hirdetés

Akiknek vérükben a futás: ezek a kutyafajták szeretnek sokat szaladgálni

László Enikő

2021. szeptember 21

Habár az agarak kifejezetten gyorsaságuk miatt lettek kitenyésztve, rajtuk kívül még számos más fajta is imád rohangálni. A listán több magyar fajta is helyett kapott!

hirdetés

Ha egy futni imádó, villámgyors kutyára gondol valaki, jó eséllyel egy agár jut az eszébe. Ők valóban a leggyorsabb ebek, azonban rajtuk kívül is akadnak olyanok, akik szeretnek szaladgálni.

Afgán agár verseny közben.

Jack russell terrier

A jack russell terrier egy vérbeli terrier: ugrál, pattog, rohangál és rendkívül eleven. Mellette aztán egy pillanatra sem lehet unatkozni, szinte mindig pörög. Kis termete ellenére igen gyors is, 48, de egyesek szerint akár 62 km/h-val is képes futni, ami a kistestű ebek között rekord.

Magyar agár

Bár a magyar agár nem hihetetlen sebességéről híres, mégis igen gyorsan képes futni. Ám tehetsége nem ebben keresendő, hanem kitartásában. Tenyésztése során természetesen fontos volt a gyorsaság, de még nagyobb hangsúlyt fektettek a kitartásra, hogy a magyar agár akár napi 50 km-t is képes legyen futni.

Régebben jóval robusztusabbak, izmosabbak voltak a fajta képviselői. Ám azok, akik gyorsabb kutyára vágytak, angol agarakkal kezdték keresztezni őket. Emiatt sokan nem tekintik az új, karcsúbb, kedvencként tartott ebeket igazi magyar agaraknak, mert úgy vélik, kiveszett belőlük az ősi jellem.

Magyar vizsla

Egy másik magyar energiabomba a magyar vizsla. Ez az örökmozgó vadászkutya az agarak forgatagában igen előkelő helyet foglal el, ha gyorsaságról van szó. Mégpedig azért, mert nem csak hogy imád rohangálni és sosem fárad el, de mindezt akár 64 km/h-val teszi! Elegáns, izmos testének köszönhetően igazi atléta. Számára nemcsak a futás, de a vadászat és az úszás is nagyszerű elfoglaltság.

Afgán agár

Az afgán agár a legenda szerint Noé bárkáján is helyett kapott, és orrával dugta be a hajón keletkezett lyukakat, ezzel megmentve Noét és a bolygó összes állatát. A történet azonban nem említ még egy, az afgán agárral kapcsolatos tudnivalót: rendkívül gyors. Az akár 64 km/h-val is száguldozó, hosszú szőrű eb ősei már évezredekkel ezelőtt farkasokra vadásztak. Bár nem őt tartják a leggyorsabb agárfajtának, a versenyeken kiemelkedően teljesít hihetetlen kitartásának köszönhetően.

Perzsa agár

A saluki néven is emlegetett ősi fajta akár 67 km/h-val is képes nyargalni. A különleges fajtát hazájában Allah ajándékának tartották, az egyes egyedek fején látható foltot pedig Allah csókjának nevezték.

Hogy mennyire különlegesnek tartották a muzulmánok a fajtát, azt az is mutatja, hogy a tisztátalan állatoknak vélt kutyák közül őket lehetett tartani, illetve az általuk fogott vadat megehették. A ma már sokszor kedvencként tartott perzsa agár imád a szabadban futni, éppen ezért aktív gazdák számára javasolt.

Angol agár

A szakértők szerint az angol agár a leggyorsabb kutyafajta a világon. Az eredetileg vadászkutyának tenyésztett kecses szépség szinte bárkit leköröz 72 km/h-s gyorsaságával. Hihetetlen végsebességével nem csoda, hogy ma is az agárversenyek sztárja. Habár tagadhatatlanul vérében van a futás, napjának nagy részét szívesen tölti alvással.

Természetesen a fent említetteken kívül még számos más kutyafajta imád futni. Az összes agárról elmondható, hogy lételeme a rohanás, de más, energikus ebek is szeretik futással levezetni felgyülemlett energiájukat. Ilyen például a dalmata (59 km/h), a dobermann (51 km/h), a border collie (48 km/h) vagy az uszkár is (közép uszkárnál 48 km/h).

(Képek: Getty Images Hungary)

afgán agár agár angol agár futás jack russell terrier leggyorsabb kutya leggyorsabb kutyafajták magyar agár magyar vizsla perzsa agár saluki

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink