hirdetés

9 kutyafajta, amely kiváló futópartner lehet

Mádi-Krezinger Cintia

2024. június 2 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb sport sokkal élvezetesebb egy barát társaságában – főleg, ha az illető négylábú!

hirdetés

Ha szereted a kutyákat, és a kedvenc sportod a futás, a legjobb helyen jársz. Az alábbiakban ugyanis olyan kutyafajtákat gyűjtöttünk össze, amelyek remek futópartnerek lehetnek. Ha örökbefogadáson vagy felelős tenyésztőtől történő vásárláson gondolkodsz, érdemes ezeket az ebeket fontolóra venned.

Weimari vizsla

Az Amerikai Kennel Club (AKC) sport csoportjába tartozó eb genetikailag kódolt a mozgásra. Rendkívül sok fizikai és mentális stimulációt igényel, ezek hiányában ugyanis szorongás vagy viselkedésproblémák alakulhatnak ki. A weimari vizsla sebessége és kitartása ideális futótárssá teszi mind rövid, mind hosszú távon. Ráadásul jól tolerálja a meleget, megfelelő öltözetben pedig a hideg sem okoz számára gondot, így egész évben veled tarthat a szabadtéri futás során.

Magyar vizsla

A szintén a sportcsoportba tartozó kiváló vadászkutyánk fajtársához hasonlóan kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. A magyar vizsla kitartó, gyors, és mindene a mozgás – pláne, ha ez a gazdájával közös programot jelenti. Szőrzetének és testfelépítésének köszönhetően szintén bírja a melegebb időjárást is.

Dalmata

Bár nem a sportcsoport tagja, a dalmata egy igazi energiabomba. Egykor kocsikísérő kutyaként használták: ló vontatta kocsik mellett futott. Sőt, a tűzoltóknak is segített: amikor még nem létezett sziréna, a tűzoltó kocsi előtt, hangosan ugatva futott, hogy utat törjön a járókelők között. Munkájához kiemelkedő aktivitásra és állóképességre volt szükség, ezen tulajdonságait pedig a mai napig őrzi.

Border collie

A border collie-t a legtöbben elképesztő intelligenciájáról ismerik, pedig fizikai téren is igen kiváló. Terelőkutya lévén hozzászokott a rengeteg futáshoz – sőt, igényli is, hogy szinte állandóan mozgásban legyen. Az unalom ugyanis frusztrációt szül, ami romboló magatartáshoz vezethet. A fajta számára a legideálisabb a hűvösebb időben történő erdei futás, de természetesen boldogan a gazdijával tart egy városi parkba is.

Ausztrál juhászkutya

Sokan keverik a border collie-val a fajtát, mivel rendkívül hasonló megjelenésük és tulajdonságaik vannak. Az aussie is atletikus, agilis terelőkutya, amely élvezi a hosszú, kihívásokkal teli futásokat. Hosszabb szőrzete miatt ő is inkább a hűvösebb időben van igazán elemében, de viszonylag jól bírja a melegebb napokat is.

Afrikai oroszlánkutya

A hazánkban kevésbé ismert fajta igazi aduász, ha futásról van szó. Tökéletesen bírja a meleget is, nagy, izmos, erős, és mindenfajta megerőltetés nélkül képes hosszabb távok tempós megtételére. Az afrikai oroszlánkutya esetében azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy 2 éves kora előtt nem ajánlott intenzív mozgásba bevonni, mivel még növésben lévő teste maradandó károsodást szenvedhet, ha túlhajszolják.

Szibériai husky

A munkacsoport tagjaként a szibériai huskyról talán mindenki tudja, hogy a szánhúzás bajnoka – vagyis a futás a vérében van. Szinte kifogyhatatlan energiájával a fajta imád futni. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a husky a hideg időjárásra termett, így a nyári melegben kerülni kell a hosszabb futást, különösen napközben, amikor rekkenő a hőség.

Terrierek

Számos olyan kis testű terriert találunk, amelyek termetük ellenére meglepően jó futók. Ha kisebb négylábú társban gondolkozol, egy Jack Russell terrier vagy egy rat terrier ideális választás lehet. A nagyobb fajták közül pedig érdemes fontolóra venni például az airedale terriert.

Agarak

Ha a sportok terén inkább a sprinteket kedveled, érdemes olyan fajtát választanod, amely szintén a rövidebb, de nagyon intenzív futásban jeleskedik. Az ilyen fajták ékes példái az agárcsoport tagjai. Az angol agár, a whippet, a borzoi vagy a sloughi is tökéletes futótárs lehet. Esetükben azonban fontos megjegyezni, hogy rövid szőrük és alacsony testzsírszázalékuk miatt nem bírják a hideget.

Ha sikerült kiválasztani az ideális futótársat, várnak még rád fontos feladatok annak érdekében, hogy örömteli és biztonságos legyen a közös sport. Ide kattintva útmutatót találsz a kutyás futáshoz.

afrikai oroszlánkutya airedale terrier angol agár ausztrál juhászkutya border collie borzoi dalmata futás futás kutyával jack russell terrier magyar vizsla rat terrier sloughi szibériai husky weimari vizsla whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!