hirdetés

Angol agár fajtaleírás: a világ leggyorsabb kutyafajtája, aki családi kedvencként is helytáll

László Enikő

2022. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az angol agarat eredetileg vadászkutyának tenyésztették nyulak, rókák és szarvasok üldözésére. Ennek a fajtának sebessége elérheti akár a 70 km/órát is, így teljesítménye nemcsak a kutyák között, hanem az összes szárazföldi állatot véve is kimagasló.

hirdetés

Az angol agár hihetetlen gyorsasággal képes a zsákmány után eredni, ezért is nagyra becsült vadászkutya. Ma már leginkább agárversenyeken tevékenykedik, mintsem vadászna, de családi kedvencként is kifejezetten népszerű. A nyugdíjazott versenyagarakkal az idők során nem mindig bántak kegyesen, és sokan a menhelyeken vagy az utcán végezték. Amikor pedig egyre több ilyen kutya került családba, az emberek rájöttek, hogy a fajta házi kedvencnek is tökéletes.

Eredete

Az angol agár az egyik legrégebbi kutyafajta, aki a Közel-Keletről és Észak-Afrikából származik, és számos különböző kultúra csodálatát vívta ki. Az agarakat a görögök is emlegették, az egyiptomiak gyakran ábrázolták, egy római költő dicsérte, és ez az egyetlen kutyafajta, amelyet a Biblia is említ. A legenda úgy tartja, agarak utaztak Noé bárkáján.

Az agarak a sötét középkorban találtak utat Európába. Annyira tisztelték őket vadásztehetségük miatt, hogy a korabeli törvények védték a királyi vadrezervátumokat azáltal, hogy megtiltották a király erdeitől 16 kilométeren belül élőknek, hogy agarat tartsanak. Az agarászat sokáig uralkodói kiváltság volt, csak a felsőosztály tarthatott efféle ebeket. Egy angol agár ára felért egy jobbágyéval, és olykor az emberek az adót pénz helyett angol agarakkal váltották ki. Egy ilyen kutya megöléséért pedig rendkívül súlyos büntetés járt, ugyanaz, mint egy ember meggyilkolásáért.

Az agár népszerűsége tovább nőtt Angliában, köszönhetően a coursing (a prédaüldözés sportja) és a versenyzés népszerűségének. Spanyol felfedezők és brit gyarmatosítók vitték őket Amerikába, ahol hamar elterjedtek, nyulakat és prérifarkasokat üldöztek a nyílt síkságon. Az angol agár olyan vadászkutya, aki szemével követi a zsákmányt, nem orrával (sighthound – scenthound). Gyorsasága a magyarok érdeklődését is hamar felkeltette, és a magyar agarakat egy időben angol agarakkal keresztezték, hogy növeljék sebességüket. Így egyesek úgy vélik, az ősi, tisztavérű magyar agár éppen ezért már nem is létezik, mivel nagyon sok egyedet kevertek az angol agarakkal. Utóbbiakról azonban úgy tartják, egyike azon kevés kutyafajtáknak, akik az idők során csak igen keveset változtak. A versenyagarak valamivel kisebbek, mint a családi kedvencnek szántak, de ennek ellenére utóbbiak is rendkívül gyorsak lehetnek.

Az angol agár volt az egyik első fajta, amely megjelent az amerikai kutyakiállításokon, és az Amerikai Kennel Klub már 1885-ben elismerte a fajtát. Az első hivatalos coursing versenyre 1886-ban került sor, az Egyesült Államokban pedig 1906-ban megalapították a National Coursing Associationt. Az agárversenyzés fellendült, és ma is sok helyen népszerű, bár ez egy vitatott sport, mert nagyon sok kutyát elhagynak, elaltatnak, vagy eladnak laboratóriumoknak, ha nem teljesítenek jól a pályán.

Fajtastandard

Az angol agár egy nagytestű kutyafajta, akinek testfelépítése izmos, szimmetrikus és arányos. Feje hosszú, mérsékelten széles, állkapcsa erős. Tekintete intelligens, ragyogó, szemei sötét színűek. Fülei kicsi rózsafülek. Nyaka hosszú és izmos, elegáns ívű. Mellkasa mély, széles, lágyéka erősen felhúzott. Háta hosszú és széles. Végtagjai izmosak, erősek. Farka hosszú, kissé mélyen tűzött, hegye felé elvékonyodó. Szőrzete finom, sűrű, testhez simuló és rövid. Színe sokféle lehet, fekete, fehér, rőt, kék, földszínű, őzbarna, csíkos, illetve e színek valamelyike fehérrel. Marmagassága nemtől függően 68-76 cm. Testtömege körülbelül 27-32 kg. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

Manapság az agarak számos más kutyasportban is részt vesznek, beleértve a coursingot, az engedelmességet és az agilityt. Érzékenységükön és gyorsaságukon túl az emberek szeretik őket kedves, szelíd természetükért. A fajta rajongói gyakran állítják, hogy ezeknek a kutyáknak két sebessége van: teljes sprint és kanapén henyélés. Mindazonáltal meglehetősen érzékenyek a szélsőséges időjárásra és a magányra. Ők nem olyan kutyák, akit hosszú órákra egyedül lehet hagyni. Csupán szeretet, törődés és mozgás, amire vágynak, és cserébe egy életen át hűséges, szerető társak lesznek.

Az angol agarak általában csodálatos temperamentummal rendelkeznek, barátságosak és nem agresszívak, bár néhányan tartózkodóak lehetnek az idegenekkel szemben. Intelligensek és függetlenek, de van egy érzékeny oldaluk is, és gyorsan reagálnak az otthoni feszültségekre. Félénkek lehetnek a rossz bánásmódtól, még akkor is, ha az nem szándékos. Könnyen átveszik gazdájuk érzelmeit.

Ideális környezet

Sokan azt feltételezik, hogy egy agárral nehéz lehet együtt élni, hiszen biztosan csak egész nap rohangálna, ehhez pedig szinte senkinek sincs elég nagy kertje és ideje. Nos, valójában az agarak kifejezetten lusta házi kedvencek, akik a nap nagy részében a kanapén elnyúlva alszanak. De emellett nem szabad elfelejteni, hogy mégiscsak futásra születtek, ezért szükségük van a kiadós mozgásra, lehetőleg egy nagy, kerítéssel körbekerített területen.

Gyerekekkel jól kijönnek, ám a macskákat vagy kisebb háziállatokat megkergethetik vadászösztönük miatt. Éppen ezért szabadtéren póráz nélkül egyáltalán nem ajánlott őket sétáltatni.

Ápolás

Az angol agaraknak rövid, sima szőrük van, amelyet könnyű ápolni. Hetente elegendő egyszer átfésülni őket, hogy megszabaduljanak az elhalt szőrszálaktól. Fürdésre csak ritkán van szükségük. Ha karmaik nem kopnak megfelelő ütemben, vágni kell azokat. Füleik és szemeik tisztaságára is ügyelni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta általában egészséges, de olykor nála is felléphetnek problémák. Néhány egyed érzékenyen reagálhat bizonyos altatáshoz használt gyógyszerekre vagy a kórházi kezeléssel járó stresszre. Az agár sok fajtánál nagyobb valószínűséggel puffad fel, ennek pedig súlyosabb következménye a gyomorcsavarodás. A fajta képviselői nagyobb arányban szenvednek csontrákban, általában az egyik lábukban. Nagy a szívük, és gyakran van kisebb zörejük. Emelkedett vérnyomásuk is lehet. Az egészséges agarak alacsony vérlemezkeszámmal, és a normálnál alacsonyabb vagy magasabb pajzsmirigy-értékekkel rendelkezhetnek.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv nagy testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

agár agárverseny angol agár nagytestű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!