékű formulát válasszunk. Jó megoldás lehet kutyáknál is a vegyes etetés, vagyis a kétféle eledeltípus keverése. Bár ez némi gyakorlatot igényel, de ha odafigyelünk a kutya kondíciójára és vitalitására, hamar bele lehet jönni.

Fotó: László Enikő

Lola számára egyértelműen pozitív élmény volt a tesztelés, melynek jelei szemmel is jól láthatók. Jóval izgatottabban várta a reggelit és a vacsorát, és utána is sokáig lelkesen nyalta tányérját. Emellett szőrzete is még csillogóbbá vált, mint korábban.

A 3 hetes sikerprogramról összességében nagyon jó a benyomásom, ugyanis Lola igazán kényes, ha a pocakjáról van szó, emellett pedig valóban látható változások történtek megjelenésén és hangulatán egyaránt. Meglepően könnyen átállt régi tápjáról az újra, de ennek ellenére is fontos, hogy minden gazdi betartsa a fokozatosság elvét. Számomra fő szempont a kutyám etetésénél, hogy az eledel ne tartalmazzon káros anyagokat, ízfokozókat, színezékeket és támogassa kedvencem egészségét. A program egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a fényes szőrzetért és egészséges bőrért elsősorban belülről kell tenni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ennyire izgatottan várakozik Lola az etetés előtt!

etetés felnőtt kutya etetése kistestű kutya kutya etetése kutya táplálása megfelelő táplálás táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink