hirdetés

Afgán agár fajtaleírás: az ősi kutya, aki Noé bárkáján utazott

László Enikő

2021. augusztus 2

Az elegáns megjelenésű, hosszú szőrű agarat sokan megközelíthetetlen szépségnek vélik előkelő külleme miatt. Gazdájával szemben azonban ragaszkodó, szeretetteljes az eb, aki a legenda szerint Noé bárkáján is helyet kapott.

hirdetés

Az Afganisztánból származó elegáns, hosszú szőrű afgán agarat rendkívül kitartó és önálló kutyaként jellemzik. Az egykori vadászkutyából lett luxusebet Noé is a bárkájára hívta, sőt úgy tartja a legenda, hogy a hajó az agaraknak hála nem süllyedt el. Egy másik történet szerint nekik köszönhető, hogy a kutyák orra nedves.

Eredete

A fajta ősei már évezredekkel ezelőtt is létezhettek, thasis vagy tazis néven emlegetik őket. A kutyák az afgán havas hegységekben éltek, és vadászkutyaként használták őket, illetve ők feleltek a tábor őrzéséért is. Az agaraknál viszonylag ritka hosszú bunda a zord körülményeknek köszönhetően jött létre. Azonban az afgán agarak felmenői igen sokfélék voltak, csak az utóbbi időben vált egységessé a fajta külleme. Egyesek kisebbek, mások nagyobbak, ritkább vagy éppen sűrűbb szőrzettel rendelkeztek.

Elterjedt vélekedés, hogy egy Afganisztán északkeleti részéről származó, időszámításunk előtt 2000-ből eredeztethető barlangrajzon afgán agarak láthatók, amint farkasra vadásznak. Bár ezek bizonyosságát sokan megkérdőjelezik, előfordulhat, hogy a rajzok a mai afgán agarak őseit ábrázolják.

A fajtával gazellára, vadjuhokra, hegyi kecskékre, de egyes források szerint hópárducokra, farkasokra is vadásztak amellett, hogy az ebek a karavánokat őrizték. Az agár gyorsasága és kitartása a mai napig megmaradt, azonban házőrzésre nem kifejezetten alkalmas. Az eb külleme jelentősen megváltozott, miután nyugatra vitték eredeti hazájából. Az első afgán agarak 1895-ben kerültek Európába. Angliába McKenzie őrnagy és Cary Barnard kapitány importálta a fajtát, akit hamarosan nagyon megkedveltek, így vált világszerte ismertté. A hosszú szőrű változat Európában, illetve az USA-ban terjedt el leginkább, de hazájában rövidebb, kevésbé selymes tapintású bundával rendelkező ebek élnek. Emellett léteznek perzsa agarakra vagy tajgánokra hasonlító egyedek is. A két legelterjedtebb típus a hegyi változat, a Ghasni, illetve a sztyeppéken élő, ritkásabb szőrű Bell-Murray. Európában, Észak-Amerikában luxusebeknek tartják őket, sokszor emlegetik úgy a fajtát, mint a kutyavilág topmodelljét.

A fajta, aki Noé bárkáján utazott

Noé bárkájához kötődően számos mítosz él. Olyanok is, amik kutyákkal, pontosabban afgán agarakkal kapcsolatosak. Egy Afganisztánból származó legenda szerint a kutyát mint fajt ugyanis ez a fajta képviselte. Az afgán agár pár az utolsó állatok között volt, akik felléphettek a hajó fedélzetére. Hely szűkében az ebeknek a bejárathoz közel kellett ülnie. Az özönvíz idején a bárka több helyen is megrongálódott, Noé pedig igyekezett betömni a lyukakat, azonban kettővel nem bírt. A lyukakat végül a két eb tömte be az orrával, így megmentve a hajót és a rajta tartózkodó állatokat. Egy másik legenda szerint, mivel a kutyák a bárka ajtajában kaptak csak helyet, orruk kilógott a bárkából, és vizes lett. Innen eredeztethető az, hogy az összes többi eb orra nedves.

Fajtastandard

A nagytestű afgán agár megjelenése méltóságteljes, elegáns, járása büszke, mozgása nemes és gyors. Sokszor úgy jellemzik, hogy a kutya úgy jár, mintha lebegne. Koponyája hosszú, keskeny, orrtükre általában fekete. Szeme legtöbbször sötét színű, néha aranybarna, háromszög vagy mandula alakú. Látása igen jó, látószöge akár a 270 fokot is elérheti. Füle mélyen tűzött, hosszú, selymes szőrrel fedett. Állkapcsa, fogazata erőteljes. Nyaka hosszú, erős, büszke tartással. Háta lapos, közepesen hosszú, izmos. Mellkasa mély, ágyéka egyenes. Gyorsasága és fordulékonysága titka a magasan elhelyezkedő csípőfelépítés teszi lehetővé. Farka nyugalmi állapotban lelóg, vége enyhén kunkorodik, gyűrűben végződik, kevésbé szőrös. Szőrzete hosszú, selymes tapintású, hátán a válltól a farok tövéig rövidebb. Minden színváltozatban előfordulhat, de a fehér foltos egyedeket nem preferálják. Marmagassága nemtől függően 62-74 cm, testtömege 23-29 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Az afgán agár igen érzékeny, méltóságteljes, elegáns eb. Rendkívül kitartó, mozgékony vadász, aki nem való első kutyának. Bár agressziótól mentes, nevelése kihívás lehet egy tapasztalatlan gazda számára. Vadászkutya révén önállóságra lett tenyésztve és nem engedelmességre. Intelligens állat, de nem fogad szót akárkinek. Nevelése csak pozitív megerősítéssel történjen. Elsőre távolságtartónak tűnhet, de gazdájához ragaszkodik a maga módján. Szeret mozogni, futkározni, de lakásban nyugodtan viselkedik. Pórázról csak biztonságos körülmények között lehet elengedni, hisz agár lévén bármikor egy potenciális zsákmány után eredhet. Agárversenyeken is jól teljesít, bár nem ő a leggyorsabb agár, de rendkívül kitartó és így nagy sebességgel képes futni. Bátor és vakmerő kutya, aki igen értelmes társ.

Az afgán agár intelligens és érzékeny négylábú, szidásra igen rosszul reagál és sokáig emlékszik arra, ha valaki rosszul bánt vele. Elterjedt tévhit, hogy a fajta nem az eszéről híres, ez azonban nem így van. Inkább nevezhető makacsnak, kissé önfejűnek. Nem jellemző, hogy produkálná magát, trükkökkel nyűgözné le családját, de igen értelmes és intelligens eb. Pontosan tudja, mi zajlik körülötte, éber, figyelmes társ, aki szereti átgondolni, érdemes-e megtennie azt, amit kérnek tőle. Nem szabad elfelejteni, hogy önálló vadászatra lett tenyésztve, amihez nem volt szüksége arra, hogy gazdája minden szavát kövesse. Azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lehet megtanítani semmire. Agility versenyeken is előfordulnak afgán agarak, de akár terápiás kutyák is válhatnak belőlük.

Ideális környezet

Nagy mérete és mozgásigénye ellenére nagyobb lakásokban is sokan tartják, mivel zárt térben nyugodt viselkedés jellemzi. Azonban, ha kiszabadul a természetbe, szeret szaladgálni, játszani, hogy kielégítse futóbajnok énjét. Macskákkal való együtt tartása nem javasolt, mivel zsákmánynak tekintheti őket. Kölyökkorban azonban még összeszoktatható a cicákkal. Idegenekkel szemben távolságtartó, gyerekekkel jól kijön. Sokszor inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlják, mivel igen érzékeny, és nagyon igényli a jó bánásmódot, nem viseli jól, ha „nyúzzák” a kisebbek. Kertes házban történő tartás esetén magas, biztonságos kerítésnek kell lennie, nehogy kiszökjön egy kisebb állat után eredve. Aktív gazdák mellé javasolt, akiket a kutya elkísérhet akár kocogni, biciklizni is.

Verseny közben.

Ápolás

Az afgán agár szőrzete rendszeres ápolást igényel. A hosszú bundát gyakran kell fésülni, érdemes kondicionálót is használni hozzá, hogy a gubancok könnyebben kezelhetők legyenek. A szemeket és füleket mindig tisztán kell tartani, a karmokat pedig vágni, ha szükséges. A hosszú bunda között könnyen megbújik a toklász, érdemes az ebet gyakran átvizsgálni.

Gyakori egészségügyi problémák

A nagytestű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia az afgán agaraknál is előfordulhat. Emellett szembetegségek, például szürkehályog vagy szemideghártya sorvadás léphet fel néhány egyednél. Jellemzően egészséges fajta, de fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől vásárolj.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Tor Åge Bringsværd: Vau)

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

afgán agár agár legenda nagytestű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink