hirdetés

A kutyák csontrákja: gyerekeknél is hasonló genetikai módosulásokat lehet beazonosítani

László Enikő

2022. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tanulmány eredményei szerint az osteosarcoma néven ismert csontrák genetikailag hasonló kutyákban és emberekben. Az eredmények segíthetnek áttörni ennek a halálos betegségnek a kezelését, amely közel három évtizede nem látott jelentős orvosi áttörést.

hirdetés

A csontrák általában az idős, nagytestű ebeknél alakul ki. Ilyen például a német dog, a bernáthegyi, az újfundlandi, a pireneusi hegyikutya vagy a berni pásztorkutya. De előfordulhat labradoroknál, agaraknál, rottweilereknél és német boxereknél is. A kistestű ebeknél ritkább ez a megbetegedés. A 30 kg feletti kutyáknál hatvanszor nagyobb a csontrák kockázata. Bár általában érettebb korban jelenik meg, az utóbbi években egyre gyakrabban alakul ki 1-2 éves egyedeknél és sok esetben a kan kutyákat érinti. A gazdák legtöbbször végtagon lévő duzzanat és sántítás miatt viszik kedvenceiket állatorvoshoz. A daganat általában az alkarcsonton és a combcsonton alakul ki, és viszonylag gyakran képez áttéteket (legtöbbször a tüdőben). Az állatorvos röntgenfelvétel alapján állítja fel a diagnózist. Fiatal korban az amputáció megoldást jelenthet, de idősebb korban vagy előrehaladott esetben olykor csak az eutanázia az egyetlen lehetőség.

A kutyák segíthetnek rajtunk

Egy 2019-es kutatás szerint a csontrák, vagyis az osteosarcoma genetikailag hasonló a kutyákban és az emberekben. Ezen eredmények alapján a kutatók közelebb kerülhetnek a csontrák kezeléséhez, és vizsgálataik elősegíthetik a gyógyszerfejlesztést.

„Míg az osteosarcoma (OS) ritka a gyermekek körében, túlságosan gyakori sok kutyafajtában, ami kiváló jelöltté teszi őket az olyan összehasonlító rákbiológiai vizsgálatokhoz, amelyek elősegíthetik a gyógyszerfejlesztést mind a gyermekek, mind a kutyák számára” – mondta Will Hendricks Ph.D., a tanulmány egyik vezető szerzője.

A TGen és a Tufts kutatói 59 kutya genomját szekvenálták, és megállapították, hogy a kutya az emberi OS genomikai jellemzői közül sok osztozik, beleértve az alacsony mutációs rátát, a szerkezeti összetettséget, a megváltozott sejtútvonalakat és a kutya egyedi genetikai jellemzőit.

A röntgenfelvételen a csontrákot egy napkitörésszerű, felbomlott csontszerkezet jelzi.

„Ezek az eredmények megteremtik a terepet a kutyák és emberek OS fejlődésének megértéséhez, és genomikai összefüggéseket teremtenek a jövőbeli összehasonlító elemzésekhez” – mondta Cheryl A. London, a tanulmány másik vezető szerzője.

A kutatás a kutyák osteosarcomájának új jellemzőit is azonosította, beleértve a visszatérő és potenciálisan rákot okozó mutációkat két génben, a SETD2-ben és a DMD-ben. A tanulmány azt sugallja, hogy ezek az eredmények további feltárást érdemelnek.

Gyakori és olykor halálos betegség

Az osteosarcoma egy agresszív betegség, és a leggyakrabban diagnosztizált elsődleges csontdaganat kutyáknál és gyermekeknél. Bár egy viszonylag ritka emberi rákos megbetegedés – évente kevesebb mint 1000 esettel –, az OS évente több mint 25 000 kutyát érint.

Bár a műtét és a kemoterápia meghosszabbíthatja a túlélést, a gyermekkori OS-betegek körülbelül 30 százaléka hal meg áttétes daganatokban 5 éven belül. A rák sokkal gyorsabban mozog kutyákban, több mint 90 százalékuk áttétes betegségben hal meg 2 éven belül.

„A kutyák és az emberek közötti genetikai hasonlóság egyedülálló lehetőséget és összehasonlító modellt kínál, amely lehetővé teszi új terápiák kifejlesztését” – mondta Heather L. Gardner, a tanulmány vezető szerzője.

Jeffrey Trent Ph.D., a TGen elnöke és kutatási igazgatója szerint az összehasonlító onkológiai megközelítés létfontosságú a ma segítségre szoruló emberek és háziállatok új kezelési módjainak gyors kifejlesztéséhez.

„Az OS emberi és kutyás formája közötti hasonlóságok kiaknázása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakul ki, és terjed ez az agresszív rák. Ennél is fontosabb, hogy lehetőséget ad olyan terápiák kidolgozására, amelyek megváltoztatják a gyermekek és a háziállatok életét.” – mondta Dr. Trent, aki több mint egy évtizede az összehasonlító onkológia híve.

(Felhasznált irodalom: A kutya – LXXIX. évfolyam 2018. július-augusztusi száma)

csontdaganat csontrák daganat daganatos betegség kutatás kutya betegségei kutya és ember osteosarcoma rák rákkutatás rákos daganat tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink