hirdetés

5 kutyafajta, amely csak aktív gazdiknak való

Ványik Dóra

2023. július 5 - Forrás: Getty Images Hungary

Ha imádsz sétálni, kirándulni, és van időd arra, hogy nap, mint nap nagyokat csavarogj a kedvenceddel, akkor tökéletes társad lehet egy mindig ugrásra kész kutyus.

hirdetés

Sokan vannak, akik úgy képzelik el a kedvencükkel töltött időt, hogy egy jó könyvvel üldögélnek a kényelmes fotelben és vakargatják a kutya füle tövét. Ha ezzel te is így vagy, inkább ne válassz magad mellé – bármennyire is tetszik a külleme – border collie-t vagy magyar vizslát. Ha azonban magad is sportos életet élsz, akkor ezek az aktív kutyák remek társaid lehetnek.

A border collie, ha nem kap feladatot, keres magának

Border collie – a legokosabb

Terjed egy történet egy border collie-ról a világhálón. A rengeteg tetterővel megáldott példányt nem fárasztotta le kellően a gazdája valahol Skóciában, mire egy délután arra ért haza, hogy egy egész birkanyáj álldogál az előkertjében. A probléma csak azzal volt, hogy a kutya gazdájának egyetlen birkája sem volt. Ez a történet is híven tükrözi: ha a border collie-nak nem adsz feladatot, ő bizony keresni fog magának, és nem feltétlenül – számodra – pozitív végkifejlettel. A legokosabb kutyaként tartják számon, és ha nincs lefoglalva, a legnagyobb csibészségekre is képes. Évszázadokig a nyáj terelése volt a feladata, és ma sem éri be kevesebb mozgással.

A vizsla akkor boldog, ha aktív kutyaként élheti életét

Magyar vizsla – boldogsága a gazdától függ

Intelligens, barátságos és hűséges. Olyannyira, hogy egy lépést nem tudsz megtenni nélküle. Nem való olyan gazdinak, aki egész nap távol van, ugyanis nagyon okos, és rengeteg eszét a lakás apróra szedésére használja majd. Ha azonban sokat mozogsz, és szeretnél ehhez egy négylábú társat, keresve se találhatnál jobbat a magyar vizslánál. Imádja, ha feladatot kap, az agility-t neki találták ki, de akkor sem jön zavarba – sőt, kimondottan élvezi -, ha egy kutyabarát strandon múlatjátok az időt. Találj ki olyan feladatokat, amelyekben vadászkutyához méltó, remek szaglását tesztelheti, és ezzel még boldogabbá teheted. Ha pedig egy boldog vizsla tulajdonosa vagy, te és a családod is boldogok lesztek.

 

Dalmata – aktív kutya a filmvászonról

A 101 kiskutya című mesefilm után véglegesen közönségkedvencé vált dalmatát a londoni olimpia után Elek Ilona hozta Magyarországra és ő alapította az első hazai kennelt. Egykor kocsikisérésre alkalmazták, és ez sportos múlt még ma is érezhető rajta. Óriási a mozgásigénye, rendkívül okos és szereti a gyerekeket. Szeret futni, így, ha kocogni indulunk, vagy bringázni, esetleg hosszú kirándulásra, biztosan hűséges társunkká fog szegődni. Vidám és játékos, így dobjunk neki labdát és a világ legboldogabb kutyája lesz.

A husky a génjeiben hordozza a mozgás szeretetét

Szibériai husky – csalafinta és önfejű

Szánhúzó kutyaként évszázadokon keresztül a havas, zord tájat járták, a génjeikben hordozzák a mozgás iránti igényt, amit mindenképpen ki kell elégíteni. Nagyon aktív kutyák, csalafinta észjárásúak, és bizony önfejűek is tudnak lenni, így első kutyás gazdiknak nem igazán ajánlják. Viszont aki gyakorlott kutyatartó, sok örömét lelheti a fajtában, főleg, ha ő maga is aktív életet él. Arra azonban a szakértők felhívják a figyelmet, hogy ha kirándulni indul vele a család, inkább pórázon vezessék. Hajlamos üldözőbe venni kisebb állatokat, és könnyen elkóborolhat.

A németjuhász szereti a gyerekeket, de igénye van a tiszteletre is

Német juhászkutya – igazi családtag lesz

Lényeges, hogy szellemileg és fizikálisan is kielégítsük a német juhászkutya igényeit, ha pedig ez rendszeresen megtörténik, nemcsak egy fantasztikus munkakutyát, de igazi családtagot nyerhetünk. A fajta esetében elengedhetetlen, hogy kutyaiskolában is szocializálódjon, a rendszeres tanulás mellett pedig napi 1,5-2 órát kell vele foglalkozni, hogy érezze, mennyire fontos a gazdájának. Panelkutyának csak akkor való, ha kellően le van szellemileg és fizikailag is fárasztva, ekkor viszont nyugodt és semmiképpen nem rombol.

aktív kutyafajták border collie dalmata husky magyar vizsla német juhász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink